Bănci și Asigurări

2.3 milioane de posesori de carduri Visa au rulat peste 2 mld. $ intr-un an

13.07.2004, 00:00 14



Cu 20 de banci membre si peste 13.800 de locatii comerciale de acceptare, marca de carduri Visa a inregistrat o valoare totala a tranzactiilor de peste doua miliarde de dolari in perioada martie 2003-2004, in crestere cu 75% fata de perioada din urma cu un an.



In anul incheiat in martie 2004, posesorii de carduri Visa au facut cumparaturi la comercianti platite electronic in valoare de 100,13 milioane de dolari, cu 98% mai mult decat in perioada precedenta.



Avand in vedere ca mai este un an pana la aparitia leului "greu", cu coada de zerouri scurtata, dificultatea manipularii banilor "la purtator" convinge din ce in ce mai multi clienti ai bancilor sa solicite emiterea unui card.



Pe langa sumele care au facut obiectul tranzactiilor si care nu reflecta neaparat intensitatea utilizarii cardurilor pentru plati, este remarcabila cresterea inregistrata de numarul tranzactiilor la comercianti.



Astfel, numarul tranzactiilor in magazine si locatii comerciale a crescut cu 118% pana la sfarsitul lunii martie 2004, ceea ce indica o accelerare a procesului prin care detinatorii de carduri inlocuiesc treptat plata prin numerar chiar si pentru cumparaturi cotidiene, nu neaparat de valori foarte mari. Iar aceasta tendinta este cat se poate de incurajatoare avand in vedere ca o mare parte din cardurile active pe piata romaneasca sunt destinate platii salariilor, fiind privite ca un mijloc de retragere de numerar. Numarul total de tranzactii a depasit 40,7 milioane pana in martie 2004, in crestere cu 40%.



Oricum, multe din beneficiile folosirii cardurilor raman inca nedescoperite, inclusiv de ideea de a privi cardul ca pe un isntrument cu adevarat folositor, desi platile traditionale prin numerar sunt din ce in ce mai dificile din puncte de vedere practic, inclusiv sub aspectul sigurantei.



Dinamica folosirii cardurilor depinde in mod esential de disponibilitatea comerciantilor si a firmelor de servicii pentru a accepta plata prin aceste mijloace electronice. Problema sigurantei si a costului manipularii banilor lichizi se pune si in cazul comerciantilor. Numarul magazinelor care au instalat aparatura de citire a cardurilor este in crestere constanta, ca si in cazul hotelurilor. Reteaua de statii de benzina ale companiei Petrom nu accepta insa plata prin intermediul cardului, decat experimental, in zona Ardelealului. Cat priveste cinematografele, de exemplu, numai unul din Bucuresti accepta carduri.



La sfarsitul lunii martie 2004, existau mai mult de 13.800 locatii comerciale care accepta cardurile Visa, ceea ce reprezinta o crestere de 68%, comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent. "Aceste cifre indica faptul ca retailerii au inteles ca acceptarea cardurilor Visa atrage mai multi clienti, ca le ofera servicii mai bune clientilor si le creste veniturile. Pentru consumator, utilizarea cardului Visa inseamna o gestionare mai buna a banilor si o modalitate de plata mai sigura si mai confortabila", spune Radu Obreja, vicepresedinte Visa International CEMEA.



Este interesant de vazut cum va evolua utilizarea cardurilor pe perioada vacantelor de vara, cand folosirea numerarului chiar devine cel putin incomoda. Mai ramane ca si bancile sa se implice mai mult in incurajarea folosirii cardurilor prin extinderea retelelor de bancomate si POS-uri, reducerea comisioanelor de retragere de la bancomatul altei banci, dar mai ales prin oferirea unor pachete de servicii atasate cardurilor, cum sunt asigurarile medicale.



O data cu febra cumparaturilor pe credit, un grad mare de atractivitate l-au cunoscut cardurile de credit, inclusiv datorita facilitatii descoperitului de cont, in ciuda dobanzilor foarte mari la lei, de peste 30%.



Din punctul de vedere al Visa, Romania este printre cele mai active piete din regiunea Europei Centrale, conducand in toate sectoarele de dezvoltare a pietei cardurilor. Pornind de la cifre mici, Romania conduce fara probleme la capitolul ritmului de extindere a utilizarii cardurilor la comercianti, cu 118%, in comparatie cu cresteri de 28% in Polonia, 30% in Ungaria, 63% in Cehia si 55% in Slovacia.



La sfarsitul lunii martie 2004, in Romania existau 2,3 milioane de posesori de carduri Visa, cu 29% mai multi comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent. Potrivit statisticilor BNR, numarul total al cardurilor active la acea data era de 4,85 milioane, ceea ce arata concurenta stransa dintre Visa si cealalta marca mondiala de carduri, MasterCard. Aceasta nu si-a facut inca publice rezultatele pe primul trimestru. In luna mai, numarul cardurilor depasise cinci milioane, 4,9 milioane fiind emise in lei.



Piata romaneasca a cardurilor are perspective solide de crestere in conditiile in care banci importante se pregatesc de o implicare puternica, incepand cu UniCredit, care si-a lansat oficial prima oferta in domeniu, in pregatire fiind programele ING si ABN Amro, care vizeaza extinderea pe segmentul de retail banking.



razvan.voican@zf.ro





 



 



 



 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO