Auto

Caii-putere, solutia importatorilor de la SIAB pentru vanzari cat mai mari

12.10.2005, 19:07 15

Zece dintre cele mai importante marci de masini reprezentate pe piata locala de Tiriac Auto nu au ajuns nici in acest an la Salonul International Auto Bucuresti (SIAB). Cu toate acestea, evenimentul inceput saptamana trecuta la hangarele Romaero are argumente pentru a compensa lipsa acestora.

Dincolo de marcile de lux prezente in premiera, precum Rolls Royce sau Aston Martin, multi dintre importatori s-au concentrat pe aducerea unor modele de masini sportive.

Audi RS4, BMW M6, Porsche Carrera GT sau Skoda Octavia RS sunt cateva dintre modelele care atrag atentia vizitatorilor aflati la SIAB in cautarea unor masini sportive. Aflate in premiera pe piata locala modelele confirma interesul tot mai mare pe care importatorii il acorda acestui tip de masini.

Chiar daca este vorba de un segment de nisa, masinile cu performante sportive inregistreaza an de an cresteri ale vanzarilor peste media pietei auto, desi starea soselelor din Romania nu ajuta deloc clientii potentiali in luarea unei astfel de decizii.

BMW, una dintre marcile cu o dinamica foarte importanta in ultimii ani, si-a respectat blazonul la SIAB, si incearca la fel ca si la editia anterioara a salonului sa capitalizeze cat mai mult de pe urma absentei unuia dintre principalii sai concurenti, Mercedes.

Automobile Bavaria, importatorul BMW pe piata romaneasca, a facut un pas important pe piata locala prin aducerea in premiera a marcii Rolls Royce, insa nu a neglijat nici segmentul sportiv.

Importatorul grupului german a venit cu M6, cel mai puternic model din gama curenta a BMW. Cu un design foarte agresiv, modelul a intrat deja, potrivit informatiilor din piata, in atentia unor potentiali clienti, desi pretul sau se situeaza in jurul a 100.000 de euro. Nici nu este de mirare acest lucru, mai ales ca motorul de peste 500 de cai-putere ii permite sa ajunga de la zero la 100 de kilometri pe ora in mai putin de 5 secunde.

Porsche Romania, unul dintre cei mai importanti jucatori de pe piata locala, a realizat la randul sau un tur de forta la SIAB, prin prezenta unor modele precum Audi RS4 sau Skoda Octavia RS. Sau mai plastic, versiunea de 420 de cai-putere a lui Audi A4 si cea de 200 de cai-putere a noii Skoda Octavia.

Importatorul a ridicat si mai mult miza prin prezenta mai multor modele Porsche, modelul Carrera GT detasandu-se cu cei peste 600 de cai-putere si pretul de aproape jumatate de milion de euro.

Cireasa de pe tort se afla insa oarecum ascunsa intr-un colt si este reprezentata de prezenta a doua modele Lamborghini. Porsche Romania a adus si un model de competitie, mai exact un Seat care alearga in campionatul mondial de turisme (WTTC). Aceeasi decizie de a aduce un bolid care alearga in WTTC a fost luata si de General Motors, prin prezenta unui Chevrolet.

Nu lipsesc de la SIAB nici premierele. Aston Martin Vanquish, adica o masina de peste 200.000 de euro, condusa de James Bond, este prezenta oficial prin intermediul unui dealer austriac, care are in plan vanzarea a trei unitati.

In plus atractia romanilor pentru campionatul mondial de Formula 1 este la randul ei rasplatita de nu mai putin de trei modele.

Importatorii Renault, Toyota si Honda au ales sa isi promoveze masinile din oferta curenta prin alaturarea acestora de replici ale monoposturilor cu care au concurat in Formula 1.

Chiar daca nu este vorba in toate cazurile de premiere, aproape toti importatorii prezenti la salon au decis vina cu cele mai in voga modele sportive de care dispuneau.

Nu lipsesc astfel modele precum Vokswagen Golf R32, Renault Megane Coupe Sport, Subaru Impreza sau samuraiul japonez Nissan 350Z, un model foarte apreciat in orice tara in care si-a facut aparitia.

Alaturi de masinile de lux, cele din categoria sport au contribuit la atragerea a aproximativ 90.000 de vizitatori in primele trei zile de eveniment. Astfel, estimarile organizatorilor au fost depasite dupa ce numai in ziua de duminica au fost peste 45.000 de vizitatori, ceea ce reprezina un maxim istoric pentru evenimentul care are loc in mod traditional la hangarele Romaero din doi in doi ani.

Estimarile organizatorilor vizeaza un numar de aproximativ 250.000 de vizitatori pe ansamblul celor 10 zile de salon, in crestere fata de 200.000 la editia precedenta.

In mod corespunzator va creste si cifra de afaceri a evenimentului, de la aproximativ 1,5 milioane de dolari (peste 1,3 milioane de euro la cursul mediu) in 2003 la 1,8 milioane de euro.

Valoarea este insa mult mai mica decat cea inregistrata la salonul de la Paris, organizat de compania AMC Promotion, cea responsabila si pentru SIAB.

Practic, spun reprezentantii AMC Promotion, salonul de Paris are peste un milion si jumatate de vizitatori si o cifra de afaceri de 25 de milioane de euro.

ionut.bonoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO