Auto

Renault mai aduce 300 de milioane de euro la Pitesti pana in 2009

Renault mai aduce 300 de milioane de euro la Pitesti pana in 2009
14.12.2009, 17:13 21

Producatorul auto francez Renault va investi 300 de milioane deeuro in urmatorii doi ani la Mioveni pentru cresterea productieiAutomobile Dacia la 400.000 de unitati anual, tinta stabilita deCarlos Ghosn, CEO al grupului Renault-Nissan.

"Este vorba de un volum total de 300 de milioane de euro, sumarepartizata pentru acest an si pentru 2009, destinata largiriicapacitatii de productie a modelului Logan", au declaratreprezentantii Automobile Dacia.

Reprezentrantii companiei nu au specificat destinatiainvestitiilor, obiectivul principal fiind reprezentat de linia deproductie a modelului Logan, pe care se vor asambla mai mult de320.000 de unitati in acest an.

La Mioveni se asambleaza in prezent patru modele bazate peplatforma Logan, Logan Berlina, Logan MCV, Logan VAN si LoganPick-up, care urmeaza sa fie lansat pe piata romaneasca in cursulacestei luni.

Dacia a produs anul trecut 215.278 de autovehicule, crestereafata de anul precedent fiind de 21,6%, conform statisticiiAsociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile. Dintotalul productiei mai mult de 56% a fost destinata exportului, incele aproximativ 49 de tari in care Dacia este prezenta. Pentru2008 volumul exportat este programat sa creasca pana la 65% dinproductie, vanzarile pe plan local fiiind estimate la un plafon deaproximativ de 100-110.000 de unitati.

Tot in acest an va fi lansata in Romania productia modeluluihatchback (in doua volume), produs si comercializat deja in Americade Sud sub numele de Sandero. Modelul a fost prezentat anul trecutin cadrul Salonului Auto de la Frankfurt.

Conform directorului Dacia, Francois Fourmont, Sandero va fiprodus pe aceeasi linie de asamblare cu restul modelelor, darcaroseria va fi produsa pe o linie separata.

Investitiile Renault in platforma de productie Dacia s-auridicat anul trecut la 250 de milioane de euro si pe langacresterea cadentei de asamblare au fost destinate si dezvoltariifabricii de cutii de viteze.

In paralel cu investitiile de 300 de milioane de euro,Automobile Dacia deruleaza in 2008 si cel mai vast program derecrutare. Era Logan si tinta de 400.000 de unitati impusa deCarlos Ghosn au adus si necesitatea cresterii numaruluiangajatilor. Astfel in 2008 vor fi recrutati mai mult de 3.600 deoameni care se vor adauga celor aproape 13.000 care lucreaza laDacia. Potrivit directorului de resurse umane al companiei, 3.000de oameni vor fi angajati in uzina direct in cadrul procesului deproductie si vor fi recrutati preponderent din judetul Arges.Restul celor 600 de noi angajati vor fi incadrati in functii demanagement al liniilor operationale, in departamentul de ingineriesau administrativ.

Industria auto locala, unde Automobile Dacia este cel mai mareinvestitor si se regaseste intre primii angajatori, a inregistratanul trecut o cifra de afaceri de 7,2 milioane de euro, in cresterede la nivelul 5,6 miliarde de euro in 2006.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO