Analiză

Un inceput de an ceva mai agitat pentru banci

14.03.2003, 00:00 12

Anul trecut toata lumea spunea ca 2003 va fi in ansamblu unul dintre cei mai interesanti ani, in care concurenta dintre banci va fi si mai mare, iar fiecare client in plus va conta cu adevarat. Se estima ca va creste piata creditului, in special a celui imobiliar, si a cardurilor, iar bancile vor investi sume importante in canalele de distributie cum ar fi call-center-urile sau internet-bankingul.
Chiar daca era asteptata o oarecare tatonare a pietei in primele doua-trei luni, sau cel putin asa arata experienta anilor trecuti, anul acesta bancile nu au avut prea multe momente de respiro de la inceputul anului.
A surprins faptul ca lupta a inceput inca din prima parte a anului, si fiecare miscare  facuta - mai ales de catre formatorii de piata - a fost urmata indeaproape de toti ceilalti jucatori.
In primul rand - intr-o perioada relativ scurta  - a avut loc o reducere la nivel general a dobanzilor - atat la depozite cat si la credite. Bancile au acceptat destul de usor faptul ca trebuie sa-si regandeasca strategiile de piata si sa accepte chiar si reducerea marjelor - diferenta intre dobanzile cerute la credite si cele practicate la depozite.  Lichiditatea mare de lei de pe piata bancara, rezultata in buna parte ca urmare a deciziei multora de a-si schimba depozitele pe care le aveau in dolari in lei (peste doua treimi dupa cum spun analistii in domeniu) a impins bancile sa dea "drumul" la dobanzile la creditele in lei. Astfel, banci ca BRD, Raiffeisen sau Alpha Bank au redus in doar doua luni de mai multe ori dobanzile la imprumuturile acordate.
Pe fondul reducerii inflatiei si implicit a dobanzilor platite de Finantele la titlurile de stat sau de banca centrala la operatiunile de pe piata monetara, bancile au operat si reduceri ale dobanzilor la depozite. S-a ajuns pentru prima data in ultimii 13 ani la dobanzi real negative - mai ales pe perioade de timp scurte - dar nimeni nu pare sa fie foarte deranjat. Dobanzile la depozitele pe o luna sunt acum intre 10%-13% pe an, in timp ce maximul platit pentru depozitele pe un an este in jur de 18% pe an.
- O alta piata unde s-a simtit miscare a fost cea a creditelor ipotecare. Cererea mare de credite pentru locuinte incepand mai ales de anul trecut - cand inflatia a inceput sa se inscrie evident pe un trend descendent iar deprecierea leului in raport cu dolarul sau euro nu a mai fost asa de mare ca in alti ani - a inceput sa conteze din ce in ce mai mult iar bancile nu au ignorat-o.
Astfel, daca in 2001 erau 4-5 banci care acordau credite imobiliare, acum numarul lor este aproape dublu, iar conditiile de acordare se incearca sa fie cat mai  relaxate Daca acum doi ani perioada maxima de creditare era de 10 ani, din acest an vor fi banci care vor merge cu aceasta perioda pana la 20-25 de ani, si asta este valabil si pentru creditele in lei!. Pana acum ING Bank si Raiffeisen Bank au fost primele banci care au anuntat ca vor acorda credite imobiliare pe perioade de peste 20%.
De asemenea, avansul necesar a scazut destul de mult de la 30% pana la 15%, iar daca nu aveti prieteni sau rude care sa va gireze cautati bancile care va ofere astfel de imprumuturi fara ajutorul lor. Lupta se da si se va da si prin dobanzile si comisionele practicate.
- Pentru a-si multumi clientii si a incerca sa-i atraga chiar si fara sa faca drumuri la banca se pare ca bancile vor investi anul acestea destul de mult in marketingul direct, de la client la client, si nu in marketingul general, de a promova produse de masa. Mai multe banci si-au relansat site-urile si portalurile financiare, iar call-center-urile au inceput sa prinda mai bine.
- Primele doua luni si jumatate din acest an au adus si rezultatele financiare pe 2002. Mai putin este cert!. Doar o treime dintre bancile care activeaza in sistemul romaneasc si-au facut publice cifrele pe anul trecut, piata asteptand inca marii jucatorii ca BCR, ABN Amro Bank, HVB Bank sau Citibank. 
oana.nuta@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO