ZF Transilvania

Cluj: Peste 200 de oameni participă la interviurile de angajare pentru fabrica De'Longhi din Jucu

Cluj: Peste 200 de oameni participă la interviurile de...

Autor: Laurentiu Cotu

21.11.2012, 15:44 1057

Producătorul italian de electrocasnice De’Longhi SpA, cu venituri globale de peste 1,8 mld. euro şi 7.000 de angajaţi, a demarat campania de recrutare a personalului pentru viitoarea fabrică de electrocasnice din parcul industrial Tetarom III din Jucu, judeţul Cluj.

Un prim pas făcut de italieni în acest sens este organizarea în aceste zile, la sediul Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM) din Cluj, a unor interviuri la care sunt aşteptaţi să participe peste 200 de oameni, din rândul foştilor angajaţi ai fabricii de telefoane mobile Nokia din Jucu, închisă încă de anul trecut.

‘’Compania de recrutare a început de luni, iar noi ne-am ocupat de convocarea oamenilor, foşti angajaţi ai fabricii Nokia de la Jucu, fiind programaţi câte 70 de oameni pe zi. Reprezentanţii companiei De’Longhi se ocupă de selecţia acestora, deoarece caută 70 de oameni care vor fi trimişi la un stagiu de specilizare în Italia, unde vor învăţa cum să lucreze cu liniile de producţie’’, a declarat pentru ZF Transilvania Daniel Don, directorului AJOFM Cluj. Potrivit acestuia, campania de recrutare se va încheia astăzi, urmând ca 70 de oameni să fie trimişi pentru o perioadă de 2-3 săptămâni la un stagiu de pregătire în Italia, stagiu care se va finaliza în luna decembrie.

Directorul AJOFM Cluj a mai spus că, oamenii selectaţi vor lucra la producţia de electrocasnice, în principal aparate de cafea, în fabrica De’Longi de la Jucu, care va începe să funcţioneze de anul viitor.

Planurile italienilor, anunţate anterior, prevedeau demararea producţiei de electrocasnice la Jucu încă din această toamnă, în luna septembrie, în condiţiile în care De’Longhi achiziţionaseră deja fostele hale Nokia, însă fabrica nu a intrat în producţia până în prezent. Mai mult, italienii spuneau că intenţionează să demareze producţia în această toamnă cu circa 100 de persoane. În prezent, oficialii AJOFM Cluj sunt de părere că deschiderea fabricii De’Longhi din Jucu este posibil să aibă loc la începutul anului viitor.

De’Longhi şi compania finlandeză Nokia au semnat în luna ianuarie a acestui an un acord pentru achiziţionarea de către compania italiană a facilităţii de producţie Nokia din Cluj. Tot atunci, oficialii Consiliului Judeţean Cluj declarau că De'Longhi va demara încă din acest an producţia de electrocasnice în fabrica din parcul industrial Tetarom III. Mai mult, fabrica De'Longhi din Jucu va avea între 600 şi 1.000 de angajaţi, în momentul în care va funcţiona la capacitate, iar investiţia totală va ajunge la 30 mil. euro. Produsele De'Longhi fabricate la Jucu se vor comercializa atât în Europa, cât şi pe alte pieţe din lume.

Veniturile globale realizate de producătorul De'Longhi au ajuns în 2011 la 1,8 mld. euro. Grupul De'Longhi deţine în prezent fabrici în China (Guangdong şi Shanghai), dar şi în Rusia şi Italia. Până în prezent, în parcul Tetarom III din Jucu şi-au anunţat prezenţa şi germanii de la Bosch sau italienii de la Battistero. Bosch a demarat deja o investiţie de 77 mil. euro ce prevede construcţia unui centru de producţie pentru fabricarea şi dezvoltarea de unităţi electronice de comandă destinate industriei auto. Fabrica celor de la Bosch va fi dezvoltată pe o suprafaţă de 38.000 mp, iar producţia ar trebui să înceapă la mijlocul lui 2013, conform planurilor anunţate de Bosch. Mai mult, până la finalul anului următor, Bosch spune că va angaja la Jucu 340 de persoane, atât în producţie, cât şi în domeniul dezvoltării.

Pe de altă parte, compania italiană Battistero S.p.A., producătorul celebrelor panettone Besana, va investi 50 mil. euro într-o unitate de producţie, în parcul industrial Tetarom III din Jucu, unde vor lucra, începând de anul viitor, peste 500 de oameni. Pe lângă celebrul cozonac, italienii vor mai produce la Jucu biscuiţi şi alte produse de patiserie.

Investiţiile companiilor De'Longhi, Bosch şi Battistero la Jucu ar putea echilibra piaţa muncii din zonă, grav afectată după plecarea Nokia. Grupul finlandez Nokia a decis, la finele lunii septembrie 2011, să închidă fabrica de la Jucu, judeţul Cluj, în cadrul unui program de eficientizare şi reducere a costurilor. În urma plecării Nokia, un număr total de 2.200 angajaţi şi-au pierdut locurile de muncă. Grupul finlandez Nokia a început în luna februarie 2008 producţia de telefoane mobile la fabrica din Jucu, investiţia în fabrică ridicându-se la 60 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO