Analiză

Poate OPEC sa piarda controlul pretului titeiului?

08.09.2000, 00:00 26



Din imposibilitate sau lipsa de vointa, reuniunea de duminica aceasta a tarilor producatoare de petrol, OPEC, nu va aduce si o marire a volumului de titei de pe piata, pretul ramanand in mare parte neschimbat.

Ingrijorati de posibilitatea unui sfarsit prematur al uneia dintre cele mai prospere perioade din istoria OPEC, reprezentantii acestui cartel, reuniti la Viena, nu vor mari, dupa toate probabilitatile, contingentele de extractie de titei decat foarte putin.

Cea mai importanta tara din cadrul OPEC, Arabia Saudita, i-a convins pe ceilalti producatori sa mareasca productia zilnica de titei cu peste 500.000 barili.

Daca Riyadh nu va oferi nici o surpriza, piata se poate astepta la nu mai mult de 700.000-800.000 barili suplimentar pe zi, o crestere de trei% fata de limita zilnica actuala, de 25,4 milioane de barili.

"Vor trebui sa mareasca productia cu mai mult de 500.000 barili pe zi. Piata are nevoie de un mesaj puternic", a declarat Mehdi Varzi, de la Dresdner Kleinwort Benson, citat de Reuters.

Organizatia ?arilor Producatoare de Petrol (OPEC) este supusa la presiuni din ce in ce mai mari de tarile consumatoare, cerandu-i-se sa faca orice pentru a mai diminua din costul combustibilului.

Zilnic sunt emise avertizari din partea Uniunii Europene, a Statelor Unite si a Japoniei ca preturile mereu in crestere ale energiei genereaza inflatie. Unii analisti atentioneaza chiar asupra pericolului recesiunii.

Pe de alta parte, OPEC se pare ca a pierdut controlul asupra cresterii frenetice a preturilor pe care a declansat-o acum doi ani, cand a instituit limite si mai drastice la productia de titei.

Pretul de referinta al titeiului, in momentul de fata situat la un maxim din ultimii zece ani, de 33 dolari pe baril, promite o iarna grea si scumpa pentru consumatorii de petrol.

"Cred ca este prea tarziu. Chestiunea nu mai este in mainile OPEC. Preturile vor ramane ridicate pe tot parcursul iernii", afirma Gary Ross, seful firmei de consultanta PIRA, specializata in domeniul energetic.

"OPEC a proliferat aceasta situatie, cu lipsa permanenta de stocuri, si acum toata lumea este panicata".



Proliferarea lipsei de stocuri



OPEC si-a marit productia de doua ori in acest an, cresterea pe ansamblu fiind de 2,4 milioane de barili.

Incurajate de usurinta cu care au reusit sa mareasca preturile de la mai putin de 10 dolari, statele OPEC au crezut ca vor reusi sa controleze cu precizie preturile de pe piata.

Insa, potrivit observatorilor, OPEC nu a deschis la timp robinetele anul acesta, permitand cererii in crestere sa goleasca stocurile mondiale de titei si de produse petroliere.

Astazi, inclusiv productia Irakului, care nu este supusa vreunui contingent, volumul de titei furnizat de OPEC nu s-a schimbat din 1980 - aproximativ 29 milioane de barili pe zi din cei 75 milioane produsi pe plan mondial.

Starea de lucruri arata ca, din motive comerciale corecte, industria petroliera a ajuns sa-si dezavantajeze propriii clienti.

Preturile ridicate forteaza rafinariile sa mentina stocurile la nivele cat mai scazute. "Rafinariile reprezinta veriga slaba; atunci cand clientii nu vor titei, Arabia Saudita nu le poate furniza titei cu forta", continua Ross.



Reducerea reducerii pretului



Daca OPEC ar fi acceptat sa furnizeze mai mult titei la preturi puternic reduse - o perspectiva foarte putin probabila - pretul petrolului ar scadea brusc. Ultima data, acest lucru s-a intamplat in 1986, cand preturile s-au prabusit efectiv.

Arabia Saudita, singura tara OPEC cu o capacitate importanta de supaproductie, ar prefera un pret de 25 dolari pe baril.

"Daca ei vor preturi stabile in jurul a 25 dolari in iarna aceasta, va trebui sa satureze piata cu titei", a declarat Lawrence Eagles, de la casa de brokeraj GNI. "In momentul de fata, piata nu are siguranta ca OPEC va furniza titeiul la timp".

Ministrul saudit al petrolului Ali al-Naimi insista ca Riyadh face deja tot ce ii sta in putinta pentru a atinge acest scop. Arabia Saudita furnizeaza deja 600.000 barili pe zi suplimentar.

"Nu exista absolut nici o problema sa oferim mai mult titei pe piata", a afirmat Naimi.

Daca OPEC nu face decat sa adevereasca asteptarile specialistilor, ministrii de finante din lumea industrializata vor mai avea multe de spus referitor la pretul petrolului din aceasta iarna. "Preturile fiind acolo unde sunt, incepem sa flirtam mai mult cu o recesiune globala. Avem nevoie de mai mult petrol", afirma Ross.



O istorie plina de confruntare



Acum 40 de ani, in mijlocul unei abundente de titei, gigantul american Standard Oil a anuntat o scadere a pretului cu care cumpara titei din Orientul Mijlociu. Pentru tarile producatoare, resursele carora erau controlate de Standard Oil si ceilalti giganti petrolieri, a fost picatura care a umplut paharul.

Reprenzentantii Arabiei Saudite, Irakului, Iranului, Venezuelei si Kuwaitului, care detin 80% din exporturile mondiale de titei, s-au intrunit in Bagdad la 10 septembrie 1960 pentru a infiinta Organizatia ?arilor Producatoare de Petrol (OPEC).

Rivalitatile interne, rezervele existente, contingentele de import din SUA si controlul exercitat de gigantii petrolieri au lasat OPEC relativ fara influenta in primii zece ani.

"La inceput, OPEC nici nu era recunoscut de companiile petroliere", isi aminteste fostul ministru saudit al petrolului, seicul Zaki Yamani, care ramane cel mai celebru personaj din panoplia OPEC. "Dar lucrurile s-au schimbat si in curand, toata lumea a auzit de noi".

Acum, in cusrul celei mai crize de petrol, cartelul OPEC ii reaminteste intregii lumi de obiectivul sau initial - acela de a determina Occidentul sa plateasdca mai mult opentru titei.

La 30 de dolari barilul, pretul petrolului este totusi modest in comparatie cu maximul absolut atins prin masinatiile OPEC la sfarsitul anilor '70, dupa revolutia din Iran.

In timp ce toti credeau ca zilele confruntarii directe au trecut, unii reprezentanti ai cartelului sunt dornici sa-si reediteze succesul repurtat in manipularea pretului mondial.

Un amestec de declaratii politice din Venezuela si frica de a provoca o noua scadere a pretului aduc certitudinea ca membrii OPEC nu vor face mare lucru in reuniunea de duminica pentru a evita nemultumirea consumatorilor.

Venezuela, condusa de presedintele Hugo Chavez, un fost luptator de desant, doreste un pret inalt si un nivel la fel de inalt pentru reuniunea sefilor cartelului pe care o va gazdui la sfarsitul acestei luni.

Avand in vedere manifestarile soferilor francezi si plangerile oficiale ale Statelor Unite, Uniunii Europene si Japoniei, se pare ca Chavez a obtinut ce a vrut.

Desi economistii sunt nelinistiti ca preturilor in crestere la combustibil ar putea duce la o noua recesiune asemenea celei din anii '70, economia lumii este mult mai pregatita sa faca fata unei crize cauzate de OPEC decat in trecut.

Hotarat sa nu mai fie lasat neacoperit a doua oara, Occidentul a investit masiv in propriile resurse petroliere. Companiile multinationale, trimise acasa de nationalizarile OPEC, au inventat tehnologii noi pentru a reduce costul de descoperire a rezervelor de titei si l-a extras din zone dintre cele mai diverse, precum Marea Nordului.

Producatorii de electricitate din tarile fara petrol au investit masiv in energetica nucleara si, din ce in ce mai mult, in combustibili mai putin poluanti, cum ar fi gazul natural.

"Cand OPEC a inceput sa reduca productia in 1998, ei sperau la 18 dolari pe baril, apoi pretul-tinta a ajuns la 21, 25 si 28 dolari. Acum pretul este la 30 dolari si ei spun ca este in regula. Dar nu tine", afirms ;eful de la Shell, Mark Moody-Stuart.

Costul de productie din Marea Nordului, primul perimetru petrolier maritim e mare adancime din lume, a scazut de la 25 barili (in preturi curente) la 10 dolari si s-ar putea reduce la jumatate in urmatorul deceniu. "Costul tehnologic de producere a petrolului scade neincetat", a concluzionat Moody-Stuart.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO