Austria

Au acaparat aproape jumatate din piata asigurarilor

Au acaparat aproape jumatate din piata asigurarilor

Click pentru imaginea intreaga

26.10.2007, 21:58 53

Pas cu pas, prin tranzactii de cele mai multe ori spectaculoase, austriecii au cucerit aproape jumatate din piata romaneasca a asigurarilor in ultimii sapte ani. Patru mari grupuri din Austria, Vienna Insurance (fostul grup Wiener Staedtische), Uniqa, Grawe si Erste, detin cei mai importanti jucatori din industria locala a asigurarilor: BCR Asigurari, BCR Asigurari de Viata, Omniasig, Omniasig Life, Unita, Agras, Astra si Grawe Asigurari de Viata.
Dar inainte ca toate aceste nume mari din Austria sa vina in Romania, pe piata locala a activat Sara Merkur, un jucator austriac de talie mica, specializat pe asigurari de viata. Societatea a fost preluata de Grawe la inceputul anului 2005, ceea ce a dus la o crestere semnificativa a businessului Grawe, companie prezenta pe piata din anul 2000. Anul trecut, Grawe Asigurari de Viata a vandut polite in valoare de 18,3 milioane de euro si a fost una dintre cele mai profitabile companii de pe piata, cu un castig net de 1,2 milioane de euro, in conditiile in care multi asiguratori merg pe pierdere.
Grupul austriac care detine cele mai multe companii pe piata locala este Vienna Insurance (VIG). In 2000, austriecii au cumparat Unita, societate pe care au restructurat-o si care in acest an isi va dubla cifra de afaceri comparativ cu 2006, la aproximativ 142 de milioane de euro.
Lovitura de gratie au dat-o austriecii de la VIG in 2005, cand au cumparat Omniasig, unul dintre cei mai mari asiguratori din Romania, cu circa 70 de milioane de euro. Compania este specializata pe asigurari generale, iar afacerile acesteia ar putea trece in acest an de 210 milioane de euro. In primul semestru, asiguratorul a subscris prime brute de peste 106 milioane de euro, in crestere cu 66% fata de aceeasi perioada din 2006. Omniasig si-a dublat profitul in prima jumatate a anului, la 3,9 milioane de euro.
La Omniasig austriecii si-au gasit si omul potrivit pentru a le conduce operatiunile pe piata locala: Constantin Toma, presedinte si director general al societatii. Toma, 46 de ani, s-a ocupat de mai multe fuziuni si achizitii in domeniu, compania pe care o conduce cumparand succesiv mai multe societati de mici dimensiuni.
Vienna Insurance Group detine si o societate de asigurari de viata, Omniasig Life, cu afaceri de aproape 14 milioane de euro in 2006, si o companie de asigurari agricole, Agras, cu prime brute subscrise de circa 6,1 milioane de euro anul trecut.
Chiar daca detin o cota de piata semnificativa, singura investitie profitabila de pana acum a austriecilor de la Vienna Insurance este Omniasig, celelalte companii din portofoliu fiind pe pierdere.
La sfarsitul lunii iulie, austriecii au preluat si 30% din Asirom, unul dintre cei mai mari asiguratori locali, care insa in ultimii ani a pierdut constant cota de piata. Pentru acest pachet de actiuni grupul a platit 47 de milioane de euro. In urmatoarea perioada, austriecii vor mai cumpara 20% din actiunile Asirom de la omul de afaceri Ioan Niculae. Asirom a realizat in primul semestru un profit net de circa 0,63 milioane de euro, in scadere cu 78%, si prime brute subscrise de 101,2 milioane de euro, la fel ca in prima parte a anului 2006.
Austriecii de la Uniqa au intrat pe piata in vara anului 2005 prin achizitia a 27% din Astra Asigurari de la omul de afaceri Dan Adamescu, iar doi ani mai tarziu au cumparat si restul de actiuni pana la 50%. Astra a fost anul trecut al saptelea jucator de pe piata, cu afaceri de 86 de milioane de euro si un profit net de 236.000 de euro.
Austriecii de la Erste au pus mana pe BCR Asigurari si BCR Asigurari de Viata odata cu privatizarea BCR. BCR Asigurari a avut o evolutie foarte rapida in ultima perioada, compania ajungand pe locul doi pe piata asigurarilor generale la sfarsitul primului semestru, dupa Allianz-Tiriac Asigurari, cu prime brute subscrise de 109 milioane de euro.
BCR Asigurari de Viata a fost infiintata la sfarsitul anului 2005 si a preluat portofoliul de asigurari de viata al BCR Asigurari. In prima jumatate a anului, compania si-a dublat afacerile, la circa 11 milioane de euro.
Invazia austriecilor nu se opreste insa aici: toate grupurile de pe piata locala se uita dupa achizitii. Grawe a anuntat in urma cu cateva luni ca negociaza preluarea unei companii din top 10, iar Uniqa a realizat in vara un due-dilligence (audit in vederea preluarii) la BT Asigurari, companie care pana la urma a fost cumparata de grupul francez Groupama. Despre austriecii de la Vienna Insurance Group, surse din piata afirmau la momentul privatizarii BCR ca Erste le va vinde divizia de asigurari generale, urmand sa pastreze doar activitatea de asigurari de viata.
Atat grupurile austriece, cat si alte grupuri financiare din regiune sunt atrase de cresterea pietei locale a asigurarilor, de circa 30-40% pe an. In 2006, piata asigurarilor a trecut de 1,62 miliarde de euro, iar anul acesta ar putea ajunge la 2,4 miliarde de euro.


Au intrat si in pensii private
Dupa ce au acaparat piata asigurarilor, austriecii incearca sa castige teren si in domeniul pensiilor private, activele caruia vor ajunge la zeci de miliarde de euro in urmatoarele decenii. Doi din cei 17 administratori de pensii obligatorii au actionari din Austria: BCR Fond de Pensii (grupul Erste) si Omniasig Pensii (grupul Vienna Insurance). Pe piata pensiilor facultative (pilonul III) sunt prezente companiile cu capital austriac BCR Asigurari de Viata (Erste) si Raiffeisen Asset Management (grupul Raiffeisen).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO