Analiză

Un document de exceptie pentru Congresul Liberal

05.02.2001, 00:00 11



Dupa balmaseala de la Congresul PN?CD si nefericita iesire la rampa a presedintelui Iliescu la Focsani, Scrisoarea lui Victor Stoica catre delelgatii la Congresul Liberal aduce o nota de gandire politica, putere de analiza si sinteza, calcul strategic si tactic, care ridica stacheta vietii publice romanesti.

Desi, asa cum se va vedea, am rezerve serioase la unele din vederile exprimate in Scrisoare, mi se pare evident ca ne aflam in fata unui document politic de exceptie.

Constient ca traim intr-o lume din ce in ce mai compacta si mai interdependenta, Valeriu Stoica considera potrivit sa porneasca de la cele trei mutatii majore pe plan mondial (megatrends):

a) globalizarea economica si culturala;

b) noua revolutie tehnologica si

c) trecerea de la economia industriala la noua economie bazata pe cunoastere si informatie, pentru a ajunge la sarcina abitioasa: PNL trebuie sa deschida in noul mileniu calea integrarii Romaniei in noua economie si societate internationala.

Aici n-ar fi stricat o nota mai prozaica privind locul Romaniei intr-o lume plina de clivaje, mentionand faptul ca cele trei mutatii afecteaza cu predilectie lumea dezvoltata a globului; si ca Romania, din cauza intarzierii istorice, se afla inca intr-o faza in care resimte aceste mutatii doar ca initiere fortata de mediul extern.

Trecand la analiza spectrului politic romanesc este firesc ca liderul liberal sa-si faca loc cu coatele pentru a asigura partidului sau o pozitie cat mai favorabila. Sarcina nu e usoara.

Analizand baza sociala a PDSR, Stoica constata ca e vorba de categorii care se tem cel mai tare de deschidere si globalizare.

ai el apasa si mai tare pe pedala: PDSR e legat de vechiul regim si structurile lui pentru a indeplini adecvat functia de lider al schimbarii, oricat de bine intentionat ar fi suna verdictul lui Stoica.

Adrian Nastase sustine cu totul altceva, dar nu este aici locul sa continuam aceasta controversa.

Observam doar ca descalificarea PDSR-ului ca lider al reformei este menita sa deschida drum propriului partid: Principala baza sociala a PNL este data de toti cei care doresc integrarea cat mai rapida in economia si societatea globala, care nu se tem de acestea.

ai autorul enumera: lucratori inalt calificati, intreprinzatori, capitalisti incipienti (de ce nu cei deja consacrati?), intelectuali, tehnicieni, administratori si manageri.

Dar acest grup constata Stoica chiar si in cele mai favorabile conditii nu va putea alcatui pe termen scurt mai mult de 25-30% din populatia tarii.

Asta e salt cu prajina, nu cu picioarele! Prin urmare, PNL va trebui sa dezvolte o combinatie de strategii si politici pentru construirea unei coalitii sociale si politice in jurul grupului mai sus mentionat. Optimism la patrat!

Obiectivul este ca aceasta coalitie sa devina adevarata alternativa la guvernarea PDSR. Fixarea acestui obiectiv mi se pare prematura atata timp cat guvernarea Nastase nu si-a desfasurat potentialul reformist.

Nu poate si nu trebuie sa fie exclusa ipoteza unui succes al acestei guvernari, daca Adrian Nastase se tine de angajamentele luate atat in parlament cat si la Bruxelles, cu consecinte sociale si politice fara precedent.

In acest caz, sectorul politic descris de Stoica ar capata in 2004 o cu totul alta infatisare.

Pentru moment, la ordinea zilei este respectarea protocolului semnat de PNL cu PDSR, pe care Stoica se angajeaza sa-l monitorizeze cu mare strictete, mai ales pentru a combate tendinta de pedeserizare a administratiei centrale si locale, care ar putea atrage rezilierea protocolului.

In ce priveste latura programatica, atrage atentia accentul pus de Valeriu Stoica pe necesitatea imperativa a restaurarii autoritatii in Romania, dat fiind ca avem de-a face in prezent cu o criza de autoritate.

Democratia, cum am subliniat dese ori, tocmai pentru ca nu poate recurge la represiune, are nevoie de mai multa, nu mai putina autoritate. Iar autoritatea subliniaza autorul se obtine pe baza unui singur criteriu performanta. Pana acuma, performanta liberala n-a fost grozava.

Liderul liberal aplica principiul autoritatii si in opera de restructurare a PNL, ajungand la concluzia ca in partid se impun drept criterii principale: democratia, autoritatea, eficienta si performanta.

Constructia democratiei in Romania depinde intr-o masura hotaratoare de existenta si buna functionare a partidelor politice.

In locul reprosurilor leit-motiv la adresa clasei politice, categorie sociala mult prea evaziva in generalitatea ei pentru a-si remedia cmportarea, mai eficace ar fi focalizarea criticilor asupra partidelor politice ca structura, orientare, functionalitate, iar in unele cazuri, chiar ratiune de a fi.

Din acest punct de vedere, Scrisoarea lui Valeriu Stoica ar putea servi drept schema-model si altor partide poltiice care se respecta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO