Analiză

Fierberea de pe piata imobiliara s-a vazut in conturile agentiilor

02.02.2004, 00:00 58



2003 a adus cele mai mari tranzactii din istoria pietei imobiliare romanesti. Opera Center si Europe House, adica doua dintre cele mai mari imobile de birouri, au fost vandute catre fonduri de investitii, pentru 29 si, respectiv 30 de milioane de dolari. Daca prima tranzactie a fost realizata in mod direct intre cele doua companii implicate, pentru vanzarea Europe House pe langa cele doua parti a fost implicata si o companiei imobiliara, DTZ Echinox, in calitate de consultant.



Indiferent ca vand case, terenuri, imobile de birouri sau apartamente de bloc, companiile imobiliare de pe piata romaneasca au anuntat fara exceptie cresteri ale afacerilor pentru anul trecut. Tendinta va continua, si chiar se va accentua in acest an, spun jucatorii de pe piata imobiliara.



In 2004 vom avea o crestere de 20% fata de 2003, crestere datorata implicarii in proiecte de o mai mare anvergura si colaborarii cu jucatori importanti pe piata, cum ar fi fonduri de investitii internationale " spune Bogdan Georgescu, director general Colliers International Romania.



Colliers International a avut anul trecut cel mai bun rezultat de la venirea sa pe piata romaneasca. Compania a "plusat" anul trecut cu 25%, reusind ca dupa numai zece luni sa depaseasca cele 1,2 milioane de dolari cifra de afaceri pe care le realizase in urma cu un an.



Colliers a realizat anul trecut o tranzactie de referinta pe segmentul de birouri al pietei imobiliare romanesti. Compania a intermediat inchirierea de catre Romtelecom a cladirii Grivco, adica aproape 9.000 de metri patrati de spatiu de birouri clasa A. Colliers detine, potrivit propriilor estimari, o cota de piata de 50% in acest segment, asistand pe langa Romtelecom si clienti precum Deloitte & Touche, Colgate - Palmolive, Ernst & Young sau ING Group.



Pentru compania Eurisko, anul trecut afacerile au mers si mai bine. Potrivit lui Ionut Dumitrescu, directorul general al companiei, Eurisko a obtinut anul trecut o cifra de afaceri de peste 1,3 milioane dolari, adica mai mult decat dublu fata de valoarea realizata in anul 2002, explozia de pe piata de birouri fiind cea care a permis obtinerea unui astfel de rezultat.



"Noi am reusit an de an sa ne dublam cifra de afaceri si cred ca si anul acesta vom realiza acest lucru", mai spune Ionut Dumitrescu, care mizeaza anul acesta pe dezvoltarea in provincie a segmentului de retail, dar si cel rezidential si pe terenuri.



Eurisko a intermediat in 2003 cea mai mare tranzactie de pe piata inchirierilor de birouri, constand intr-o suprafata de 10.500 mp, inchiriata de Raiffeisen Bank, pentru o perioada de 10 ani, in cadrul complexului IRIDE Business Park. De altfel, Raiffeisen Bank este cel mai mare chirias al parcului.



Compania DTZ Echinox a reusit chiar o triplare a afacerilor anul trecut. Potrivit lui Mihnea Serbanescu, directorul general al companiei, cifra de afaceri estimata pentru anul trecut (15 miliarde lei, adica aproape jumatate de milion de dolari la cursul BNR) este de trei ori mai mare in lei fata de anul precedent.



"Pentru DTZ Echinox a fost un an excelent, in primul rand datorita vanzarii Europe House, cea mai mare tranzactie realizata de o companie imobiliara pana in prezent", spune Serbanescu.



Anul acesta, cifra de afaceri a compania ar trebui sa creasca cu inca 30%, potrivit oficialului. "Vom dezvolta relatiile cu clientii nostri traditionali - companii multinationale sau reprezentante diplomatice - si vom acorda o atentie deosebita pietei investitiilor", mai spune Mihnea Serbanescu.



Cifra de afaceri a CB Richard Ellis Romania a crescut, spun reprezentantii companiei, cu 30% anul trecut. Pentru acest an, este prevazuta o crestere si mai mare, de 48% fata de 2003, prognoza fiind facuta, spun reprezentantii CB Richard Ellis, pe baza afacerilor initiate la sfarsitul anului trecut si care se vor finaliza in acest an, dar si a cererilor si instructiilor din partea clientilor asigurate prin contracte semnate.



Eduard Uzunov, directorul general al companiei Regatta, confirma la randul sau trendul pozitiv al pietei imobiliare, dar nu da mai multe detalii."Regatta a realizat la randul sau an de an cresteri ale afacerilor, si aceasta situatie va continua si in acest an", spune Uzunov.



Neocasa, agentul exclusiv pentru Militari Shopping Center si Bucharest Logistic Center, adica doua proiecte de mai multe zeci de milioane de euro fiecare, dezvoltate de compania belgiana Liebrecht & wooD, mizeaza pe dublarea cifrei de afaceri in acest an, spune directorul general al companiei, Mircea Cleciu.



" Sunt mai multe motive pentru aceasta : piata a fost stimulata de cresterea economica, a crescut usor si puterea de cumparare, apar mai multi jucatori pe piata, iar cei care au investit deja in imobiliare si-au recuperat o parte din bani si vor continua sa investeasca in domeniu ", este de parere Cleciu.





Europe House



Vanzarea imobilului Europe House a reprezentat cea mai mare tranzactie de pe piata imobiliara pana in prezent. Compania israeliana GTC International a inceput in august 1999 dezvoltarea proiectului Europe House si patru ani mai tarziu a vandut imobilul catre fondul austriac de investitii imobiliare Europolis Invest. Ambele companii au in proiect si alte investitii de anvergura pe piata imobiliara romaneasca. Europe House ofera aproximativ 13.000 metri patrati spatii de birouri, dispusi pe 10 etaje, la care se adauga diverse spatii comerciale la parter si doua nivele de parcari subterane.





 



Opera Center



Opera Center este unul dintre cele mai importante centre de afaceri din Bucuresti, fiind calificat ca una din cele mai bune realizari arhitectonice de pe piata. Afacerea a fost pornita acum cinci ani de Portland Trust, o companie din Cehia detinuta de doua persoane fizice care mai are investitii imobiliare in Cehia. Opera Center a intrat anul trecut in atentia unei companii de investitii din Austria, CA Immo, care a platit 29 de milioane de dolari pentru a deveni proprietarul acestui imobil. CA Immo este deja la a doua afacere in Romania, dupa implicarea in constructia imobilului de birouri Charles de Gaulle, care va servi drept sediu companiei de telefonie mobila Mobifon-Connex.





Raiffeisen Bank la Iride Business PArk



Recordurile inregistrate de piata imobiliara anul trecut nu se opresc la aceste doua tranzactii. Compania imobiliara Eurisko a incheiat in luna mai a a anului 2003 cea mai mare tranzactie de birouri din istoria acestui segment imobiliar, constand intr-o suprafata de 10.500 mp, inchiriata de Raiffeisen BANK, pentru o perioada de 10 ani, in cadrul complexului IRIDE Business Park.





Grivco-RomTelecom



Colliers International Romania a realizat la randul sau o tranzactie de referinta pe segmentul de birouri al pietei imobiliare romanesti. Compania a intermediat inchirierea de catre Romtelecom a cladirii Grivco, adica aproape 9.000 de metri patrati de spatiu de birouri clasa A. Chiria pentru un metru patrat de birouri clasa A se situeaza in jurul a 16 euro.





Urmatoarea tranzactie, cu IRIDE



Unul din cele mai mari parcuri industriale din Romania - IRIDE, care adaposteste birouri ale Raiffeisen Bank, XEROX, JTI, Medicare, Nestle, Moeller Electric sau Whirlpool, este subiectul unor negocieri de vanzare.



Grupul financiar austriac Immofinanz ar putea prelua IRIDE prin intermediul diviziei sale de investitii imobiliare in Europa de Est - Immoeast in cadrul unei tranzactii ce ar putea depasi valoarea neta de 50 de milioane de dolari, afirma surse apropiate afacerii.



IRIDE este detinuta in prezent de doua companii italiene - BPD Property Development si Finest - fondul de investitii Romanian Post Privatization Fund (RPPF) si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD).



In cadrul tranzactiei, IRIDE este evaluata la 80 - 90 de milioane de dolari, din care se scad insa datorii in valoare de 30 de milioane de dolari, in special credite bancare acordate de BERD si Raiffeisen Bank, spun sursele citate.



Vanzarea IRIDE catre Immofinanz ar putea fi astfel cea mai mare tranzactie imobiliara de pe piata romaneasca pana in prezent.



Valoarea chiriilor anuale incasate de IRIDE depaseste 10 milioane de dolari, conform unor surse neoficiale.
ionut.bonoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO