Auto

Opel îşi întăreşte poziţia în segmentul compact şi lansează noul Zafira - GALERIE FOTO

Opel îşi întăreşte poziţia în segmentul compact şi lansează noul Zafira - GALERIE FOTO

Opel îşi întăreşte poziţia în segmentul compact şi lansează noul Zafira

Autor: Bogdan Alecu

18.05.2011, 12:04 1231

Noul Opel Zafira Tourer, monovolumul compact al constructoruluigerman, va fi prezentat în cadrul Salonului auto de la Frankfurt,din toamna acestui an.

Componenta "Tourer" a numelui modelului marchează un saltînainte: având un sistem de scaune Flex7 cu design nou, a treiageneraţie a autovehiculelor Opel monovolum compacte stabileştestandarde noi în privinţa flexibilităţii şi calităţiiinteriorului.

Proiectanţii Opel au îmbunătăţit conceptul inteligent alsistemului de scaune Flex7. În timp ce întreg rândul al treilea descaune poate fi rabatat la acelaşi nivel cu podeaua portbagajului,designul rândului al doilea este complet nou: nu mai există obanchetă, ci trei scaune separate, individuale, care pot firabatate la acelaşi nivel cu podeaua şi deplasate independent unulfaţă de celelalte. Fiecare poate fi glisat în plan longitudinal peo distanţă de 210 mm.

În plus, pasagerii din rândul al doilea de scaune beneficiază desistemul opţional, de scaune tip fotoliu, care asigură un spaţiugeneros şi confort ca de limuzină. Datorită unui mecanism derabatare, spătarul scaunului din mijlocul rândului al doilea poatefi rabatat şi rotit, pentru a oferi pasagerilor de pe locurilelaterale cotiere confortabile. Deplasarea în plan longitudinal ascaunelor laterale este extinsă în acest caz la 280 mm - cu 70 demm mai mult decât pentru versiunea cu dotări standard şi cu 80 demm mai mult decât pentru modelul Zafira actual. în plus, scaunelelaterale pot glisa cu 50 de mm spre centrul habitaclului.

Datorită spaţiului generos al habitaclului şi sistemului săuflexibil de scaune, modelul Zafira Tourer oferă un volum deîncărcare de 710 litri, în cazul configuraţiei cu cinci locuri (maimult cu 65 de litri faţă de modelul Zafira actual) şi de până la1.860 de litri (cu 40 de litri în plus), cu scaunele din spaterabatate.

Acesta asigură un spaţiu de depozitare amplu şi datorităsistemului multifuncţional FlexConsole, care reprezintă o variantăîmbunătăţită a sistemului inovator FlexRail, introdus anul trecutla modelul Meriva. Această inovaţie creatoare de standarde estedoar un alt exemplu al flexibilităţii premium a modelului ZafiraTourer. Atât cotiera prevăzută cu un compartiment de depozitare,cât şi suportul pentru pahar pot fi aduse în poziţia dorită pringlisare pe şine din aluminiu, asigurând flexibilitatea utilizăriispaţiului de depozitare dintre scaunele din faţă - exact în loculcel mai accesibil şi mai util.

Ampatamentul şi ecartamentul au crescut simţitor comparativ cugeneraţia precedentă, sporind confortul în timpul călătoriilor şistabilitatea dinamică: ampatamentul este acum de 2.760 mm (mai marecu 57 de mm), în timp ce ecartamentul pentru puntea faţă este de1.584 mm (mai mare cu 96 de mm) şi pentru puntea spate de 1.588(mai mare cu 78 de mm).

Sistemul de control al şasiului inteligent FlexRide, integraladaptiv, al modelului Zafira Tourer sporeşte conform solicitărilorconfortul şi siguranţa din timpul conducerii. Acesta se adapteazăautomat condiţiilor rutiere, vitezei de efectuare a virajelor,mişcărilor autovehiculului şi stilului individual de conducerepentru a asigura o stabilitate maximă, oferind posibilitateaalegerii între trei setări: modul "Standard", echilibrat, modul"Tour", axat pe confort, şi modul "Sport", mai activ.

O stabilitate a conducerii sporită datorită sistemelorinteligente de asistare

O multitudine de sisteme inovatoare de asistare a şoferuluisporesc confortul conducerii şi siguranţa generală a noului modelZafira Tourer.

· O caracteristică nouă în gama autovehiculelor Opel, tempomatuladaptiv pe bază de sistem radar, cu frânare pentru atenuareacoliziunilor monitorizează permanent distanţa faţă deautovehiculele care se deplasează în faţă. în cazul în care nu esterespectată distanţa de siguranţă setată, sistemul reduce automatviteza autovehiculului sau, în cazuri extreme, activează frânareade urgenţă pentru a preveni o coliziune.

Sistemul camerei de luat vederi Opel Eye, din partea frontală,al celei de-a doua generaţii este de asemenea o premieră pentrumodelul Zafira Tourer şi este disponibil pentru anumite pieţeeuropene. Fiind dotat cu sistemul familiar de avertizare în cazulpărăsirii accidentale a benzii de rulare, funcţia acestuia derecunoaştere a semnelor rutiere a fost îmbunătăţită şi multextinsă.

La lansarea din toamnă, modelul Opel Zafira Tourer va fidisponibil cu trei versiuni ale motorului turbo diesel 2.0 CDTIcommon-rail, care se regăseşte şi pe Astra şi Insignia. Putereadezvoltată este de 81 kW/110 cp şi 96 kW/130 cp, în timp ce motorulcel mai puternic oferit a fost reproiectat pentru a dezvolta 121kW/165 cp. Gama de motoare pe benzină cuprinde două unităţi cudimensiuni reduse, eficiente din punct de vedere al consumului decarburant 1.4 ECOTEC cu supraalimentare, ce dezvoltă o putere de 88kW/120 cp şi 103 kW/140 cp. Sunt disponibile sisteme de transmisiemanuală şi automată, cu şase trepte de viteză.

Noua tehnologie Start/Stop a Opel asigură o scădere şi mai marea consumului de carburant, în special în traficul urban cu multeopriri şi porniri, este oferită atât pentru sistemul de propulsieturbo 1.4 pe benzină, cât şi pentru cel 2.0 CDTI. Motoare de 1,8litri, de 85 kW/115 cp şi 103 kW/140 cp, vor fi disponibile cutracţiune manuală.

La scurt timp după debut, oferta modelului Zafira Tourer se vaextinde cu un model ecoFLEX super eficient din punct de vedere alconsumului de carburant, precum şi cu variante ce funcţionează cugaz natural comprimat şi gaz petrolier lichefiat. După câteva lunivor fi introduse, de asemenea, sisteme de propulsie de înaltăperformanţă, ce includ motoare pe benzină dintr-o generaţie completnouă.

Preţurile noului model nu au fost comunicate, dar cel maiprobabil acestea vor începe de la aproximativ 20.000 de euro, ca şimodelul actual.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO