Business Internaţional

Scandalul manipulării Libor sparge solidaritatea băncilor în faţa autorităţilor

Autor: Ioana Nita

07.08.2012, 00:09 552

Marile bănci, care de obicei sunt solidare între ele în faţa autorităţilor, se atacă una pe cealaltă pe măsură ce investigaţia internaţională privind manipularea dobânzilor Libor avansează, scrie The New York Times.

Cu miliarde de dolari şi reputaţia în joc, la cele mai recente întâlniri cu autorităţile băncile au început să arunce vina una pe cealaltă, potrivit unor oficiali gu­ver­namentali şi unor surse bancare apropiate situaţiei. Deşi îşi recunosc propriile greşeli, instituţiile de credit atrag atenţia asupra acţiunilor altor bănci pe care le consideră a fi mai grave decât ceea ce au făcut ele, iar uneori aceste acuzaţii sunt îndreptate către executivii de top.
 
Banca elveţiană UBS, care are în cazier mai multe abateri de la regulamente, a pus la dispoziţia anche­tatorilor e-mailuri şi alte informaţii prin care sugerează că a complotat cu traderi de la Deutsche Bank, HSBC şi Royal Bank of Scotland pentru a manipula rata de dobândă Libor, conform documentelor juridice şi declaraţiilor date de angajaţii băncii. În discuţiile cu anchetatorii, banca HSBC îşi asumă responsabilitatea pentru acţiunile sale, potrivit unui avocat. Citigroup a dat, de asemenea, detalii cu privire la manipularea ratei împreună cu alte bănci. Atunci când banca britanică Barclays a negociat un acord cu autorităţile, aceasta a menţionat că şi alte instituţii financiare din Europa au luat parte la manipularea dobânzilor Libor. La fel ca UBS, Barclays a oferit informaţii cu privire la activităţile în care erau implicate şi HSBC şi Deutsche Bank.
 
Mai multe bănci se folosesc de acordul de 450 mi­lioane dolari pe care l-a încheiat Barclays cu autorităţile ca ghidaj în discuţiile preliminare cu anchetatorii. Atât JPMorgan Chase, cât şi Citigroup le atrag atenţia autorităţilor că directorii lor executivi nu au fost implicaţi în manipularea ratei de referinţă ca în cazul Barclays şi în consecinţă băncile nu trebuie tratate la fel de sever. Reprezentanţii JPMorgan, Deutsche Bank, HSBC şi Citigroup au menţionat că instituţiile coo­pe­rează cu autorităţile.
 
Autorităţile din întreaga lume investighează mai mult de 10 mari bănci pentru rolul pe care l-au avut în manipularea ratelor de dobândă la nivel global, precum Libor. Această rată de referinţă este utilizată pentru fixarea dobânzilor pentru produse financiare de mii de miliarde de dolari, inclusiv pentru creditele ipotecare şi pentru cele destinate studenţilor în SUA. Când băncile au început să efectueze anchete interne, în urmă cu doi ani, credeau că se vor putea descurca cu eventualele pedepse. Însă mărimea amenzii plătite de Barclays şi amploarea pe care a luat-o scandalul în ochii publicului determină băncile să facă eforturi pentru limitarea culpabilităţii în condiţiile în care "pericolul" unor pedepse penale creşte. Multitudinea de dovezi ale vinovăţiei a creat în rândul băncilor un comportament de tipul "fiecare pentru el", notează The New York Times.
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO