Auto

Sunt antreprenori fericiţi şi în auto: doi clujeni au ajuns la 68 mil. euro din vânzarea de camioane DAF

Sunt antreprenori fericiţi şi în auto: doi clujeni au ajuns la 68 mil. euro din vânzarea de camioane DAF

Autor: Laurentiu Cotu

03.03.2012, 17:14 1602

Piaţa auto a fost în anii de recesiune printre cele mai afectate de criză, iar declinul nu s-a oprit nici anul trecut, singurul segment care şi-a revenit puternic fiind cel al camioanelor. De altfel, şi afacerile companiei din Cluj au fost susţinute de diviziile de vânzări camioane noi, camioane second hand, vânzări piese, anvelope, activitatea de service vehicule comerciale, dar şi de politica de reducere, menţinere a costurilor şi optimizare a stocurilor.

"Anul trecut vânzările noastre de camioane noi au crescut cu 20%, vânzările de piese cu peste 17%, iar cele de anvelope cu peste 30%, în comparaţie cu anul anterior.Pentru acest an, estimăm o creştere a pieţei cu 10% faţă de anul trecut", a declarat Adrian Gorcea, sales & marketing manager al EVW Holding.

Plus 10% la camioane noi

Pe de altă parte, conducerea companiei spune că, la nivel macroeconomic, tulburările din Europa de Vest şi din zona mediteraneană sunt semnele că perioada de criză nu a fost depăşită în totalitate, iar industria transporturilor din România este posibil să resimtă aceste mişcări.

EVW Holding a livrat anul trecut peste 520 de camioane DAF noi plus alte 200 de camioane second hand, iar pentru acest an compania şi-a propus o creştere cu 10% a numărului de vehicule noi faţă de 2011 şi cu 40% a celor second hand. Cel mai bine vândut model de către EVW Holding este DAF XF105, model care ocupă primul loc şi la nivel european, cu o cotă de piaţă de circa 19%, conform reprezentanţilor companiei.

"Anul 2012 va aduce colaborări cu producătorul ceh Tatra şi cu japonezii de la Isuzu pentru gama de vehicule comerciale."

EVW Holding are reprezentanţe în Cluj, Arad, Bacău, Bucureşti, Constanţa, Suceava, Braşov, Craiova, Iaşi şi un centru de vânzări şi service în Chişinău, Republica Moldova. Cel mai nou centru de vânzări şi service EVW Holding a fost inaugurat la începutul acestui an în Iaşi. Anul trecut EVW Holding a finalizat o investiţie de peste 7 mil. euro în construcţia unui centru de vânzări şi service, cu o suprafaţă de 5.700 mp, în localitatea Gilău, judeţul Cluj.

Compania a ajuns în 2010 la un business de peste 247 mil. lei (circa 59 mil. euro), mai mult cu 13,5% faţă de rezultatele obţinute în exerciţiul financiar anterior, conform site-ului Ministerului Finanţelor.

Profitul net înregistrat în 2010 de importatorul şi distribuitorul camioanelor DAF în România a ajuns la 12 mil. lei (circa 2,9 mil. euro), de 8 ori mai mult decât nivelul realizat în 2009, arată datele financiare publicate de companie.

Continuă angajările: 40 de oameni în vânzări

EVW Holding a recrutat anul peste 40 de oameni, astfel că în prezent compania a ajuns la circa 460 de angajaţi la nivel naţional.

Conform conducerii EVW Holding, recrutările vor continua şi în acest an, astfel că sunt disponibile 40 de noi posturi în centrele companiei din ţară pentru toate ramurile de activitate (camioane, vânzări anvelope, vânzări piese, service, dar şi pentru activităţile de suport din cadrul head office-urilor).

Compania a fost înfiinţată în anul 1997 la Cluj- Napoca ca agent DAF pentru comercializarea camioanelor cu acelaşi nume.

Compania este deţinută de doi antreprenori locali, Ioan Chiţa cu o participaţie de 33% din acţiuni şi Mircea Dorel Mureşan cu 17% din titluri şi de grupul olandez E VAN WIJK, cu 50% din acţiuni, potrivit datelor Registrului Comerţului.

Cei mai importanţi competitori ai EVW Holding sunt Mercedes-Benz şi Volvo.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO