Analiză

Pana la trei ani, leul nu bate valuta la creditare

27.04.2004, 00:00 11



Banca Nationala nu crede ca in Romania clientii bancilor au capacitatea de gestiona corect riscul valutar, respectiv de a anticipa miscarea valutelor pe pietele internationale, a afirmat ieri viceguvernatorul BNR Mihai Bogza, la seminarul ZF "Luam un credit, dar in ce moneda?".



Banca centrala are un interes direct in a sustine creditarea in lei, dat fiind ca numai astfel se manifesta relevanta masurilor sale de politica monetara. Din punct de vedere prudential, cifrele privind calitatea creditului in functie de moneda in care este exprimat pot fi derutante.



Astfel, in ultimii doi ani, de cand dolarul a inceput sa se deprecieze din ce in ce mai puternic, valoarea creditelor in dolari restante a scazut, desi soldul total al acestei categorii de credite a crescut simtitor.



"Eliminand insa din statistici creditele in dolari cu garantia statului ori pentru mari companii, nu mai este clar daca dobanzile sunt chiar atat de reduse pe cat par. Adaugand riscul valutar, costurile pot deveni semnificativ mai mari decat la creditul in lei", a spus Bogza.



"Cei care iau credite sunt tentanti sa se uite doar la pret, lasand pe mai tarziu procuparea privind riscurile implicite. Sigur ca nu se intampla prea des ca riscul valutar sa-si produca efectele negative insa este suficient sa se intample o data pentru ca toata afacerea sa fie pusa sub semnul intrebarii", a aratat Misu Negritoiu, director general adjunct al ING Bank.



Populatia si firmele care nu realizeaza venituri in valuta ar trebui sa apeleze la finantarile in moneda nationala, mai ales pentru termenele lungi, intrucat variatiile cursului de schimb pot scumpi foarte mult un credit intr-o moneda straina, apreciaza o mare parte din bancherii comerciali, in frunte -desigur -cu oficialii Bancii Nationale.



"Din punctul de vedere al BNR, cele mai bune credite raman cele in lei. Riscul valutar poate modifica substantial nivelul dobanzii. De exemplu, cresterea dolarului din ultima perioada a dus la o dobanda anuala de peste 40%", a declarat viceguvernatorul BNR Mihai Bogza.



El recunoaste ca o serie de preturi, mai ales in piata imobiliara, sunt exprimate in valuta, ceea ce indreapta clientii spre finantarile in moneda europeana sau dolari.



La aceasta situatie se adauga si diferenta destul de mare dintre dobanzile practicate la imprumuturile in valuta si cele in lei, care variaza intre 15 si 20 de puncte procentuale.



Totusi, oficialul BNR atrage atentia ca, pe termen lung, costul finantarilor in lei va scadea, o data cu reducerea inflatiei si a dobanzilor. O rata a dobanzii apropiata de cea pentru imprumuturile in valuta va oferi conditii mult mai bune clientului, care nu va simti si presiunea diferentelor de curs de schimb.



Pentru creditele in lei dobanda medie practicata de banci se inscrie in intervalul 25 - 29%, in timp ce finantarile in valuta sant platite cu o rata anuala cuprinsa intre 6% si 10%.



In structura imprumuturilor acordate firmelor si populatiei valuta detine peste 70% din total. Cele mai multe credite santr denominate in euro - 38,2%, fiind urmate de finantarile in dolari - 31,8%. Imprumuturile in lei detin doar 29% din soldul total raportat la 31 decembrie 2003.



La randul sau, directorul general adjunct al ING Bank, Misu Negritoiu, a aratat ca valoarea aparent mai mica a costului finantarilor in valuta poate fi oportuna pentru firmele sau persoanele care obtin venituri in moneda respectiva si sant protejate astfel de variatiile raportului de schimb.



"Cetateanul de pe strada este cel mai expus la riscul valutar, pe care nu-l percepe si este sub presiunea unei serii de oferte si de preturi exprimate in alte monede. Dobanda nominala este extrem de inselatoare", a spus Negritoiu.



El a adaugat ca institutiile financiare ar trebui sa ofere consultanta clientilor care solicita imprumuturi pe termen lung. In opinia oficialului ING, in cazul creditelor pe termen lung, este necesar ca imprumutatul sa cunoasca diferite "simulari" si sa faca alegerea finala numai dupa o analiza impreuna cu un specialist.



"Cand te imprumuti pe termen lung, trebuie sa cunosti care va fi efortul financiar si cum ar putea fi afectate veniturile, ce cota din acestea va reprezenta dupa o perioada rata lunara de rambursat. Cu cat un credit este pe termen mai lung, cu atat costul finantarii in lei este mai mic", a aratat directorul ING.





Unde sunt reperele de cost al creditului?



Misu Negritoiu a criticat lipsa unui pret unic de referinta pe care sa poata fi construit costul unei finantari, jucatorii alegand diferite repere pentru a determina costul final al unui credit.



Enache Jiru, seful Trezoreriei statului, sustine ca actualele tendinte de scadere a inflatiei sunt suficient de predictibile pentru a le include in preturile diferitelor tipuri de finantare.



"Ne cunoastem rolul in construirea referintelor pentru piata, pe termene cat mai lungi, astfel incat sa poata extinde si bancile scadentele, de la credite la depozite. Insa trebuie sa intre si piata in acest proces de constructie. S-a vazut ca orice instrument nou lansat intra foarte greu, pornind de la nivelul bancilor intermediare", a aratat Jiru.



El spune ca obiectivul de constructie a unei piete lichide la obligatiunile de stat pe doi si trei ani a fost afectat de migratia pietei spre "pretul imediat", reprezentat de oferta de dobanda pe termen scurt a BNR.



"Este foarte important ca si cei cu rolul de intermediere, dar si investitorii sa creada in instrumentele pietei", a mai spus seful Teezoreriei, pledand in favoarea importantei obligatiunilor pe cinci ani cu dobanda flotanta in functie de inflatie, ca reper de cost al finantarilor pe termen mediu.



Analistii prezenti la seminar anticipeaza o revenire a dolarului pe pietele internationale, evolutie care va fi urmata si de piata interna. In ultimii trei ani, cotatia dolarului a pierdut 50% in raport cu moneda europeana. Trendul s-a inversat, insa, in ultimele doua luni, perioada in care moneda americana a cunoscut o relativa redresare.



Revenirea dolarului este legata de performantele economice solide raportate de Statele Unite incepand cu ultimul trimestru din 2003.



Cu toate acestea, analistul economic Daniel Daianu anticipeaza o ascensiune conjuncturala a dolarului, care ar putea sa piarda din nou teren din cauza deficitului bugetar fara precedent al SUA.



"Expansiunea activitatii economice americane a fost sustinuta de un pachet stimulativ pe plan monetar si al politicilor fiscale fara precedent. Indatorarea a atins niveluri foarte mari si este doar o chestiune de timp pana cand Rezerva Federala va ridica dobanzile", a explicat Daianu.



Cresterea dobanzilor la imprumuturile in dolari este anticipata de majoritatea reprezentantilor sistemului bancar. Suprapusa cu o apreciere a monedei americane in raport cu leul, majorarea dobanzii i-ar impovara pe aceia care au atras credite in moneda americana.



Pornind de la aceaste ipoteze, bancherii au indemnat la prudenta in momentul alegerii monedei de finantare, recomandand in principal leul. Pe termen scurt, euro poate reprezenta o optiune profitabila, cea mai periculoasa forma de imprumut fiind in acest moment creditul in dolari.





Acces la credite mai ieftine?



Oficialul bancii centrale spune ca bancile comerciale ar trebui sa se grabeasca cu infiintarea Biroului de credit, cu o baza de date care sa includa atat informatii negative cat si pozitive. "Este important ca istoricul de credit al unui client sa fie cunoscut de toata piata, nu numai de banca cu care lucreaza curent, astfel incat sa poata face un shopping al creditelor, pentru a gasi conditiile cele mai bune", a declarat Bogza.



La randul sau agentul economic ar trebui sa invete ca credibilitatea in fata bancilor are un pret, care se reflecta, negativ sau pozitiv in costul unui credit. De asemenea, companiile ar trebui sa-si pregateasca personal cu specializare in management de trezorerie, astfel incat sa poata avea acces la credite la dobanzi mai reduse.
razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO