Analiză

Privatizarea Petrom sau cum 15 scrisori de interes vor aduce doar cateva oferte

22.09.2003, 00:00 36



"Incredibil! Cand ai 15 investitori interesati, tot ceea ce poti sa speri este sa nu plateasca prea mult". Este declaratia - jumatate in gluma, jumatate in serios - unui analist financiar strain vizavi de evolutia uneia din cele mai importante privatizari din Europa la ora actuala: cea a Petrom.



Comentariul analistului, extras din numeroasele stiri si analize despre Petrom care au umplut in ultimile zile fluxurile agentiilor internationale de stiri, ilustreaza cel mai bine starea de supriza generala provocata vineri de publicarea listei cu companiile care au depus scrisori de intentie pentru participarea la privatizare.



Supriza generata atat de numarul investitorilor, 15, cat si de o parte din numele de lista: Conoco Philips, Gazprom sau Glencore.



Entuziasmul cauzat de numarului investitorilor interesati se poate diminua insa considerabil dupa o analiza a calitatii acestora: marea majoritate a companiilor de pe lista nu au capacitatea financiara si manageriala de a cumpara pe cont propriu Petrom iar cativa investitori ar putea sa nu indeplineasca nici macar criteriile de precalificare din anuntul de privatizare.



Este foarte probabil deci ca din numarul mare de interesati sa nu rezulte in final decat doar cateva oferte, fie in urma iesirii treptate din joc a unor investitori, fie in urma aliantelor dintre acestia.



Nu sunt excluse insa nici aparitii noi, in spatele unor investitori aparent fara sanse sa cumpere Petrom. Un exemplu in acest sens este Hellenic Petroleum, compania ce reprezinta posibilul raspuns la intrebarea "De ce nu a depus Lukoil scrisoare de intentie?". Lukoil este unul din actionarii principali ai companiei elene iar depunerea unei oferte in comun cu aceasta este un scenariu plauzibil.





OMV, MOL , PKN? Poate doar impreuna



Primul semn de intrebare ce se ridica odata cu parcurgerea listei scrisorilor de intentie este prezenta separata, cel putin in acest stadiu, a companiilor petroliere din zona: OMV (Austria), MOL (Ungaria) si PKN Orlen (Polonia).



Toate cele trei companii, cu vanzari anuale de peste 4 miliarde de dolari fiecare, au crescut foarte puternic in ultimii ani datorita strategiilor de expansiune regionala insa nu au atins inca o dimensiune care sa le permita "digerarea" unei achizitii precum Petrom.



In urma cu cateva saptamani, oficialii PKN au anuntat ca grupul polonez studiaza posibilitatea de a veni la privatizarea Petrom in consortiu cu MOL. In final, cele doua companii au depus scrisori de intentie separat. Nu este exclusa insa o alianta in momentul depunerii ofertelor.



Din "triada regionala" cea mai rezervata atitudine fata de datele privatizarii Petrom o va avea probabil OMV, care detine deja 25% din grupul Rompetrol, companie ce se apropie vertiginos de Petrom din punct de vedere al cifrei de afaceri.



Achizitia Petrom de catre grupurile regionale va insemna, de fapt, pe termen lung, tot ajungerea companiei romanesti in proprietatea unui gigant petrolier american sau rus. OMV si MOL sunt detinute de fonduri de investitii, care au cumparat companiile pentru a le dezvolta si a le vinde apoi catre un investitor strategic de talie mondiala, interesat de expansiunea in Europa Centrala si de Est. Iar cei mai interesati in acest moment par rusii.





Rusii: ei dau petrolul, ei cumpara companiile



Piata petroliera a Europei Centrale si de Est este influentata puternic de prezenta extrem de slaba a grupurilor americane in zona si dependenta unor companii precum OMV, MOL, Hellenic Petroleum sau chiar Petrom de petrolul rusesc.



In acest context, gigantii rusi - controlati de oligarhii autohtoni - par a avea cele mai mari sanse de a domina zona. Un scenariu in care OMV, MOL, Petrom sau Hellenic Petroleum vor ajunge in cativa ani sa fie detinute de companii precum Lukoil, Yukos - Sibneft sau TNK - BP pare deci foarte plauzibil



Principalul grup petrolier din Rusia, LukOil, care obtine anual un profit de peste 3 miliarde dolari, si-a propus sa investeasca, in acest an, peste 150 de milioane de dolari pentru dezvoltarea activitatilor din Romania, unde detine o retea nationala de distributie a carburantilor.



Grupul nu a depus o scrisoare de intentie la privatizarea Petrom, in ciuda declaratiilor oficiale din ultimile saptamani privind interesul fata de compania romaneasca. Un consortiu Hellenic Petroleum - Lukoil ar raspunde insa lipsei aparente a gigantului rus la privatizare.



Compania ruso-britanica TNK-British Petroleum (TNK - BP), cu o cifra anuala de afaceri de 6 miliarde de dolari a fost primul investitor care a depus o scrisoare de intentie pentru SNP.



Desi este o companie abia infiintata, incepandu-si activitatea la 29 august 2003, TNK-BP va deveni unul dintre jucatorii majori de pe piata internationala. Detinut in proportii egale de grupul britanic British Petroleum si de un consortiu rus controlat de grupul Alfa, TNK-BP este, din punct de vedere al productiei, al treilea mare operator de petrol si gaze din Rusia si al zecelea la nivel mondial.



Grupul Alfa, partea ruseasca a consortiului, are activitati si in sectorul bancar, al asigurarilor si al telecomunicatiilor.



Yukos - Sibneft, al doilea jucator de pe piata ruseasca, nu si-a anuntat pana in prezent intentia de a veni la privatizarea Petrom si nici nu a depus scrisoare de intentie.



"Supriza ruseasca" a venit insa din partea Gazprom, grup implicat mai mult in activitati de extractie si comercializare a gazelor naturale. Gazprom era asteptat sa vina mai degraba la privatizarea celor doua Distrigazuri, care va incepe catre sfarsitul acestui an.





Zona Romaniei, inexistenta pentru americani



Prezenta Occidental, Halliburton si Conoco Philips pe lista privatizarii Petrom mareste considerabil interesul pietei internationale fata de privatizarea companiei romanesti. Strategia grupurilor americane pentru Europa Centrala si de Est nu lasa loc insa de sperante prea mari, fiind foarte putin probabil ca Petrom sa ajunga in proprietate americana.



Marile grupuri petroliere americane nu au fost interesate pana in prezent de piata Europei Centrale si de Est, prezenta acestora in regiune fiind aproape inexsitenta. Pentru acestea, piete precum cea a Kuweitului, Irakului, Arabiei Saudite sau a Chinei, au prezentat in ultimii ani un grad mai mare de interes, iar previziunile analistilor indica o tendinta similara si pentru perioada urmatoare.



In plus, Occidental este o companie de talie medie iar Halliburton are ca obiect principal de activitate servicii in domeniul petrolier, nedetinand exploatare sau rafinare de titei.



Dintre grupurile americane, singura compania suficient de mare si cu o potentiala sustinere politica importanta pentru achizitia Petrom este Conoco Philips. laurentiu.ispir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO