Analiză

Hilton, primul deal in topul primilor cinci

17.01.2006, 20:44 53

Achizitia Hilton de catre grupul Ana Hotels, care detine un alt hotel de cinci stele in Capitala - Crowne Plaza, a fost prima tranzactie de acest fel intre jucatorii de pe acest segment.

Ana Hotels este controlat de catre vicepremierul Gheorghe Copos.

Francezii de la Vivendi Universal au vandut anul trecut un pachet de 52,54% din actiunile companiei Athenee Phenix Group in cadrul unei tranzactii in valoare de 21 milioane de dolari (18 milioane de euro).

Pachetul a fost preluat de catre Ana Hotels, insa jumatate din actiuni sunt pretinse in justitie de catre firma Tehnofrig Cluj, care invoca incheierea unui acord in acest sens anterior tranzactiei. Athenee Palace Hilton a fost evaluata anul trecut la 34 mil. euro, potrivit datelor tranzactiei.

Daca ar fi vorba de un segment unde numarul mare al jucatorilor ar atenua eventualele miscari din piata, atunci poate ca schimbarile ar trece neobservate. Insa atunci cand este vorba de doar sapte jucatori, lucrurile se schimba: orice miscare a acestor pachidermi determina si chiar definesc piata. Destinate eminamente oamenilor de afaceri, hotelurile de cinci stele cresc anual in procentaje echivalente cu milioane de euro.

Jucatorii din domeniu spun ca aceasta miscare, de a prelua Hilton, a fost mai degraba o investitie logica decat o miscare strategica - hotelul era de vanzare, iar Copos avea fondurile necesare si disponibilitatea de a investi.

"Fiecare hotel este si o proprietate imobiliara, care se tranzactioneaza pe piata indiferent de franciza, de operator, de management. Operatorii se pot schimba, proprietarii se pot schimba", a declarat Tinu Sebesanu. Acesta considera ca achizitia Hilton are o conotatie de pur business si nu este legata de o intentie de a scoate de pe piata concurenta.

Franz Rattenstetter, general manager al Crowne Plaza, spune ca achizitionarea pachetului majoritar la Athenee Palace Hilton de catre Ana Hotels este doar o investitie de tip imobiliar. Acesta considera ca Hilton reprezina doar o investitie profitabila, nu o modalitate de a se infiltra in structurile concurentei.

"Trebuie sa se inteleaga ca lucram cu banii altora, de aceea incercam sa ajungem la o intelegere reciproca intre companie si actionari", afirma Friedrich Niemann, general manager la Hilton.

Potrivit acestuia, faptul ca Athenee Palace Hilton si Crowne Plaza au acelasi manager nu modifica nivelul de competitie dintre cele doua entitati, deoarece acestea au contracte de management cu companii diferite.

Hilton opereaza hotelul Athenee Palace Hilton sub contract de management.

"Negocierea, achizitia si pretul aferent pachetului majoritar la hotelul Hilton din Bucuresti reprezinta repere solide ale unei tranzactii serioase la un pret corect de piata intre doua entitati importante din tara si strainatate", spune Paul Marasoiu, presedintele firmei de consultanta si management in domeniul hotelier Peacock Hotels. Potrivit acestuia, cel mai semnificativ impact al acestei operatiuni il constituie inceputul abordarii tranzactiilor hoteliere dintr-o perspectiva profesionala consistenta si raportarea la valori de piata asemanatoare celor folosite pe piata europeana si mondiala. "Fara indoiala, coordonatele financiare ale acestei operatiuni vor reprezenta elemente de referinta pentru alte proprietati hoteliere, cu diferentieri in raport cu nivelul de clasificare, dotare, functiuni si specific al fiecareia in parte", a continuat reprezentantul Peacock Hotels.

"Pentru urmatorii sase ani, estimam intrarea pe piata bucuresteana a cel putin cinci operatori hotelieri internationali, lanturi hoteliere consacrate la nivelul de cinci stele, din care trei si-au anuntat deja prezenta pe piata, urmand sa adauge capacitatii locale un volum suplimentar de circa 900 camere", precizeaza Marasoiu. El estimeaza ca, pana in 2012, inca 4-500 de camere la categoria de cinci stele vor fi disponibile in Bucuresti.

Pe piata de cinci stele a Bucurestiului, circula de mai multa vreme informatii privind tratative de vanzare a celui mai mare hotel de cinci stele - JW Marriott.

In acest moment, structura actionariatului la societatea care administreaza Marriott este urmatoarea - austriecii de la Strabag detin direct 51%, iar indirect 4%, ONT Carpati (controlata de cipriotii de la New Marathon) - 30%, iar restul de 15% apartine Alliance Overseas Import Export.

Pe piata se vehiculeaza ca omul de afaceri Fathi Taher este cel care controleaza hotelul Marriott, prin intermediul Alliance Overseas, la care s-ar adauga un pachet de actiuni achizitionat de la Strabag. Austriecii de la Strabag nu au confirmat pana acum aceste informatii, iar ONT Carpati a negat ca ar fi avut loc o asemenea tranzactie.

Recent, actionarii Marriott au cerut o evaluare independenta a hotelului, la solicitarea bancilor creditoare.

Un consortiu de banci austriece condus de Erste Bank, noul proprietar al BCR, are de primit de la societatea care administreaza hotelul peste 80 milioane de euro in contul unor imprumuturi contractate anterior.

Sindicatul bancar a creditat Societatea Companiilor Hoteliere Grand (GHES) cu peste 100 milioane de euro la mijlocul anilor ''90, cu garantia statului roman in vederea finalizarii lucrarilor de constructie a hotelului.

Datoriile companiei ar putea fi returnate in maxim 15 ani, sustin oficialii ONT Carpati - unul dintre actionarii Marriott.

Initial, terenul si carcasa cladirii neterminate de langa Casa Poporului (actualul hotel Marriott) au fost in proprietatea ONT Carpati, companie de stat. Pentru finalizarea constructiei, ONT a apelat la austriecii de la Strabag, care au intrat in schimb in afacerea Marriott.

Ulterior, ONT a mai vandut un pachet de 15% catre Alliance Overseas. In 1998, ONT a fost privatizata, in final proprietari ajungand cipriotii de la New Marathon pentru circa 3,5 mil. $.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO