Auto

Cum este Ministerul Transporturilor responsabil de panica din piaţa anvelopelor

Autor: Bogdan Alecu

15.11.2010, 13:12 41

Anca Boagiu, ministrul Transporturilor şi Infrastructuriideclara în urmă cu aproape o săptămână că Executivul Guvernul vaaproba, în termen de două săptămâni, ordonanţa de urgenţă privindobligativitatea echipării maşinilor cu anvelope de iarnă înperioada 1 noiembrie-31 martie. Dacă nu, cel de la volan ar fiplătit o amendă între 540 de lei şi 1.200 de lei, iar persoanelejuridice între 2.500 şi 4.000 de lei.

Ca şi în cazul altor ordonanţe de urgenţă sau proiecte de lege,informaţiile de la Guvern au apărut pe ultima sută de metri, ceeace a dus la o situaţie de panică în piaţa anvelopelor.

Vânzătorii şi dealerii s-au confruntat cu o cerere foarte mareîntr-o perioadă scurtă, când nimeni nu estima vânzări prea mari, pefondul situaţiei economice actuale.

"Am făcut solicitări către toţi distribuitorii pentru a priminoi stocuri de anvelope de iarnă în următoarele zile. Nu ştim dacăvom aduce şi în zilele următoare deoarece comenzile erau făcuteîncă de acum un an. Avem solicitări către toţi distribuitorii, daraceştia ne vor aproviziona în funcţie de restul comenzilor", spuneavineri, înainte de comunicatul oficial, reprezentantul unui centruauto din partea de Vest a Capitalei, care mai avea pe stoc unsingur model de anvelope de iarnă pentru Dacia Logan, şi acelea dingama superioară de preţ.

În hipermarketul Carrefour din Militari joi mai erau disponibiledoar cele mai scumpe modele de anvelope de iarnă pentru Logan. întimp ce la Dedeman în Drumul Taberei erau disponibile doar douătipuri de anvelope, unul de iarnă şi unul all-seazon.

După declaraţiile Ministerului Turismului, cu privire laobligativitatea anvelopelor de iarnă, toate centrele care vândanvelope noi au început să crească preţurile, iardepozitele de cauciucuri second hand se aşteptă la dublareavânzărilor, ca efect al anunţului privind obligativitatea echipăriimaşinii cu anvelope de iarnă, potrivit unei analizeMediafax.

În cazul în care ar fi fost adoptată Ordonanţa de Urgenţămagazinele de anvelope ar fi avut cerere pentru a vinde înurmătoarea lună 14 mil. de cauciucuri pentru autoturisme în valoaretotală de 1,4 mld. euro.

Echiparea unui autoturism cu anvelope de de iarnă costă între700 şi 6.000 de lei, potrivit unei analize realizate de ZF, luândîn calcul toate segmentele de maşini, de la clasa mini la SUV-urişi limuzine de lux.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO