Auto

Şoferii din România intră în 2016 cu cel mai ieftin plin de motorină din ultimii cinci ani. Cât le rămâne în buzunar faţă de maximul perioadei?

Şoferii din România intră în 2016 cu cel mai ieftin...

Autor: Roxana Petrescu

30.12.2015, 14:00 3905

Conducătorii auto din România intră în noul an cu cel mai ieftin litru de motorină din ultimii cinci ani de zile, scăderea preţurilor sub pragul de 5 lei pe litru fiind determinată în special de prăbuşirea barilului de petrol până la 35 de dolari, nivel greu de imaginat în vara anului trecut când barilul se tranzacţiona la 115 dolari.

Astfel, potrivit datelor colectate de ZF pe de site-ul Petrom, cea mai mare companie petrolieră locală, acolo unde sunt afişate în timp real preţurile din toate staţiile companiei, pe data de 28.12.2015 un litru de motorină costa în benzinăria de pe strada Lucreţiu Pătrăşcanu 4,75 lei. Astfel, un plin de 50 de litri costa 237,5 lei, acesta fiind cel mai mic nivel înregistrat în ultimii cinci ani de zile.

În perioada 2011-2015, cel mai scump plin de carburant la început de an a fost înregistrat în prima zi din 2013 când şoferii plăteau 6,07 lei pe litru de motorină. Astfel, faţă de cea zi, diferenţa de preţ este de 66 de lei.

Motorina este cel mai vândut tip de carburant în România, aceasta acoperind două treimi din consum.

Ieftinirea carburanţilor a avut un efect puternic asupra cererii, revenirea consumului fiind stimulată şi de o perfomanţă mai bună la nivelul economiei în general.

Astfel, potrivit datelor din piaţă, în primele nouă luni ale anului cererea a crescut cu circa 10% comparativ cu perioada similară a anului trecut.

În primele trei trimestre şoferii din România au avut nevoie de 4,5 milioane de tone de carburanţi, două treimi din această cerere fiind vânzările de motorină. Cea mai mare parte a vânzărilor de carburanţi se realizează pe partea de retail, circa un sfert din consum fiind reprezentat de sectorul comercial. În total, în România sunt active circa 2.000 de benzinării.

Cu acest număr, România se află mult în spatele unor state precum Cehia, cu peste 3.750 de staţii, sau Austria, cu 2.640 de puncte de alimentare, în ciuda suprafeţei considerabil mai mare faţă de cele două ţări amintite.

Potrivit unui studiu realizat de compania de consultanţă imobiliară CBRE, la nivel european, inclusiv Turcia, erau la finalul anului trecut peste 120.000 de benzinării, doar 2.000 dintre acestea fiind amplasate în România, al nouălea cel mai mare stat în funcţie de suprafaţă din UE.

Mai departe, nici piaţa nu este foarte lichidă. Tot datele CBRE arată că trei companii deţin 56% din toate benzinăriile din România, piaţa locală fiind astfel una dintre cele mai concentrate la nivel european. România este flancată de state precum Norvegia, Danemarca, Italia sau Suedia în ceea ce priveşte puterea pe care o deţin primii trei jucători.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO