Auto

Dacia: Cei răspunzători de prejudiciile cauzate de întreruperea ilegală a activităţii vor fi traşi la răspundere materială

Dacia: Cei răspunzători de prejudiciile cauzate de întreruperea ilegală a activităţii vor fi traşi la răspundere materială

Autor: Bogdan Alecu

21.03.2013, 18:01 699

Conducerea Dacia şi Sindicatul Autoturisme Dacia (SAD) au convenit, joi, 21 martie, să continue negocierile pentru Contractul Colectiv de Muncă (CCM), doar în condiţiile reluării lucrului şi revenirii la o desfăşurare normală a producţiei. De asemenea, părţile au mai agreat să continue dialogul doar în cadrul comisiei de negociere, în conformitate cu prevederile legale.

Protestul spontan ilegal declanşat miercuri, 20 martie, la Uzina Vehicule Dacia, a continuat, joi dimineaţă. Câteva sute de angajaţi au refuzat să intre la lucru, fără a indica, însă, cu exactitate care sunt revendicările lor. în jurul orei 16.00, angajaţii au încheiat protestul şi au reluat lucrul. Atât conducerea Dacia, cât şi sindicatul reprezentativ la nivelul companiei şi-au manifestat intenţia de a reveni la masa negocierilor.

Salariaţii care au părăsit posturile de lucru în datele de 20 şi 21 martie nu vor fi plătiţi pentru timpul cât au absentat nemotivat din postul de lucru. De asemenea, conducerea Dacia va demara procedurile legale în vederea sancţionării angajaţilor care au încălcat prevederile CCM şi ale Regulamentului intern, prin absentarea de la locul de muncă. O altă măsură avută în vedere de conducerea Dacia este tragerea la răspundere materială a celor care sunt răspunzători de prejudiciile cauzate de întreruperea ilegală a activităţii.

Sindicatul a fost notificat, miercuri, că protestul este ilegal. În răspunsul scris remis, miercuri, conducerii Dacia, SAD s-a desolidarizat de participanţii la greva spontană şi a confirmat că protestul este ilegal.

Uzinele de la Mioveni constituie unul dintre motoarele economiei româneşti, fiind principalul exportator al ţării. Această poziţie, câştigată prin rezultatele din ultimii ani şi ca urmare a unui program susţinut de investiţii şi dezvoltare, ne obligă să fim responsabili şi realişti. Ansamblul angajaţilor de pe platforma de la Mioveni trebuie să dea dovadă de responsabilitate faţă de clienţii companiei, faţă de furnizori şi faţă de comunitatea în care ei înşişi trăiesc. Stabilitatea economică a companiei, a propriilor familii, chiar a industriei auto locale poate fi afectată de acest protest iniţiat într-un context economic dificil.

Beneficii ale salariaţilor

în condiţiile în care declaraţiile angajaţilor protestatari au făcut trimitere la anumite drepturi şi beneficii stipulate în actualul Contract Colectiv de Muncă, prezentăm succint unele dintre prevederile aflate în prezent în vigoare şi care s-au aplicat şi în 2012:

- salariul minim garantat pentru un muncitor calificat este de 1.918 lei;

- în 2012, angajaţii au beneficiat, în afara drepturilor salariale, de următoarele beneficii


Citiţi articolul integral pe www.zfcorporate.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO