♦ Autorităţile locale şi centrale şi-au oferit suportul pentru investiţia Nokian Tyres la Oradea, dar pentru a livra eficient anvelopele, compania are nevoie de România în spaţiul Schengen şi eliminarea timpilor morţi din vamă ♦ Nokian a recrutat inclusiv români stabiliţi în Ungaria pentru viitoarea fabrică.
Eliminarea punctelor vamale dintre România şi Ungaria prin aderarea la Schengen va permite companiilor din proximitatea graniţei să livreze mai eficient producţia către pieţele de desfacere din vest, dar şi accesul la forţa de muncă din estul Ungariei.
„Aderarea României la Schengen este foarte importantă şi pentru noi şi am discutat acest aspect atât la nivel guvernamental cât şi cu autorităţile locale. Este în interesul tuturor ca România să intre în spaţiul Schengen, mai ales că noi începem producţia comercială în 2025, iar cele mai multe anvelope vor merge la export. Ieri când am revenit la Oradea am zburat prin Budapesta, deoarece este cel mai uşor drum din Finlanda, şi am văzut coada foarte lungă de camioane de la vamă. Pe noi ne-ar ajuta mult“, a spus Susanna Tusa, director general, vicepreşedinte al Nokian Tyres România Operations şi lider al proiectului fabricii din România, într-un interviu acordat în exclusivitate ZF. Finlandezii au în derulare la Oradea o investiţie de 650 mil. euro care ar putea ajunge, în trei etape, la 1,5 miliarde de euro. România a intrat în spaţiul Schengen la finalul lunii martie, dar numai maritim şi aerian, în timp ce graniţele terestre încă au puncte vamale.
Nokian Tyres anunţa în decembrie 2023 faptul că pentru 2024 are disponibile 350 de posturi pentru manageri dar şi operatori din zona de producţie în viitoarea fabrică de la Oradea. În total, Nokian Tyres va crea aproximativ 550 de locuri de muncă.
"Avem în plan să recrutăm de pe o rază de 60 km în jurul sitului de producţie, inclusiv din Ungaria. Avem chiar un cetăţean român care locuieşte în Ungaria şi s-a angajat la noi. Găsim personal talentat la Oradea şi în Bihor şi vom pune la dispoziţia oamenilor transport", a explicat executivul.
Producţia de anvelope este un segment important din zona auto, unde România este extrem de competitivă cu trei dintre cei mari mari jucători internaţionali care activează şi pe plan local - Michelin, Pirelli şi Continental. Toţi cei trei mari producători prezenţi deja au investit constant în fabricile de pe plan local.
Oradea şi judeţul Bihor atrag tot mai multe investiţii de produse finite care vin în completarea celor de subansambluri. În 2022 Oradea a atras 125 mil. euro de la Stihl, 650 mil. euro de la Nokian şi o a treia mare investiţie, de 50 mil. euro din partea polonezilor de la Press Glass.
"Colaborarea cu autorităţile a fost una bună şi avem suportul lor. De fiecare dată când am avut nevoie de un ajutor sau un sfat, au răspuns foarte repede. Chiar zilele trecute am vorbit cu 200 de persoane despre România ca destinaţie de investiţii şi am primit multe întrebări. Feedbackul a fost unul foarte bun", a spus Susanna Tusa.