Analiză

Top 100 - 2002: capitalul privat o ia inaintea celui de stat

20.11.2003, 00:00 36

Pentru prima oara, anul acesta, in Top 100 - al celor mai mari companii din Romania dupa cifra de afaceri - companiile cu capital majoritar privat au ajuns sa aiba o mai mare greutate decat cele controlate de stat.
Anul acesta, 50,47% din cifra de afaceri cumulata a companiilor din top este controlata de companii private, fata de anul trecut cand companiile de stat aveau mai mult de 50%.
Si numarul companiilor de investitori privati a fost in crestere, ajungand anul acesta la 61 fata de cele 39, de stat.
"Pana in 2008, companiile private vor reprezenta 80% din total", a afirmat marti Cezar Mereuta, vicepresedintele Centrului Roman de Modelare Economica, cu ocazia unei conferinte prilejuite de publicarea topului.



Capitalul strain se aglomereaza
In topul de anul acesta, realizat pe baza indicatorilor de anul trecut, cifra de afaceri a companiilor cu capital majoritar strain reprezinta 80,5% din cifra de afaceri a tuturor companiilor private.
"Topul va ajunge in cativa ani sa fie dominat de companii cu capital majoritar strain", apreciaza Mereuta.
Printre acestea se numara Metro Cash & Carry, cu o cifra de afaceri de 683 de milioane de euro, British American Tabacco, cu 228 milioane de euro, Philip Morris, cu 219 milioane de euro, Daewoo Automobile Craiova, cu 174 de milioane de euro, Coca-Cola HBC Romania, cu 161 de milioane si altele.



Provincia, dinamica
Realizatorii topului au scos in evidenta cele mai dinacice companii ale anului 2002, dupa cifra de afaceri, separat pentru sectorul de productie si cel de comert.
In activitatea de productie, cele mai spectaculoase cresteri ale cifrei de afaceri in 2002 fata de 2001 au fost inregistrate de companiile Continental Automotive din Timisoara - producator de anvelope, Carom Onesti - din sectorul de produse chimice, Astra Vagoane Arad - producator de material rulant, si Rosko Textil din Curtici - care fabrica imbracaminte si lenjerie.
De remarcat ca nici una dintre acestea nu este din Bucuresti.
In comert, cele mai dinamice companii au fost anul trecut Rompetrol Downstream Bucuresti - divizia de retail a grupului companiei  petroliere Rompetrol, Rom Oil Brasov, - comert cu produse petroliere, Sellgross Cash and Carry Brasov - comert si Hiproma Bucuresti - retail.



39 din 100 au pierderi
O buna parte din cele 100 de companii prezente in top sunt pe pierderi: 39.
"Numarul mare al companiilor perdante atesta o data in plus statul Romaniei de economie de piata nefunctionala", a spus Mereuta.
Topul nu include si valoarea pierderilor pentru fiecare societate in parte. Mereuta spune insa ca pierderile sunt impartite relativ egal intre companiile private si cele de stat.
"Intr-o economie de tranzitie, pierderea anuala a unei companii nu spune nimic. Aceasta din doua motive: pentru ca privatizarea in Romania a fost facuta tarziu, iar pentru a face profitabila o societate de stat este nevoie de multi ani. In al doilea rand, marile companii transnationale care isi deschid reprezentante in Romania fac in primii ani investitii considerabile care cresc cheltuielile financiare", a explicat Mereuta.
Ca si in topul precedent, gradul de concentrare al pierderilor este mai mare decat gradul de concentrare al profiturilor: adica sunt mai putine companii cu pierderi mari si mai multe cu profiruri mici.
"Incepand cu 2008, 2009 cand piata se va stabiliza vom publica si rezultatele aferente fiecarei companii", promite Mereuta.



Jumatate din Bucuresti
Si din punct de vedere regional se remarca un mare grad de concentrare: 50 de companii prezente in top au sediul principal in Bucuresti.
"Aici trebuie subliniata importanta avantajelor de locatie pentru o companie. Aceasta discrepanata extraordinara dintre Bucuresti si celelate orase ale tarii  - mai mare ca in cazul altor tari vecine - se datoreaza avantajelor date de infrastructura, de comunicatii", apreciaza Mereuta. Componenta din acest an a topului 100 a fost semnificativ schimbata fata de anul trecut: 25 de companii din topul precedent nu au mai aparut anul acesta.
"Aceste schimbari se datoreaza faptului ca marile companii de energie electrica s-au spart in filiale care au intrat in top datorita cifrelor mari de afaceri", a spus Mereuta.
Gradul de stabilitate al topului a fost astfel de 75%, mult mai mic decat in tarile vecine.
O alta caracteristica a topului romanesc este diferenta foarte mare in raport de cifra de afaceri intre prima si ultima compania din top. Astfel pe primul loc se afla Petrom, cu o cifra de afaceri de circa 2,3 miliarde de euro, anul trecut, iar pe locul 100 se gaseste Societatea Nationala "Imbunatatiri Funciare" Bucuresti, cu o cifra de afaceri de 64 milioane de euro.
Referitor la relevanta acestui Top 100, Mereuta spune ca aceasta este diminuata din cauza inexistentei pana la ora actuala in Romania a unei legi a holdingului.
"Un grup de companii cu acelasi actionariat ar trebui inregistrate ca o singura entitate, ceea ce ar reflecta mai bine puterea lor de negociere. Deocamdata, intrucat la noi nu exista o lege a holdingului, companiile au fost inregistrate separat, ca personalitati juridice", spune Mereuta.



Noua transnationale
Topul cuprinde in componenta sa 9 din primele 100 de transnationale ale lumii. Acestea sunt: Shell, Unilever, Lafarge, Philip Morris, Procter & Gamble, Coca-Cola, Renault, Holcim si British Maerican Tabacco.
La acestea se adauga grupurile petroliere Lukoil si Mol, care ocupa locurile 1 si 11 in primele 25 de companii transnationale din Europa Centrala si de Est. In acest clasament, al companiilor transnationale din Europa Centrala si de Est face parte, din 1999, si Petrom.
"Toate tarile din jurul nostru - Cehia, Polonia, Slovenia, Ungaria - au cate doua sau trei companii transnationale, in timp ce Romania are numai una", a subliniat Mereuta.



Topul Bursier - o alta lume
Alaturi de Top 100, al celor mai mari companii romanesti dupa cifra de afaceri, a mai fost publicat si un Top 100 bursier - al celor mai mari companii dupa capitalizarea de piata. Topul este realizat pe baza capitalizarii de piata a companiilor la 30 septembrie 2003.
"Acest top parca nu este din aceeasi tara. Ne exista aproape de loc o congruenta cu Topul 100 dupa cifra de afaceri", a remarcat analistul economic Ilie Serbanescu.
Intr-adevar, anul acesta numai sase companii sunt prezente in ambele topuri, fata de 19, anul trecut.



Firmele nu vor transparenta
"Marile companii din Romania nu vor sa-si asume costurile de transparenta pe care le presupune prezenta la bursa", a explicat aceasta situatie Dan Barbulescu, director la Bucharest Equity Research Group, agentie de rating din Romania, realizatoare a acestui top.
"Regulamentul bursei spune ca orice tranzactie de peste 50.000 de euro cu o entitate afiliata trebuie facuta publica. Asa ca daca s-ar lista, companiile nu ar mai avea posibilitatea sa-si transfere profitul", continua Barbulescu.
Anul acesta, piata de capital din Romania a avut o evolutie mult mai slaba decat anul trecut. Dupa cresterea de 75% in 2002, a urmat o crestere cu numai 7% pe primele noua luni ale acestui an. Analistii spun ca una din cauzele acestei incetiniri o constituie numeroasele neclaritati de reglementare a bursei.
In Top 100 Bursier, doar 5% din companii sunt cu capital majoritar de stat.
Barbulescu crede ca cea mai usoara modalitate pentru un IMM de a se lista la bursa este sa cumpere sau sa fuzioneze cu o societate listata deja pe piata Rasdaq.
"Firma va evita astfel costurile pe care le presupune o oferta publica", arata el.



Santierele navale, in frunte
Cele mai performate sectoare de activitate la bursa s-au dovedit a fi: santierele navale, afacerile imobiliare, industria alimentara si cea aeronautica.
Cele mai performante 10 companii listate la bursa au fost anul acesta: Impact, Romarta, Argus, Terapia, Santierul Naval Orsova, Rompetrol, Otelinox, Alro Slatina, Turmomecanica, Petrom.
Clasamentul a fost realizat in functie de un indicator mixt, calculat pe baza capitalizarii bursiere, a cifrei de afaceri si a profitabilitatii.
De asemenea, printre companiile cu cea mai rapida ascensiune, din punctul de vedere al capitalizarii, se numara Santierul Naval Orsova Aerostar Bacau, Comcereal, Prodlacta, Excelent.
"Topul dupa capitalizarea de piata este dominat de companiile din sectorul de productie, in schimb, la profitabilitate, domina comertul si serviciile", a observat Barbulescu.
Cele mai profitabile companii de la bursa au fost anul trecut Norvea Brasov, Uxinexport, Mamaia, haber, Cocor, Valmetex, Winmarkt, Impact, Bradul, Predeal.
Componenta topului bursier s-a schimbat semnificativ fata de anul trecut; aproape jumatate din companii sunt nou intrate.
"Topul este foarte volatil. Este foarte probabil ca in topul de anul viitor sa nu mai apara Romarta, Terapia, Alro, Sanex si Comcereal, care urmeaza sa fie delistate", anticipeaza Barbulescu.
georgiana.stavarache@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO