Bănci și Asigurări

Acţiunile mai multor bănci italiene, inclusiv UniCredit şi Intesa, suspendate din cauza Greciei

Acţiunile mai multor bănci italiene, inclusiv UniCredit...

Autor: Anca Dumitrescu

29.06.2015, 11:51 283

Ordinele de vânzare a acţiunilor italiene, în special în cazul companiilor din sectorul financiar, s-au acumulat încă înainte de deschiderea bursei.

În primă fază, numărul acestor ordine a fost atât de mare încât sistemul informatic al bursei nu le-a putut procesa, situaţie care apare de obicei la apariţia unor informaţii care provoacă vânzarea unor titluri.

La începutul tranzacţiilor, preţurile de deschidere ale acţiunilor băncilor italiene erau în declin cu 8%-10%.

Acţiunile UniCredit şi Intesa Sanpaolo au intrat la tranzacţionare cu întârziere, dar au fost imediat suspendate, fiind în declin cu circa 6% în raport cu închiderea de vineri.

Şeful asociaţiei băncilor italiene, Antonio Patuelli, a respins duminică temerile de contagiune a băncilor italiene, afirmând că expunerea directă a instituţiilor financiare italiene la Grecia este de sub 1 miliard de euro.

Indicele pan-european Stoxx 600 a început tranzacţiile de luni în declin cu 2,8%, cel mai amplu din ultimele opt luni, din cauza riscului ca Grecia să intre în incapacitate de plată în urma eşuării negocierilor pentru un nou program de reformă care ar fi dus la deblocarea ajutorului internaţional.

Indicele DAX al bursei din Frankfurt este în declin cu 3,26%, CAC 40 al bursei din Paris cu 3,5%, IBEX al bursei din Madrid cu 3,96%, în timp ce FTSE 100 al bursei londoneze este în scădere cu 1,82%. FTSE MIB al bursei din Milano este în coborâre cu 3,18%.

Euro a coborât cu până la 1,9%, la 1,0955 dolari pe unitate, cel mai redus nivel din aproape o lună, fiind tranzacţionat ulterior în scădere cu 1,3%.

Bursa din Atena va rămâne închisă luni, în timp ce băncile îşi vor relua activitatea abia după referedumul din 5 iulie pe tema măsurilor de austeritate necesare deblocării ajutorului financiar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO