Auto

Bulimie, autogol si paradis

Bulimie, autogol si paradis
10.07.2005, 13:05 16

Bulimie
De cateva zeci de ani, industria auto este Intr-o faza bulimica. Pare sa manance si sa nu se mai opreasca, modelele crescand logic in dimensiuni si greutate. Ce frumos…
Singura incongruenta majora vis-a-vis de aceasta tendinta suparatoare pentru puristi este ca media de inaltime a rasei umane nu a prea avut cum creste cu mai mult de 1 cm in 20 de ani, asa ca nu vad de ce am avea nevoie in continuu de masini din ce in ce mai mari, care TOATE “redefinesc segmentul” din care fac parte. In plus, de cand cu miniaturizarea japoneza, marea majoritate a obiectelor ce sunt indispensabile intr-un concediu au devenit mai mici, iar moda, har Domnului, face ca o pereche de chilotei sa-ti incapa, stransi, in pumn.
Nu inteleg cum pot responsabilii de marketing sa se laude cu viitorul Mini, care va fi mai lung cu peste 20 de centimetri, cand creatorul originalului, Sir Alec Issigonis, nici nu mai stia cum sa-l faca mai mic, dar totusi incapator la interior. Sau ambitiosii de la Volkswagen, cu actualul Polo, care este cat un Golf din prima generatie. Sau Renault, cu un Clio cat un Megane.
Si desi nu vorbim de masini de competitie, unde, vorba regretatului Colin Chapman, greutatea e dusmanul performantei, cresterile in greutate ale nou-lansatelor modele sunt, dupa parerea mea, ingrijoratoare si afecteaza negativ dinamica acestora.
De ce nu poate, totusi, o masina mica sa ramana o masina mica, iar una medie – medie?

Autogol
Unul dintre cele mai “reusite” si neonorante autogoluri din istoria automobilismului a fost executat de catre atacantul Michelin, cu ocazia Marelui Premiu de Formula 1 de la Indianapolis. Sigur multi dintre voi stiu care a fost situatia, insa mie mi se pare foarte nociv si total neetic ca un constructor de talia lui Michelin sa nu inteleaga ca, daca nu a fost in stare sa creeze o anvelopa adaptata unui anume circuit, nu trebuie pusa o sicana care sa incetineasca pe toata lumea – deci si pe cei care au anvelope corespunzatoare de la alti producatori –, ci trebuie doar sa-si sfatuiasca pilotii sa mearga mai incet si sa inghita galusca, a propos de bulimie, nu?

Paradis
In toata aceasta lume nebuna-nebuna, in Anglia, Lordul March organizeaza anual superbul, bestialul si megainteresantul Goodwood Festival of Speed, un soi de Paradis al iubitorilor de masini si motociclete, o sublima trecere in revista a marilor nume de piloti si a modelelor care au scris istoria sportului cu motor.
ProMotor a dat o fuga pana acolo si s-a intors cu o poveste minunata, asezonata – a propos de bulimie – cu superbe fotografii, pentru a va delecta pe dumneavoastra.
Lectura placuta!

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO