Auto

Lisabona devine cel mai nou oraş european care interzice traficul de maşini prin centru

Lisabona devine cel mai nou oraş european care interzice...

Autor: Ştefan Stan

24.04.2023, 11:54 17717

Luna aceasta, Lisabona va deveni cel mai recent oraş european care va interzice traficul de tranzit din centrul oraşului.

În cadrul acestui plan, care va fi introdus pentru o perioadă de probă de trei luni, la 26 aprilie, maşinile nu vor mai avea voie să treacă prin centrul Lisabonei, dar nici să se îndrepte spre acesta.

O zonă mai mare dincolo de aceasta va interzice accesul majorităţii vehiculelor de peste 3,5 tone - inclusiv autobuzelor turistice, dar excluzând toate formele de transport în comun - între orele 8.00 şi 20.00.

După introducerea zonelor, maşinile care încearcă să traverseze oraşul vor fi direcţionate către un inel semicircular de drumuri principale chiar dincolo de centrul Lisabonei, care va acţiona ca o centură de facto. Deşi planul nu va fi o interzicere completă a circulaţiei auto, ar putea reduce semnificativ traficul prin inima istorică a capitalei portugheze.

Aceste schimbări se produc într-un mod oarecum timid şi sub radar - viceprimarul pentru mobilitate al Lisabonei, Anacoreta Correia, a subliniat că planul "este dinamic, nu are un final în vedere şi se va schimba pe măsură ce finalizarea lucrărilor avansează." Iar zonele sunt justificate cu motive pe care chiar şi cel mai avid adept al maşinilor private le-ar putea înţelege sensul.

În această vară, centrul Lisabonei este supus unor importante lucrări de construcţii majore, inclusiv o extindere a metroului care va crea două noi staţii, instalarea de noi canale de scurgere a apelor pluviale pentru a preveni inundaţiile de-a lungul malului oraşului, reasfaltarea străzilor şi lucrări la canalizare.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO