Analiză

Eliminarea subventiilor in Vest, o buna oportunitate pentru cultivatorii de tutun

21.10.2004, 00:00 54

Romania ar putea profita de pe urma problemelor grave pe care primii trei mari jucatori mondiali din procesarea tutunului le au in Europa sI care au culminat in aceasta toamna cu inchiderea capacitatilor de productie din Italia.
Dimon Incorporated sI Standard Comercial, numarul doi respective trei mondial, sI-au vandut, respectiv inchis capacitatile de productie italiene iar numarul unul mondial - Universal - este pe cale sa anunte o mutare similara.
Amenintarea pentru cultivatorii interni de tutun o reprezinta competitia venita din partea tarilor in curs de dezvoltare, dar sI reforma initiata in SUA, ale carei urmari vor duce la cresterea productiei si scaderea preturilor la tutun. In ciuda numeroaselor oportunitati de piata, Romania nu va putea deveni un jucator important pe harta marilor producatori de tutun - nu va fi putea fi un El Dorado pentru tutun asa cum este pentru deschiderea de facilityatI de productie in industria auto - din cauza cotei de productie foarte mica negociata cu UE. Bulgarii in schimb au fost mult mai insistenti, reusind sa obtina in urma negocierilor cu Bruxelles-ul o cota de 5 ori mai mare ca a Romaniei.



Doar 12.000 de tone, cota de productie negociata
Romania a reusit sa obtina in negocierile cu UE la capitolul Agricultura o cota de productie de doar 12.000 de tone care din pacate nu va reusi sa acopere nici necesarul pentru piata interna. "Nu cred ca mai putem renegocia aceasta cota dar important este sa acoperim cu productia interna aceasta cota", spune Valeriu Steriu, secretar de stat in Ministerul Agriculturii. El spune ca retragerea marilor nume din Italia este o oportunitate pentru fermierii romani. "Vom asista la investitii mari in aceasta zona pentru ca Romania are o traditie in cultura tutunului. Pamanturile din sudul tarii sunt foarte bune pentru cultura tutunului. Reforma initiata la nivelul UE privind eliminarea masiva a subventiilor pentru cultura tutunului va aduce beneficii pentru noi", afirma Steriu.
Reforma initiata de catre Comisia Europeana la presiunile sustinatorilor campaniilor antifumat a dus la eliminarea subventiilor sI incurajarea fermierilor pentru a se orienta catre alte tipuri de culturi.
Raportul dintre importurile si exporturile de tutun sunt net defavorabile celui din urma, Romania fiind cel de-al saptelea importator net de tutun. Importurile de tutun pe piata romaneasca sunt grevate de taxe vamale cuprinse intre 18 si 30%, insa efectul acestora asupra preturilor la care ajung in curtea producatorilor de tigarete este estompat de subventiile masive acordate de marile tari producatoare.
Romania poate fi o solutie pe termen mediu sI scurt pentru marii procesatori mondiali in conditiile in care fara sa primeasca nici un fel de subventie asa cum se intampla nu numai la nivelul UE ci si in alte tari producatoare tutunul romanesc este competitive ca pret cu cel din import dar de foarte multe ori sufera pe partea de procesare acolo unde inca mai domina vechile metode din perioada sovietica. Acesta este principalul motiv invocat de marile multinationale producatoare de tigarete prezente pe piata romaneasca - Philip Morris, British American Tobacco, Japan Tobacco International - refuza sa foloseasca tutun din productia interna. De altfel, intentia grupului de interese din jurul Societatii Nationale Tutunul Romanesc (SNTR) SA de a impune ca regula de joc pe piata folosirea de catre tutun autohton, asa cum se intampla in unele state care au aderat recent la UE, a fost intampinata in urma cu mai bine de un an de un protest la unison al multinationalelor.



Tutungii italienii au venit deja in Romania
Avertizati fiind de primele valuri ale reformei din UE, cultivatorii si procesatorii italieni au facut pasul catre Romania in urma cu cativa ani, cand unul dintre actionarii actuali ai SNTR, firma CTS Arad a decis sa cultive la Arad tutun pe o suprafata de circa 400 de hectare. Acestia nu sunt primii si nici ultimii fermieri occidentali care vor alege ca destinatie Romania, un nou val anuntandu-se pentru urmatorii ani.
Pasul urmator pentru ridicarea calitatii procesarii tutunului autohton a fost facut de un alt actionar al SNTR, InterAgro care a investit circa 6 milioane de euro intr-o noua facilitate de procesare a tutunului la Zimnicea, acolo unde acesta companie deruleaza si alte afaceri s unde cultiva cu tutun o suprafata de cateva sute de hectare de pamant. Fabrica de procesare are o capacitate anuala de 18.000 de tone de tutun, cu 6.000 de tone peste cota de productie alocata Romaniei.
Singurul jucator important din cei trei mari jucatori la nivel mondial prezent in Romania este Dimon Incorporated care a exportat anul trecut tutun romanesc de circa 1 milion de euro. Compania intentioneaza sa isI mareasca prezenta pe piata romaneasca prin achizitii mult mai mari in anii urmatori.
Pana sa profite din plin de oportunitatile de piata venite pe fondul declinului tutunului in Europa, Romania va trebui sa faca eforturi mari pentru a atinge in 2007 actuala cota de productie, avand in vedere ca productia interna de anul trecut s-a ridicat la circa 6.000 de tone iar numerosi fermieri au renuntat la a mai cultiva tutun din cauza incertitudinilor legate de achizitia acestuia dar si din pricina lipsei subventiillor guvernamentale.
Fiind un jucator nesemnificativ la aceasta ora pe piata mondiala, Romania va trebui sa astepte evolutiile viitoare ale politicii europene vizavi de tutun, care se succed cu o rapiditate nebanuita nici macar de marii jucatori mondiali.



Europa a impins industria tutunului in corzi
Problemele industriei europene de tutun s-au acutizat in ultimul an atat la nivelul consumului de tigarete cat sI la cel al productiei, ele venind la ceva timp distanta de cele aparute in aceiasI industrie in SUA. Americanii au adoptat chiar in aceste zile o lege prin care vor fi eliminate cotele de productie a tutunului stabilite dupa perioada de recesiune din anii ?30 sI vor trece la un sistem mult mai liber a carui prima consecinta va fi cresterea productiei, care va aduce dupa ea o scadere a preturilor.
Numeroase tari europene au impus o legislatie antifumat foarte severa, care a culminat cu interzicerea de curand in Irlanda a fumatului in baruri. Dupa Irlanda, masura a fost imbratisata si de alte tari europene care se pregatesc sa o legifereze. Legiuitorii romani au tinut sI ei pasul cu schimbarile produse la nivelul UE, impunand o legislatie foarte stricta, care va fi pusa in aplicare treptat incepand cu prima zi a anului viitor.
Modificarile legislative care interzic publicitatea out-door sau cea din presa scrisa, cele referitoare la noile inscriptii care vor aparea pe pachetele de tigari, dar sI cele care vor produce mari modificari chiar in stocurile de materie prima ale multinationalelor de tigarete de pe piata romaneasca au starnit nemultumirea acestora.
Multinationalele producatoare de tigarete de pe piata romaneasca afirma ca graba autoritatilor de a adopta constrangeri si restrictii privind publicitatea la tigari  le va aduce costuri suplimentare de zeci de milioane de euro.
Deocamdata, nici una dintre ele nu a luat in calcul posibile inchideri de facilitati de productie - asa cum s-a intamplat in Vestul Europei. Valul de restructurari din Europa a adus chiar in Romania inca un jucator din primii zece la nivel mondial - Gallaher din Marea Britanie - e adevarat cu o investitie minima, de cateva sute de mii de euro, fata de zecile de milioane de euro cheltuite pe deschiderea de capacitatI de productie de primii trei cei trei mari jucatori mondiali prezentI in Romania: Philip Morris, JTI sI BAT.
O alta lovituri primita de industrie sI care va avea consecinte asupra costurilor materiilor prime este eliminarea subventiei de un miliard de euro pe care fermierii europeni o primeau pentru o cantitate anuala de circa 300.000 de tone. Industria va fi nevoita sa puna un mai mare accent pe tutunul venit din tarile in curs de dezvoltare sau chiar pe cel cultivat in tarile est-europene, dormice de investitii in orice domeniu.
stelian.negrea@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO