Auto

Mai mulţi angajaţi ai Căilor Ferate au fost găsiţi băuţi la serviciu

Mai mulţi angajaţi ai Căilor Ferate au fost găsiţi...

Autor: Gabriel Pecheanu

21.04.2024, 11:29 29

Mai mulţi angajaţi de la căile şi-a îndeplinit atribuţiile legate de siguranţa circulaţiei feroviare sub influenţa alcoolului. În primul trimestru au fost prinşi zece angajaţi, respectiv un mecanic de locomotivă şi mai mulţi impiegaţi de mişcare, în astfel de situaţii.

„În perioada 1 ianuarie – 31 martie 2024, poliţiştii de la transporturi au acţionat pentru creşterea gradului de siguranţă pe infrastructura naţională de căi ferate, în colaborare cu Autoritatea de Siguranţă Feroviară Română de la nivelul Autorităţii Feroviare Române. Obiectivele acţiunilor au fost prevenirea producerii de evenimente/accidente feroviare precum şi a altor fapte care prin natura lor pot pune în pericol siguranţa feroviară, prevenirea riscurilor profesionale, protecţia sănătăţii şi securităţii lucrătorilor, prevenirea şi combaterea consumului de alcool şi substanţe interzise, în timpul serviciului de către personalul cu atribuţii privind siguranţa circulaţiei şi verificarea modului de respectare a normelor naţionale de siguranţă feroviară şi a regulamentelor europene aplicabile domeniului feroviar”, potrivit IGPR.

Potrivit sursei citate, în trimestrul I din anul 2024, au acţionat poliţişti de la transporturi, lucrători de la A.S.F.R., sprijiniţi de angajaţi feroviari, care au executat 332 de controale, au legitimat 1.104 persoane cu atribuţii în siguranţa circulaţiei şi au efectuat verificări în 219 unităţi de cale ferată şi 80 de trenuri.

„În cadrul activităţilor preventive, au fost verificate cu etilotestul/alcoolscopul 925 de persoane cu atribuţii în siguranţa circulaţiei, de către reprezentanţii A.S.F.R. şi au fost verificaţi 101 mecanici de locomotivă. Pe durata acţiunii, poliţiştii au constatat 10 infracţiuni, fiind cercetate 10 persoane, dintre care 9 persoane au fost depistate în flagrant delict, iar 7 au fost conduse la spital, în vederea prelevării probelor biologice de sânge”, se menţionează în comunicat.

De exemplu, pe18 ianuarie 2024, poliţiştii Biroului Judeţean de Poliţie Transporturi Braşov, în cooperare cu inspectorii de stat I.S.F. Braşov, au efectuat o testare cu aparatul etilotest a unui mecanic de serviciu pe o locomotivă, care circula pe relaţia Bucureşti Nord – Braşov. În urma testării, a rezultat 0,03% mg/l alcool pur în aerul expirat. Mecanicul a refuzat recoltarea probelor biologice de sânge, acesta având atribuţii privind siguranţa circulaţiei mijloacelor de transport, intervenţie sau manevră pe calea ferată. A fost deschis dosar penal pentru prezenţa la serviciu sub influenţa alcoolului ori a altor substanţe.

Totodată, pe 20 ianuarie 2024 au depistat doi angajaţi CF, un impiegat de mişcare şi un manevrant vagoane. aflaţi în timpul serviciului, sub influenţa băuturilor alcoolice. Pe 1 februarie 2024, poliţiştii Serviciului Regional de Poliţie Transporturi Bucureşti – Serviciul de Siguranţă Publică şi Protecţia Călătorilor au fost sesizaţi prin SNUAU 112, cu privire la faptul că un lucrător CF se află sub influenţa băuturilor alcoolice, în timpul serviciului. Poliţiştii s-au deplasat la faţa locului, unde au constatat că paznicul de barieră, aflat în timpul serviciului, prezenta halenă alcoolică. În urma testării, aparatul etilotest a indicat 1,39 mg/l alcool pur în aerul expirat. Persoana în cauză a fost condusă la o unitate medicală, pentru recoltarea de probe biologice, în vederea stabilirii alcoolemiei în sânge. Cercetările sunt continuate de poliţişti, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de prezenţa la serviciu sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe.

Pe 9 martie 2024, poliţiştii Serviciului Judeţean de Poliţie Transporturi Giurgiu au fost sesizaţi telefonic de către şeful de staţie, cu privire la faptul că un angajat s-a prezentat la serviciu sub influenţa băuturilor alcoolice. În urma testării acestuia cu aparatul alcooltest de către impiegatul de mişcare al staţiei, în vederea stabilirii alcoolemiei, a rezultat 0,66 mg/l alcool pur în aerul expirat. Impiegatul de mişcare i-a adus la cunoştinţă celui în cauză că va anunţa şeful ierarhic şi poliţia. În urma verificărilor efectuate, a rezultat faptul că bărbatul în cauză ar fi părăsit postul şi ar fi refuzat să se prezinte la o unitate spitalicească, în vederea recoltării probelor biologice de sânge. A fost deschis dosar penal pentru părăsirea postului şi prezenţa la serviciu sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe şi refuzul ori sustragerea de la prelevarea de mostre biologice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO