Analiză

Piata serviciilor medicale private: tatonarile s-au incheiat, urmeaza lupta pentru clienti

24.01.2007, 14:01 537

Piata serviciilor medicale private, estimata la aproximativ 200 mil. euro, va creste in acest an cu peste 15% pe fondul cresterii veniturilor medii ale populatiei, care renunta la serviciile publice, de o calitate indoielnica.
Operatorii privati au sesizat inca de acum cativa ani perspectivele de crestere si au plusat cu clinici si spitale private. Numarul centrelor de acest tip va creste si mai mult in perioada urmatoare, in ritm cu dezvoltarea pietei asigurarilor private.
"Ne asteptam ca ritmul de crestere sa atinga 25%, fiind stimulat pe de o parte de aparitia unor produse de asigurare profesioniste si pe de alta parte de deductibilitatea a 200 de euro pe an de persoana, conform reglementarilor in vigoare", a explicat Mihail Marcu, director general al MedLife, companie care opereaza 19 clinici proprii si a deschis ieri primul sau spital privat.
Potrivit companiilor din domeniu, ritmul mediu de crestere ar putea ajunge si la 30% in Capitala, care concentreaza 40% din piata totala.
"Piata creste atat prin evolutia cererii care este corelata cu largirea numarului de furnizori privati. Cererea este jutificata de nevoile crescute de asistenta medicala a populatiei, de necesitatile din ce in ce mai mari pentru servicii de preventie, precum si de aparitia numeroaselor tehnici de investigatie si tratament care se adreseaza unor nevoi neacoperite in prezent", a spus Marina Otelea, director general al Medicover, care detine sapte clinici private.
In Romania, principalii operatori de servicii private sunt Medicover, Centrul Medical Romar, MedLife, Centrul Medical Unirea, Medsana, Clinica Polisano, Hiperdia. Majoritatea opereaza in prezent clinici private, investitiile in spitale private fiind demarate abia din 2005. Astfel in prezent, marii operatori privati detin peste 30 de clinici, in timp ce numarul spitalelor de mari dimensiuni a ajuns in ianuarie 2007 la doua unitati.
"Valoarea investitiei intr-o clinica privata depinde in special de dimensiunea acesteia. Daca vorbim de centre medicale mici, cu pana la 10 cabinete medicale, si fara dotari importante in imagistica si de laborator de analize medicale, putem spune ca valoarea investitiei ar fi probabil in jur de 1,5 mil. euro", spune Mihail Marcu de la MedLife.
Pentru clinicile de mari dimensiuni (care sunt dotate cu echipamente pentru imagistica si de laborator de analize medicale), investitia poate atinge chiar si 10 mil. euro.
Cu toate ca investitiile sunt substantiale, toti operatorii de clinici private au planuri agresive de ascensiune in acest an. "Planurile de dezvoltare ale companiei se axeaza in continuare pe extinderea activitatii in orasele mari din Romania si largirea gamei de servicii pe care companiile le ofera in pachetul extrasalarial. Anul acesta ne-am propus sa deschidem cel putin trei centre noi in tara si unul in Bucuresti", a declarat Marina Otelea de la Medicover.
In Romania, Medicover detine sapte centre proprii, dintre care trei in Bucuresti si cate unul in Cluj, Constanta, Focsani si Iasi.
"In acest an vom deschide si trei mari centre medicale sub brandul 'Hyperclinica' in Constanta, Timisoara si Brasov, ce vor incorpora imagistica medicala si peste 50 de specialitati medicale, si doua spitale de 40-50 de paturi, sub brandul 'Memorial Hospital' in Brasov si Constanta. In anul 2008 vom deschide cel putin trei spitale de 40-50 de paturi in Timisoara, Iasi si Cluj-Napoca si doua centre Hyperclinica in Iasi si Cluj-Napoca", spune Mihail Marcu.
MedLife opereaza in prezent 19 clinici proprii, dintre care 16 in Bucuresti. Totodata, MedLife ofera servicii medicale prin intermediul celor 94 de clinici si centre medicale partenere din reteaua NetLife.
"Intentia noastra este de a creste semnificativ numarul de centre medicale partenere cu cel putin 50% in 2007", a spus Mihail Marcu.
Paralel cu clinicile private, operatorii au inceput sa dezvolte si spitale private. Constructia unui spital dureaza din faza de proiectare pana la punerea in functiune intre 18 si 24 de luni. In prezent in Romania este operational un singur spital de dimensiuni mari, Euroclinic, dezvoltat de compania Medisystem Hospital, care face parte din grupul Eureko. Ieri a fost inaugurat in Capitala Memorial Spital, care face parte din grupul MedLife. Investitia intr-un spital privat cu circa 100 de paturi este estimata la aproximativ 10 mil. euro.
"Ne asteptam ca pana la finele anului 2008, in Bucuresti sa functioneze maxim trei spitale private cu avize sanitare legale, iar in tara maxim 8 astfel de spitale. La finele anului 2008, MedLife va opera cinci spitale private in tara si unul in Bucuresti", explica Mihail Marcu.
Pe de alta parte, planurile MedLife prevad si iesirea in afara granitelor tarii.
"Studiem serios posibilitatea de centre medicale in Republica Moldova, Ucraina, Bulgaria sau Serbia, dar intalnim atat bariere culturale si tehnologice, cat mai ales diferente mari de tipuri de decontare a caselor de sanatate din fiecare tara. Noi vom urmari in continuare aceste proiecte si speram sa fim prezenti cel putin la Chisinau pana la finele lui 2008", spune Mihail Marcu.
Un alt jucator, Polisano detine trei centre medicale de capacitate mare, doua laboratoare, un centru de reproducere umana asistata (fertilizare in vitro) si spitalul de 80 de paturi din Sibiu.
"Anul acesta vom deschide cel putin inca doua centre in Bucuresti, urmand ca in 2008 sa ajungem la cel putin sapte, din care cinci in Bucuresti. Evident analizam posibilitatea deschiderii unui spital si in Bucuresti si suntem receptivi la oportunitatile de dezvoltare ce pot aparea", spune Cristian Sas.
Companiile vor continua sa investeasca in spitale private, mizand pe cresterea veniturilor populatiei si pe "migratia" de la un sistem in declin.
"Evident ca pot aparea surprize in piata, dar in niciun caz nu vom avea mai mult de 3-4 spitale pana in 2008. Vor aparea multe unitati care vor efectua mica chirurgie sau chirurgie de o zi, astfel de unitati existand in toate marile orase. In Bucuresti sunt peste 10 astfel de unitati", spune Cristian Sas.
Intrarea in Uniunea Europeana nu va aduce schimbari majore pe acesta piata in urmatorii doi-trei ani, serviciile medicale private fiind pe plan local peste nivelul tarilor din regiune.
"Piata serviciilor medicale private din Romania pare la prima vedere mai puternic prezenta atat ca pondere cat si ca servicii disponibile probabil si datorita deficientelor sistemului public. In Romania sistemul privat are o pondere consistenta cu un potential de crestere mai mare decat la vecinii nostri", a explicat Cristian Sas, directorul general al Clinica Polisano.
Acest lucru e posibil deoarece serviciile medicale private s-au dezvoltat mai mult in tarile in care serviciile de stat aveau o calitate slaba.
"Din studiile si datele pe care le-am avut la dispozitie, in tarile central-europene care au aderat la UE in urma cu doi ani nu s-au inregistrat schimbari majore. Explicatia este ca sistemele de case de sanatate difera foarte mult de la o tara la alta, chiar si in tarile foarte dezvoltate ale UE, aceste diferente constituindu-se intr-o bariera de intrare dintr-o tara in alta", a spus Mihail Marcu.
Un exemplu interesant spune el, este cel al Greciei, care dupa intrarea in UE a cunoscut o dezvoltare puternica a serviciilor medicale private tocmai pe fondul unor servicii similare oferite de stat mai slabe calitativ.
"In Romania, evolutia serviciilor medicale private va depinde mult de viteza si modul in care va opera Casa Nationala a Asigurarilor de Sanatate", reprezentantul MedLife.
In conditiile in care perspectivele de crestere a acestei piete erau foarte mari inca de acum cativa ani, numarul operatorilor privati a crescut considerabil, businessul acestora in cele mai multe cazuri dublandu-se de la an la an. Inasprirea concurentei insa va pune mari presiuni in piata, in special pe furnizorii de servicii de laborator.
"Profesionalizarea serviciilor medicale private va fi o alta provocare (a intrarii in UE - n.r.). In acest moment avem 'spitale private' cu cateva paturi, o lampa si un bisturiu, centre medicale si clinici cu unul sau doua cabinete de 10 mp intr-o cladire de birouri. Evident Colegiul Medicilor, Directia de Sanatate Publica si Consiliul Concurentei va trebui sa reglementeze aceste aspecte in 2007. O alta tendinta va fi concentrarea pe piata furnizorilor de servicii in special paraclinice (laborator) care in acest moment este cea mai fragmentata din Europa si disparitia treptat a laboratoarelor de apartament", a spus Cristian Sas, directorul general al clinicii Polisano.
Paralel cu serviciile private de sanatate, se dezvolta si piata asigurarilor private de sanatate evaluate anul trecut la 5 mil. euro.
"In acest an asigurarile private de sanatate vor inregistra o crestere semnificativa, de la aproximativ 2.000 de asigurati la 15-20.000 de asigurati. Pentru anul 2007, ne-am propus ca AsiLife, divizia de asigurari a MedLife, sa reprezinte peste 50% din aceasta piata", spune Mihail Marcu.


Clinicile in sistemul privat
Pentru centrele medicale mici fara dotari importante investitia este de circa 1,5 mil. euro;
Pentru centrele medicale mari, care sunt dotate cu echipamente de imagistica si de laborator de analize, investitia poate ajunge si la 10 mil. euro;
Principalii operatori sunt Medicover, Centrul Medical Romar, MedLife, Centrul Medical Unirea, Medsana, Clinica Polisano, Hiperdia;
In Romania, sistemul privat are o pondere consistenta cu un potential de crestere mai mare decat la vecinii nostri;
Va exista, incepand cu acest an, o concentrare pe piata furnizorilor de servicii de laborator.


Spitalele in sistemul privat
Investitia intr-un spital cu o suta de paturi este estimata la 10 mil. euro;
In acest moment in Bucuresti sunt operationale doua spitale private de dimensiuni mari: Euroclinic (Medisytem Hospital) si Memorial Hospital (MedLife);
Pana la sfarsitul anului 2008, ar urma sa devina operationale maxim 3 spitale private;
In tara am putea avea 8 spitale private in urmatorii doi ani;
Intrarea in UE nu va influenta acest segment in urmatorii doi-trei ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO