Analiză

Ministerului Agriculturii afirma ca productia de cereale va fi de trei ori mai mare anul acesta

Ministerului Agriculturii afirma ca productia de cereale va fi de trei ori mai mare anul acesta

Click pentru imaginea marita

14.05.2008, 16:06 30

"La fiecare inceput de an directiile judetene transmit previziuni in ceea ce priveste productia pe intreg anul, pe baza carora facem o planificare a productiei. Cu toate acestea, o estimare in ceea ce priveste productia pentru culturile de toamna va putea fi facuta abia la sfarsitul lunii mai si ulterior pentru culturile de primavara", a declarat Elena Tatomir, director al departamentului de productie vegetala in cadrul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.
Si producatorii considera ambitioase previziunile autoritatilor, spunand ca deocamdata este devreme pentru a estima o astfel de crestere. "La unele culturi nici nu este terminata insamantarea, mai ales ca in anumite zone umiditatea peste limita nu a permis intrarea la semanat. Ne hazardam daca facem astfel de evaluari mai ales ca in toamna sunt asteptate temperaturi de peste 40 de grade", a explicat omul de afaceri Culita Tarata, care detine compania TCE 3 Brazi.
Chiar daca sunt sceptici in ceea ce priveste o crestere atat de mare a productiei de cereale, producatorii sunt siguri ca se va resimti cel putin un avans de 50% in ceea ce priveste volumul de produse agricole recoltat in 2008. "Nu numai la porumb, ci si la alte culturi, cum ar fi graul sau rapita vom asista la cresteri de cel putin 50% si cu siguranta nu vom mai fi nevoiti sa importam", adauga Tarata.
Principalii factori de crestere a productiei de cereale ii reprezinta cantitatile de apa care au cazut incepand cu toamna anului trecut, temperaturile favorabile, dar si investitiile masive facute de fermieri in perioada de seceta din vara trecuta.
Potrivit previziunilor facute de Ministerul Agriculturii, cea mai mare crestere, de apropape 150%, este asteptata la cultura de floarea-soarelui, unde pentru recolta din 2008 se estimeaza o productie totala de 1,6 milioane de tone, in conditiile in care anul trecut s-au obtinut doar 539 de mii de tone. Rezultatele din acest an ar fi comparabile doar cu cele realizate in 2004, depasind astfel volumele realizate in toti ceilalti ani incepand cu 1995. Astfel, productia medie la hectar va ajunge la 1,8 tone, in crestere fata de anul anterior cand a fost 0,6 tone/ha. Suprafata destinata culturii de floarea-soarelui ajunge la 867 de mii de hectare, in crestere cu 8% fata de 2007.
O crestere de doua ori si jumatate este asteptata la cultura de porumb, unde productia totala este estimata la 10 milioane de tone. Anul trecut s-au recoltat 3,9 milioane de tone. Tinand cont ca suprafata destinata acestei culturi este pentru acest an 2,6 milioane de hectare, productia medie asteptata ajunge la 3,7 tone/ha, cu 52% mai mare decat in 2007 cand productia medie la hectar a fost de 1,8 tone, cand s-a cultivat porumb pe o suprafata de 2,1 milioane de hectare.
Recolta de grau este evaluata pentru 2008 la un volum de 7 milioane de tone, asemanator celui realizat in 2004 si 2005 si de peste doua ori mai mare fata de cel anuntat anul anterior. Productia medie la hectar ajunge la 3,2 tone, in conditiile in care suprafata alocata graului este de 2,1 milioane de hectare, iar in 2006, cand s-a cultivat acest tip de cereale pe 1,9 milioane de hectare, productia medie a fost de 1,6 tone/hectar. La nivel mondial productia de grau este estimata pentru anul acesta la 635 de milioane de tone, in crestere cu 5% fata de anul anterior, cand s-a inregistrat o productie de 603 milioane de tone. "Pentru productia de grau cresterea va fi de 100%, de aceea estimam pentru 2008 o productie medie la hectar de 6 tone", anunta Sorin Dogaru, directorul departamentului de agricultura din cadrul Interagro. Cu o suprafata de 20 de mii de hectare cultivate cu grau anul acesta, Interagro mizeaza pe o productie totala de 120.000 de tone.
Datele Ministerului Agriculturii arata de asemenea ca cea mai mare dinamica din 1995 pana in prezent o are cultura de rapita, a carei suprafata ajunge la 460 de mii de hectare, in conditiile in care acum 13 ani in Romania se cultiva rapita doar pe 300 de hectare. Productia de rapita va ajunge anul acesta la 885 de mii de tone, in crestere cu 130% fata de 2007, cand s-a raportat o productie totala de 352 de mii de tone.
Comparativ cu anul anterior, cand suprafata acoperita cu rapita a fost de 340 de mii de hectare, productia medie s-a dublat, ajungand la aproape 2 t/ha, de la 1t/ha. "In ceea ce priveste productia pe care o estimam la rapita, aceasta va fi cu 40% mai mare fata de 2007, media vizata fiind de 3,8 tone pe hectar, in conditiile in care noi alocam acestei culturi 11.000 de hectare", spune Dogaru.
Soia este singura cultura a carei suprafata de teren s-a diminuat fata de anul trecut de la 113 mii de hectare la 103 mii de hectare. Cu toate acestea, productia medie este estimata la 2 t/ha, dublu fata de 2007 cand s-a recoltat
0,9 t/ha. Orzul si orzoaica se numara de asemenea printre culturile a caror productie va creste semnificativ in 2008. Este asteptata o productie totala de 1,2 milioane de tone, in crestere cu aproape 60% fata de anul anterior cand s-au produs 544 de mii de tone, chiar daca suprafata a crescut foarte putin de la 354 de mii de hectare la 399 de mii de hectare.
O recolta mai mare, datorita conditiilor meteo favorabile, ar putea determina o scadere a preturilor la cereale la jumatate fata de pretul cu care se comercializeaza in prezent, dar jucatorii care activeaza in segmentul agricol sunt de parere ca o criza a preturilor, asemeni celei cu care s-au confruntat in anii anteriori, nu va mai fi posibila. Pretul graului, de exemplu, care a atins cote maxime in ultimele luni, fiind tranzactionat la nivel local si cu 250 de euro pe tona (900 lei/tona), adica 0,24 euro/kg (0,86 lei/kg) va scadea imediat dupa recoltare, ajungand sa se vanda incepand cu iulie cu aproximativ 150 de euro/tona. Asta inseamna ca vom asista la o scadere cu pana la 40% a preturilor, valoare care ar atinge cotele normale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO