Analiză

Vrem sa creasca turismul, dar practic nu stim cat este

25.11.2004, 00:00 14

Interesul investitorilor pentru turismul romanesc este din ce in ce mai mare insa un mare obstacol in calea demararii proiectelor de investitii este insuficienta statistilor din aceasta industrie, care ingreuneaza foarte mult realizarea studiilor de fezabilitate si ale proiectelor de investitii.
Cati straini viziteaza Romania in interes de afaceri si cati pentru sejururi?vCare a fost anul trecut valoarea investitiilor private in Poiana Brasov? Care este cheltuiala medie a unui turist strain in Neptun?  Informatii exacte nu exista, in cel mai bun caz estimari.
"Turismul romanesc sufera de o cumplita lipsa de statistici, iar cele care sunt sunt indoielnice si nu sunt disponibile in timp util", spune Radu Enache, presedintele lantului hotelier Continental.
"Investitiile ne-au fost ingreunate de faptul ca nu am avut suficiente informatii statistice. Cred ca ar trebui sa existe un departament la minister care sa se ocupe special de acest lucru", a spus Marius Pintilie, director general la o companie de turism infiintata anul acesta.
Pana anul trecut, singurele date existente cu privire la evolutia turismului romanesc erau cele publicate de Institutul National de Statistica (INS). Frecventa de publicare a acestor date - trimestrial - este prea mica pentru sectorul privat, care are nevoie de informatii lunar. In plus, o mare parte a oamenilor de afaceri din industrie, nu utilizeaza nici aceste date, pentru ca nu au incredere in ele.
"Si acum sunt colectate informatii statistice, dar ar fi extrem de interesnt, ca prin sondaj sa fie verificata acuratetea acestor informatii, oricum absolut insuficiente", este de parere Paul Marasoiu, presedintele companiei de consultanta hoteliera Peacock Management Consulting.



Noi surse de informatie
"Datele INS apar cu intarziere, spre exemplu cele legate de sezonul estival apar tocmai in noiembrie, cand nu mai exista interes pentru ele. In plus, nu exista suficienti indicatori valorici, cum ar fi incasare medie, valoarea adaugata", afirma Alexandru Stancu, presedintele Institutului National de Cercetare si Dezvoltare in Turism (INCDT).
Incepand cu anul 2003, INCDT a inceput sa implementeze o un nou sistem de calcul al indicatorilor din turism - contul satelit. Metotologia contului satelit a fost dezvoltata de Organizatia Mondiala a Turismului (WTO) intre 1995 si 2000, pe parcurs fiind adoptata de tot mai multe tari europene.
"Aceasta noua metoda include o serie de indicatori valorici care nu erau calculati pana acum de catre Institutul de Statistica. Cercetarile se face pe baza unor esantioane reprezentative de circa 500 de companii, agentii de turism si hoteluri. Departamentul din cadrul INCDT care realizeaza aceasta cercetare include zece persoane", a spus Stancu.
Turismul este o industrie aparte, iar masurarea acesteia a fost o problema pentru toate statele lumii. Acesta este motivul pentru care WTO a conceput acest sistem de conturi, care usureze si sa uniformizeze statisticile din turism.



Agentiile vor date lunare
Reprezentantii agentiilor de turism spun ca simte nevoia schimbarii modului in care se fac statisticile in turism.
"Noi transmitem periodic formulare cu date catre Institul de Statistica, si suntem derutati de datele solicitate. Am simti nevoia ca datele pe care le transmitem sa fie mai clare. Spre exemplu, se solicita numarul de turisti adusi in Romania, dar nu se separa turistii care vin in interes de afaceri si cei care vin pentru turism de relaxare", spune Cristian Mihai Balcescu, presedintele agentiei de turism CMB Travel.
Lucia Morariu, presedinta Asociatiei Agentiilor de Turism din Romania (ANAT), spune ca spune ca asociatia pregateste un proiect pentru cresterea acuratetii informatiei din industrie. "Anul viitor vrem sa propunem autoritatilor din turism introdicerea unui sistem de indicatori obligatoriu de raportat pentru agentiile de turism, in cadrul cauia raportarea sa se faca lunar si nu trimestrial ca pana acum", afirma Morariu.
Pana anul trecut singurele informatii cu privire la performantele turismului romanesc erau cele publicate de INS. Pentru domeniul turismului, INS realizeaza anual cinci cercetari statistice, insa indicatorii rezultati din acestea au o natura fizica - numar de camere, numar de turisti - si mai putin valorica.
Cu privire la sosirile de turisti straini in Romania, INS calculeaza numarul de sosiri ale vizitatorilor straini pe tari de origine si a numarului de plecari ale vizitatorilor romani in strainatate pe total si pe moduri de transport.
georgiana.stavarache@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO