• Leu / EUR4.9477
  • Leu / GBP5.8325
  • Leu / USD4.6725
Auto

Veşti bune pentru şoferi: Autorităţile din patru judeţe vor să construiască un drum expres

Veşti bune pentru şoferi: Autorităţile din patru judeţe vor să construiască un drum expres

Autor: Petru Mazilu

14.01.2022, 21:07 61554

Un drum expres în sud-estul ţării ar putea fi primul mare proiect de infrastructură implementat după descentralizarea promisă de ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu. Viitorul drum va lega oraşul Galaţi de autostrada Soarelui, în zona Drajna, judeţul Călăraşi.

Consiliile judeţene din Galaţi, Brăila, Ialomiţa şi Călăraşi s-au asociat pentru a realiza un drum expres în zona de sud-est a ţării. Este primul proiect important care apare după ce ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, le-a solicitat autorităţilor locale să coordoneze anumite investiţii de importanţă naţională.

„Am trimis înştiinţări în acest sens către toate autorităţile locale... Autorităţile locale se vor ocupa de bunul mers al acestor obiective, iar noi cei de la MT plătim. Este clar că, la ora actuală, CNAIR şi-a depăşit capacitatea de gestionare a proiectelor, care sunt foarte multe”, a declarat, recent, Sorin Grindeanu.

Proiectul care va fi coordonat de către noua asociere administrativă presupune construirea unui drum TransRegio Galaţi – Brăila – Slobozia (Ialomiţa) – Drajna – Autostrada A2 - Chiciu (Călăraşi), în parteneriat cu Ministerul Transporturilor. Şeful noii asociaţii a fost ales preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi.

„Este practic o alianţă administrativă pentru dezvoltarea acestei regiuni a ţării. Împreună, vom elabora, coordona şi implementa proiecte majore în infrastructura de transport şi vom atrage fonduri, europene sau de la bugetul de stat, pentru dezvoltarea economică a celor patru judeţe, inclusiv prin atragerea de investitori. De aceea, vom fructifica orice şansă de conectare a regiunii la marile reţele de transport”, a declarat Costel Fotea, preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi.

Potrivit primelor calcule, investiţia este evaluată la cel puţin 500 de milioane de euro. Proiectul va fi realizat de autorităţile locale şi va fi depus spre finanţare europeană de Ministerul Transporturilor.

Şoseaua va avea peste o sută de kilometri şi va lega oraşul Galaţi de Autostrada Soarelui. În prima etapă, o firmă va fi delegată să stabilească traseul şi lungimea viitorului drum expres. În cel mai optimist scenariu, lucrările ar putea să înceapă în 2024.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - vineri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9477
Diferență: 0,0061
Ieri: 4.9474
Azi: 4.6725
Diferență: -0,8825
Ieri: 4.7141
Azi: 5.8325
Diferență: -0,1353
Ieri: 5.8404
Azi: 4.8048
Diferență: -0,4599
Ieri: 4.8270