Burse - Fonduri mutuale

Guvernul renunţă la impozitarea anticipată a tranzacţiilor şi propune plată anuală

Guvernul renunţă la impozitarea anticipată a tranzacţiilor şi propune plată anuală

Autor: Monica Juganaru

28.05.2012, 00:05 1165
Ministerul Finanţelor a renunţat la iniţiativa de impozitare a fiecărei tran­zacţii bursiere în câştig, dur cri­ti­ca­tă de jucătorii din piaţa de ca­pital, şi a propus ca impozitarea profi­tului să fie făcută anual şi nu trimestrial ca în pre­zent.
Astfel, brokerii vor determina câştigul net anual sau pierderea netă ca diferenţă între câştigurile şi pierderile înregistrate în cursul anului trecut până în ultima zi a lunii februarie a anului curent, se arată într-un nou proiect de modificare a Codului fiscal.

Potrivit proiectului precedent de modificare a Codului fiscal prezentat marţi, societăţile de brokeraj urma să reţină un impozit anticipat de 16% pentru fiecare tranzacţie pe profit, prevedere care a atras imediat nemul­ţumirea brokerilor şi a investitorilor din piaţa de capital.

Aceştia au afirmat că o astfel de măsură va descuraja in­vesti­torii să tranzacţioneze şi va în­cetini dezvol­tarea bursei, şi aşa greoaie, şi au pro­pus revenirea la sistemul colectării unei cote anticipate de 1%.

Atât vechiul proiect, cât şi noua pro­punere elimină obligativitatea plă­ţilor trimestriale în ceea ce priveşte im­po­zitul pe profit. Cota de impozitare este de 16%.

Preşedintele consiliului de administraţie al Bursei de Valori Lucian Anghel s-a întâlnit miercuri cu secre­tarul de stat în Ministerul Finan­ţelor Liviu Voinea pentru a discuta pe tema noilor prevederi propuse. După întâlnire Anghel a afirmat că există disponibilitate din partea Finanţelor pentru a renunţa la propunerea de im­pozitare pe fiecare tranzacţie în câştig.

În noul proiect se spune că fiecare intermediar va calcula câştigul/pier­de­rea la fiecare tranzacţie efectuată pentru clienţi, va calcula totalul câşti­gurilor/pierderilor pe tot anul, după care va transmite în formă scrisă către fiecare contribuabil informaţiile pri­vind rezultatul tranzacţiilor efec­tuate în cursul anului.

Ultimul pas este depunerea la Fisc a unei declaraţii informative privind totalul câştigurilor/pierderilor pentru fiecare contribuabil.

Legislaţia actuală stabileşte că fiecare investitor pe piaţa de capital este obligat să calculeze, să declare trimestrial câştigul acumulat şi să plătească, tot trimestrial, impozitul aferent.

O altă declaraţie este depusă pen­tru întregul an, în baza acesteia urmând să se realizeze regularizarea.

Brokerii au susţinut că reţinerea unui impozit anticipat de 16% pentru fiecare transfer bursier în profit va descuraja investitorii să tranzacţioneze şi va încetini dezvoltarea bursei, şi aşa greoaie.

După iulie 2010, când au fost introduse declaraţiile trimestriale şi a fost adus la acelaşi nivel impozitul pe profit la 16% indiferent de perioada de deţinere a titlurilor, rulajele pe bursă au scăzut aproape la jumătate.

Lichiditatea a mai revenit pe creştere doar de la finalul lunii ianuarie 2011, odată cu listarea Fondului Pro­prie­tatea, care i-a stimulat pe investi­tori să fie mai activi la tranzacţionare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO