Bănci și Asigurări

Actionarii BID au hotarat fuziunea prin absorbtie cu BRS

10.07.2001, 00:00 28



Banca de Investitii si Dezvoltare (BID) va prelua, in urma unei fuziuni prin absorbtie, Banca Romana de Scont (BRS), urmand ca perfectarea tranzactiei sa dureze intre 3 si 6 luni.

Cele doua banci sunt controlate de omul de afaceri Sorin Ovidiu V=ntu si grupul Gelsor. Finalizarea acestui proces de fuziune ar fi o premiera pe piata bancara.

"Adunarea Generala a Actionarilor BID a hotarat vinerea trecuta fuziunea prin absorbtie cu Banca Romana de Scont. BID va fi banca absorbanta, iar BRS va fi cea absorbita.

Cu alte cuvinte actionarii BID au aprobat declansarea procesului de fuziune, dand mandat administratorilor sai sa inceapa negocierea sub aspectul economic, financiar si juridic si sa intocmeasca proiectul de fuziune", a declarat pentru Ziarul Financiar, Corneliu Cojocaru, presedintele BID.

El a adaugat ca proiectul de fuziune urmeaza sa fie ulterior aprobat in AGA fiecareia dintre banci, convocata special pentru aceasta operatiune..

"Bineinteles ca BNR este cea care autorizeaza in cele din urma fuziunea precum si functionarea bancii rezultate", a mentionat Croitoru.

Cele doua banci, Banca de Investitii si Dezvoltare si Banca Romana de Scont, sunt controlate direct de omul de afaceri Sorin Ovidiu Vantu si de grupul financiar Gelsor.

Ideea fuziunii celor doua banci a fost vehiculata pentru prima data la inceputul anului. Daca BRS, care practic este fosta banca Astra din Brasov, a fost promovata ca o banca de produse si servicii, cu retea, BID inca de inceput a avut drept tinta finantarea de proiecte.

Acum , practic, BID are capital si lichiditate in exces, dar nu are retea, in timp ce BRS are retea, dar nu are suficient capital. Ca sa inceapa acum BID sa-si faca retea nu ar fi fost rentabil, potrivit unor surse autorizate.

Ambele banci sunt entitati mici pe piata bancara romaneasca. BID are un capital social de 180 miliarde de lei, iar totalul fondurilor proprii sunt de aproximativ 230 miliarde de lei. Totalul activelor bilantiere se ridica in prezent la peste 400 miliarde de lei.

BRS are un capital social de 150 miliarde de lei, iar totalul fondurilor proprii se ridica la aproximativ 160 miliarde de lei. Activele bilantiere sunt de circa 730 miliarde de lei.

Fuziunea celor doua ar da nastere unei banci cu un capital social de aproape 300 miliarde de lei si active bilantiere de 1.100 miliarde de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO