Austria

S-a spart "monopolul" austriecilor in real estate

S-a spart "monopolul" austriecilor in real estate

Click pentru imaginea marita

26.10.2007, 22:00 15

Fondurile de investitii austriece Immoeast, CA Immo si Europolis erau, pana in urma cu un an, singurii jucatori de pe piata imobiliara locala care aveau forta sa faca achizitii de ordinul zecilor de milioane de euro - detinand toate recordurile prin tranzactii cheie precum Opera Center, Europe House, IRIDE Business Park sau Bucharest Business Park.
Intre timp, CA Immo si Europolis si-au mai stins setea de achizitii pe piata locala, Immoeast ramanand singurulul fond austriac in lupta cu investitorii germani, francezi, britanici sau chiar australieni care au realizat in ultimul an investitii semnificative.
Un studiu recent al companiei de consultanta Jones Lang LaSalle arata ca 73% din investitiile realizate in perioada 2003 - primul semestru din 2007 au fost realizate de investitori austrieci. Pe de alta parte, reprezentantii aceleiasi companii (JLL) afirmau ca investitorii austrieci vor lua o pauza in ceea ce priveste achizitiile, pentru a se concentra asupra administrarii activelor din portofoliu.
Unul dintre cei mai importanti avocati specializati in real estate spune, in gluma, ca pe investitorii austrieci "ii ard buzunarele", acesta fiind principalul motiv pentru care ani la rand au cumparat tot ce au prins in cale.
Primele semne clare ca "monopolul" a fost spart au aparut anul trecut cand, austriecii, prin CA Immo, s-au aflat de partea opusa a mesei intr-o tranzactie - cea a vanzatorilor, in cea mai mare mutare de la vremea respectiva - preluarea imobilului de birouri Charles de Gaulle Plaza de catre germanii de la GLL Real Estate, in urma unei tranzactii de 80 de milioane de euro.
Singurii investitori straini, in afara de cei austrieci, care mai contau pe piata locala de real estate la vremea respectiva erau cei britanici, care prin Equest, Fabian sau fondurile detinute de Charlemagne Capital achizitionau proiecte ceva mai mici, care insa furnizau randamente pe gusturile conservatoare ale actionarilor britanici.
Tranzactia cu Charles de Gaulle Plaza a fost urmata si de alte mutari importante, precum vanzarea City Mall (103,5 mil. euro) sau, mai recent, preluarea America House (120 mil. euro), care nu au avut in centrul atentiei investitori austrieci.
Cu toate acestea, Immoeast ramane cel mai important jucator de pe piata imobiliara din Romania, care a devenit, intre timp, si cea mai importanta tinta a investitorului austriac.
Immoeast detine in Romania 117 proprietati imobiliare cu o valoare de 3,3 miliarde de euro, reprezentand 32,8% din valoarea intregului portofoliu - potrivit raportului semestrial al companiei, care analiza datele pana la sfarsitul lunii iulie 2007.
In lipsa unor proiecte finalizate, Immoeast s-a implicat activ si pe partea de dezvoltare - atat prin proiecte greenfield, cat si prin tranzactii forward-purchase, prin care a asigurat totodata dezvoltatorilor fondurile necesare continuarii proiectelor.
In ceea ce priveste dezvoltarile proprii, cele mai importante proiecte ale Immoeast sunt legate de crearea unei retele de centre comerciale de mici dimensiuni, denumita STOP.SHOP, precum si de planurile pentru dezvoltarea unei serii de parcuri industriale in marile orase ale tarii - proiect in care a anuntat ca va investi aproximativ 350 de milioane de euro.
In aceste conditii, pozitia sa de lider al pietei va fi greu de atacat in viitorul apropiat, tinand cont ca urmatorii investitori, ca marime, au in portofoliu proprietati cu valori cumulate ce nu depasesc ordinul sutelor de milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO