Austria

Kronospan a aplicat tehnica "blitzkrieg" la Sebes

26.10.2005, 20:04 16

In 2004, piata prelucrarii lemnului si a mobilei a traversat un moment de rascruce. Kronsospan, companie de origine austriaca din domeniul prelucrarii lemnului, a surprins toata industria cand a decis sa cumpere dintr-un foc cele doua fabrici din Romania ale rivalului italian Gruppo Frati.

Una dintre cele doua fabrici, MDF Sebes Frati SA, produce placi tip MDF (medium density fibreboard, placi de fibra cu medie densitate) si rasini. Cea de-a doua unitate, Sepal SA, este specializata in productia de PAL (placi aglomerate din lemn).

In fabricile din Sebes, italienii de la Gruppo Frati pompasera investitii de peste 100 de milioane de euro si furnizau PAL si MDF pentru majoritatea fabricilor romanesti de mobila. PAL-ul este materia prima principala pentru industria mobilei.

Kronospan a platit 250 de milioane de euro grupului Frati pentru a intra in posesia celor doua fabrici, intr-o tranzactie realizata cu sprijinul Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), care a contribuit cu un imprumut de 135 de milioane de euro.

Pana la preluarea fabricilor Frati de la Sebes, Kronospan vindea pe piata romaneasca numai produse importate, provenite de la fabrici din apropierea Romaniei, ceea ce facea ca preturile lor sa concureze cu cele produse local de Frati.

Grupul austriac a anuntat anul acesta investitii suplimentare de circa 60 de milioane de euro, in cresterea capacitatilor de productie.

Kronospan nu si-a dezvaluit inca obiectivele financiare pentru 2005, insa potrivit estimarilor acestea depasesc 100 de milioane de euro. Compania a spus doar ca are ca obiectiv cresterea exporturilor pana la 50% din valoarea totala a vanzarilor. Chiar zilele trecute compania a inuagurat la Sebes o investitie in tehnologie de productie.

Dupa achizitia celor doua fabrici de la Sebes, grupul austriac a devenit astfel principalul furnizor de PAL din Romania si unul din principalii furnizori din Europa Centrala si de Est, unde are si alte fabrici. Din acest motiv, Kronospan a devenit anul acesta protagonistul unei crize pe piata prelucrarii lemnului si a mobilei.

Imediat dupa prealuare, compania a majorat preturile la PAL, ceea ce a atras reclamatii din partea producatorilor de mobila, care au sesizat Consiliul Concurentei, sustinand ca majorarea preturilor este un abuz de pozitie dominanta.

Consiliul a inceput o ancheta, la finalul careia a decis sa amendeze compania Kronospan cu circa 900.000 de euro, una dintre cele mai mari amenzi date pana acum de organismul de reglementare. Kronospan a anuntat contestarea deciziei la Curtea de Apel Bucuresti, sustinand ca majorarea preturilor pe piata romaneasca se datoreaza politicii companiei de aliniere a preturilor din Romania la nivelul celor din Uniunea Europeana.

Kronospan are companii in 11 tari europene, avand o cota de piata de circa 14% in Uniunea Europeana si de 46% in Europa Centrala si de Est. Grupul s-a extins puternic in regiunea Europei Centrale si de Est investind recent in noi capacitati de productie in Cehia, Ungaria si Rusia.

Grupul Krono a fost infiintat in 1897 de catre familia Kaindl din Austria. Exista doua companii separate Kronospan, una cu sediul in Elvetia si una cu sediul in Austria, fiecare controlata de cate unul din cei doi frati care au fondat acest business. Fiind o afacere de familie, grupul nu-si dezvaluie rezultatele financiare anuale.

Fabricile din Sebes au fost cumparate de Kronospan Holding Ltd. (Cipru), care este actionarul tuturor fabricilor grupului Kronospan din Europa Centrala si de Est. georgiana.stavarache@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO