Analiză

Pescarii din Deltă vor fi plătiţi pe card pentru captura livrată la Bursa de Peşte. "Cum să scoţi banii de la Mila 23, unde nu este niciun bancomat?"

Pescarii din Deltă vor fi plătiţi pe card pentru captura livrată la Bursa de Peşte. "Cum să scoţi banii de la Mila 23, unde nu este niciun bancomat?"

Autor: Mirabela Tiron

06.12.2011, 19:00 927

Pescarii din Delta Dunării vor livra peştele prins în 14 centre de colectare ale Bursei de Peşte din Tulcea, o investiţie de 77 milioane de lei (17 milioane de euro) din fonduri europene, care a fost aprobată ieri de Guvern.

Banii pentru captura de peşte vor fi livraţi pe card pescarilor, după cum susţine preşedintele unei federaţii a organizaţiilor de pescari.

"Înfiinţarea Bursei de Peşte este o cheltuială care nu se justifică. Pescarul din Mila 23 care va da peşte la Bursă va primi banii pe card şi nu în mână. Adică va trebui să meargă la un bancomat din oraşul Tulcea, ca apoi să se întoarcă în Deltă să pescuiască, să livreze la punctul de colectare al Bursei şi din nou să meargă la Tulcea să ridice banii de la bancomat. În Delta Dunării, din câte ştiu eu, nu există niciun bancomat", susţine Lucian Sanda, preşedintele Federaţiei Organizaţiilor de Pescari Delta Dunării, care reuneşte mai multe asociaţii piscicole. "Cum să scoată un pesar care pescuieşti în Mila 23 banii de pe card, în Deltă nu există niciun bancomat?", se întreabă el.

Lucian Sanda mai susţine că toate cherhanalele care funcţionează în prezent în Delta Dunării se vor desfiinţa din cauza centrelor de colectare pe care plănuieşte Bursa de Peşte să le înfiinţeze şi în care cei peste 1.000 de pescari vor fi obligaţi să livreze peştele.

1.500 de pescari sunt autorizaţi să pescuiască în Deltă. Peştele este livrat în prezent în 54 de cherhanale

Circa 1.500 de pescari au autorizaţii de mediu pentru desfăşurarea activităţii de pescuit comercial.

În Delta Dunării sunt 54 de cherhanale înregistrate, din care doar patru îndeplinesc criterii sanitar-veterinare, potrivit datelor de la Agenţia Naţională de Pescuit şi Acvacultură (ANPA).

Bursa de Peşte din Tulcea va concentra oferta de produse pescăreşti provenite din zona Deltei Dunării şi a Mării Negre, prin cele 14 puncte de colectare aparţinând Bursei, unde asociaţiile de pescari şi pescarii profesionişti din aria Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării vor avea obligaţia de a transporta peştele capturat. Prin Bursa de Peşte se va comercializa peştele iar preţul se va stabili în cadrul Bursei.

Anul trecut, a fost raportată o captură de peşte de apă dulce de 2.457 de tone, potrivit datelor de pe site-ul ANPA.

"Mai bine se făcea doar o Bursă Electronică iar cherhanalele existente puteau fi integrate într-un sistem centralizat", a spus Lucian Sanda, care a trimis un memoriu către Parlamentul European prin care solicita să nu se înfiinţeze această bursă. În memoriu, el susţinea că prin construirea unor noi centre de colectare ale Bursei de Peşte se urmăreşte în realitate distrugerea centrelor existente de preluare a peştelui realizate din fonduri proprii de membrii asociaţiilor de producători, scopul urmărit fiind acela de preluare şi subordonare a acestei activităţi de persoane şi organizaţii ce servesc anumitor interese

Bursa va fiscaliza captura de peşte şi va elimina vânzarea la negru

Pe de altă parte, Sorin Mănăilă, preşedintele Agenţiei Naţionale de Pescuit şi Acvacultură (ANPA), care a iniţiat proiectul Bursei de Peşte din Tulcea, susţine că această Bursă este necesară, România fiind singura ţară cu potenţial piscicol din Europa care nu are o astfel de bursă.

"Prin această bursă se va face în primul rând o înregistrare corectă a capturii de peşte, la ora actuală se raportează o captură de aproape 2.500 de tone de peşte de apă dulce, şi vorbim de încă 2.500 de tone prinse la negru. De asemenea, vrem să se fiscalizeze tot peştele prins, să oferim un acces mai facil pescarilor la resursă iar peştele prins să se vândă la un preţ stabilit de piaţă", a declarat el.

Din amenajările piscicole din Delta Dunării, captura de peşte ajunge la 10.000 de tone anual, potrivit lui Mănăilă, care se adaugă la cei 5.000 de tone de peşte prinşi în Delta Dunării.

Captura de peşte marin comercial, specii din Marea Neagră, a fost de 230 de tone anul trecut, arată aceeaşi sursă. Potenţialul de peşte al Mării Negre este însă de 10.000 de tone, potrivit ANPA.

"Ce se întâmplă acum în Delta Dunării este total în neregulă. La cherhanalele private se alege peştele de la pescari şi se cumpără la ce preţ vrea proprietarul. La Bursa de Peşte pescarii vor putea vinde tot peştele pe care îl prind", a spus Mănăilă.

Finanţarea Bursei de Peşte de la Tulcea se va face din fonduri nerambursabile alocate de Comisia Europeană prin Fondul European pentru Pescuit (FEP), prin Programul Operaţional pentru Pescuit 2007-2013 şi de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, conform programelor de investiţii aprobate.

Înfiinţarea Bursei de Peşte din Tulcea se numără printre obiectivele pe care România şi le-a propus în Planul Naţional Strategic pentru Pescuit 2007-2013, pentru dezvoltarea infrastructurii aferente desfăşurării activităţilor pescăreşti la Marea Neagră şi în Delta Dunării.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO