Analiză

FMI nu oboseste sa repete: faceti reforma, atentie la derapaje

12.05.2003, 00:00 20

Inasprirea politicilor fiscale si de creditare - singura optiune vazuta de FMI pentru situatia in care guvernul nu reuseste sa limiteze efectele secundare ale cresterii salariului minim si apar presiuni salariale mai puternice decat cele sugerate de recent semnatele contracte colective de munca, fie in sectorul public, fie in cel privat. FMI se teme ca inflatia ar putea fi scapata de sub control, ceea ce ar compromite rezultatele de pana acum.
Din cauza nerespectarii repetate a criteriilor de performanta la acest capitol, implementarea decisiva a programului salarial in intreprinderile de stat va fi supusa unei atentii deosebite in cadrul urmatoarei eveluari a acordului stand-by. 
Din punctul de vedere al FMI, problema cu care se confrunta autoritatile anul acesta este cum sa sustina rezultatele "clasice" ale aplicarii politicilor de stabilizare si de reforma.
Fondul atrage atentia ca, avand in vedere incertitudinile induse de mediul economic global si agenda de reforme structurale neterminate a Romaniei, "nu exista loc pentru auto-multumire".
FMI vede Romania intr-un moment de rascruce - vor aparea din nou derapaje, care sa compromita eforturile de pana acum, sau tintele vor fi urmate mai departe cu perseverenta.
La ultima evaluare, directorii FMI au aratat ca este esential ca autoritatile sa implementeze in totalitate politicile asupra carora s-a convenit, in special pe cele referitoare la salarii, la ritmul privatizarii si la reformele structurale. FMI insista asupra faptului ca perseverenta in ceea ce priveste eforturile de reforma va fi de o importanta deosebita dupa expirarea actualului Acord Stand-By, respectiv in perioada premergatoare alegerilor din anul 2004 - moment de maxima expunere la derapaje populiste.
 Progresul lent in ceea ce priveste reformele structurale continua sa expuna la risc stabilitatea macroeconomica a Romaniei, insa planurile autoritatilor privind reducerea numarului societatilor de stat producatoare de mari pierderi reprezinta o schimbare majora de atitudine, considera expertii FMI in ultimul raport de evaluare.
Astfel, decizia de a reduce substantial locurile de munca in 22 de intreprinderi din proprietatea statului, mari producatoare de pierderi, este privita ca o schimbare importanta si promitatoare. "Respectarea programului pentru planul de restructurare va fi cruciala pentru stabilirea credibilitatii in acest domeniu", se arata in raport.
FMI recomanda autoritatilor sa adopte o abordare "semnificativ mai viguroasa" in ceea ce priveste lichidarea companiilor neviabile. "In acest context, este nevoie sa se intareasca cadrul legislativ si institutional pentru procedurile de faliment, un domeniu in care Romania a ramas in urma altor tari candidate la UE", apreciaza expertii Fondului.
Politica fiscala romaneasca ramane constransa de nevoia de a reduce in continuare impozitele pe salarii, care au ramas printre cele mai ridicate din toate tarile care acced la integrarea in Uniunea Europeana, precum si de nevoia de a asigura resurse necesare in vederea indeplinirii criteriilor legate de aderarea la UE.
FMI considera ca in cursul acestui an cheltuielile bugetare vor trebui reduse rapid daca politica fiscala va trebui inasprita sau daca o crestere economica mai slaba decat cea asteptata ar afecta in mod negativ veniturile. Este de preferat ca reducerile de cheltuieli sa se aplice la subventii si la transferurile sociale insuficient directionate, apreciaza expertii Fondului. In orice caz, FMI atrage atentia ca autoritatile trebuie sa se pregateasca pentru eventuale evenimente neprevazute.
Autoritatile vorbesc inca de anul trecut despre perspectiva introducerii de cote reduse de TVA incepand din 2004.
Ministerul finantelor a pregatit deja documentatia pentru cateva produse. Astfel, guvernul intentioneaza sa reduca la jumatate cota de TVA la medicamente, pe care ar vedea-o ca pe o importanta masura sociala.
FMI a recomandat insa "viguros" respingerea oricaui proiect de reducere a cotei de TVA. Motivatia: aceasta masura ar putea submina substantial eficienta administratiei fiscale, care ar trebui sa se axeze pe rambursarea TVA intr-un numar mult mai mare de cazuri decat in prezent. Mai mult decat atat, FMI considera ca transferurile bine orientate catre gospodariile cu venituri mici sunt superioare posibilelor efecte sociale ale unei cote reduse a TVA.
tintele indicative privind politica monetara pentru sfarsitul lunii martie nu au fost atinse, au constatat expertii FMI. In plus, Romania s-a confruntat, in prima parte a acestui an, cu iesiri de capital care au depasit asteptarile analistilor si a caror natura nu a fost inca identificata, se arata in raportul Fondului Monetar International.
Potrivit documentului, BNR a acordat, in primul trimstru, prioritate mentinerii principalului instrument de dezinflatie, cursul de schimb. "Profitand de depasirea insemnata a activelor externe nete in ultimii doi ani, banca centrala nu a cumparat valuta de pe piata valutara", se arata in raport. Evolutia cursului de schimb este apreciata de institutia financiara ca fiind in parametrii previzionati.
Desi rata inflatiei pe primele trei luni se inscrie in prognoza autoritatilor pentru acest an, de 14 procente, reprezentantii FMI considera ca tintele indicative privind politica monetara pentru sfarsitul lunii martie nu au fost atinse. Astfel, activele externe nete, care se definesc ca diferenta intre rezerve si datoriile externe, s-au mentinut la un nivel constant, dar s-au plasat cu 170 de milioane de dolari sub limita minima stabilita in acord.
In acelasi timp, au fost depasite valorile stabilite atat pentru activele interne, cu 8 procente, cat si in cazul bazei monetare, care s-a situat cu trei procente peste nivelul stabilit.
"Autoritatile au atribuit depasirea tintei privind baza monetara cresterii cererii de moneda, deoarece prin reducerea numaruluide sucursale BNR accesul la numerar a devenit mai dificil in unele zone", se mai arata in raport.
In opinia echipei FMI, BNR ar trebui sa renunte pe viitor la scaderea ratelor dobanzilor si sa intareasca eforturile de sterilizare a lichiditatii. Specialistii institutiei internationale au recomandat autoritatilor sa reduca folosirea politicii dobanzilor pana in momentul in care efectele cresterii salariului menim vor fi mai bine cuantificate.
In acelasi timp, FMI considera ca expansiunea rapida a creditelor denominate in valuta trebuie sa fie in continuare o preocupare deoarece aceasta expune bancile la un risc de creditare mai ridicat.

Privatizare: o accelerare decisiva la spartul pietei
"Cresterearapida si stabilizarea macroeconomica durabila nu sunt posibile fara o accelerare decisiva a privatizarii. Ne vom abtine de la impunerea de conditii privind mentinerea numarului de personal in contractele de privatizare. Suntem constienti ca multe companii mari nu pot fi privatizate daca nu se reduce excesul de personal al acestora", se angajeaza Guvernul prin memorandumul suplimentar de politici economice incheiat cu Fondul Monetar International (FMI).
Cine si-a facut cumparaturile din piata la sfarsitul zilei, "la spartul targului", stie ca nu mai gaseste marfa de calitate, dar sigur e mult mai ieftina decat dimineata. Pentru ca trebuie sa plece acasa sau nu-si mai permit sa tina marfa ca se invecheste, vanzatorii nu mai tin deloc la pret.
Aceasta este pozitia de acum Autoritatii pentru Privatizare. De vanzator al unei marfi care, cu exceptia Bancii Comerciale Romane, cam trebuie sa te rogi de cumparator ca s-o plasezi. Si nici cumparatorii, in dificila conjuctura internationala actuala, nu se inghesuie.
Din acest motiv, una din cele mai importante clauze - mentinerea numarului de salariati dupa privatizare -, fara de care fostul FPS sau APAPS nici nu incepea negocierile de vanzare ale unei intreprinderi, a fost lasata deoparte.
Iar daca cumparatori nu sunt, urmeaza lichidarea. Astfel, in cazul Polirom Roman, Siderca Calarasi si Sidermet Calan Guvernul se angajeaza ca va incepe imediat procedurile de lichidare. 
In cazul Verachim Giurgiu, Oltplast Dragasani, Chimcomplex Borzesti, Tepro Iasi, Carom Onesti si Rulmentul Slatina procedura de lichidare va incepe pana la 30 iunie daca nu pot fi privatizate. APAPS va continua politica de concediere a personalului din companiile in curs de privatizare. Peste 18.000 de anagajati sunt pe cale de a fi concediati pana la 30 iunie 2003, din 22 de companii. Din aestia, cel putin 6000 de angajati vor fi concediati pana la 5 aprilie, incluzand 1750 de posturi la Siderurgica.   
In plus, APAPS va impune o inghetare a salariilor in companiile din portofoliul sau pana la sfarsitul anului, masura care va intra in vigoare de la 1 aprilie.

Noroc ca nu sunt in euro tarifele la energie!
Stabilirea preturilor la energie in dolari in Memorandumul cu Fondul Monetar International ar putea fi- datorita faptului ca dolarul a scazut puternic in ultima perioada fata de euro pe pietele internationale-una din putinele influente bune asupra economiei romanesti aduse de evolutia monedei unice.
Euro a crescut la 1,14 dolari fata de inceputul anului, cursul leu/euro a ajuns la aproape 38.000 de lei (fata de 35.000 lei la inceputul anului) iar cel leu/dolar a scazut 32.600 (fata de 33.500 lei).        
Astfel, presiunile inflationiste vor fi mult mai reduse ca urmare a stagnarii dolarului fata de leu - sau chiar a scaderii acestuia, cum s-a intamplat de la inceputul anului incoace. 
Cu atat mai mult cu cat pretul energiei electrice si cel al energiei termice au ajuns deja la un nivelul convenit in dolari, singurul care mai trebuie sa creasca fiind pretul gazelor naturale.
De exemplu, pretul electricitatii la consumatorul final va trebui ajustat in lei doar ca sa ramana la nivelul atins in dolari la 1 iulie 2003, de 47,5 $/Mwh, iar daca dolarul va scadea fata de leu, asa cum s-a intamplat de la inceputul anului pana acum, va putea fi chiar redus. Ramane de vazut cat va fi dolarul pe 1 iulie, cand este programata urmatoarea ajustare.         
La fel la energie termica, unde socul cresterii tarifului din aprilie anul trecut (de la 15,4 la 20$ pe gigacalorie) nu se va mai repeta in curand.
Pretul gazelor naturale pentru consumatorul final, in schimb, mai trebuie sa creasca, la 1 iulie 2003, pana la 93 $/mia de metri cubi, fata de 90$ acum. Astfel, gazul vandut la intern va ajunge la un pret apropiat de cel al gazelor de import, acum la circa 100$ pe mia de metri cubi.
Daca insa ajustarea preturilor este din ce in ce mai putin dureroasa,   colectarea creantelor de catre furnizorii de energie de la companiile rau platnice ramane marea problema. "Pentru a atinge tintele de colectare corespunzatoare anului 2003, vom actiona decisiv impotriva utilizatorilor de energie industriali cu o performanta slaba a platilor", se angajeaza Guvernul. Avand in vedere recidivele, ramane de vazut. Pana la urmatoarele angajamente, la urmatorul memorandum suplimentar.
razvan.voica@zf.ro ; sorin.pislaru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO