Bănci și Asigurări

AIG, favorit in cursa pentru preluarea OTP Garancia

17.01.2008, 17:48 13

AIG, liderul din asigurari la nivel mondial, ar putea prelua divizia de asigurari OTP Garancia, divizia de asigurari a celui mai mare grup din Ungaria, scrie presa maghiara.
OTP Garancia este prezenta, alaturi de alte divizii ale grupului maghiar, si pe piata locala, fiind insa un jucator de mici dimensiuni. Asiguratorul american AIG este de asemenea prezent pe piata locala, atat pe segmentul de asigurari generale, cat si de viata.
Potrivit ziarului Nepszabadsag, citat de portalul finanicar portfolio.hu, AIG ar fi facut o oferta "ametitoare" pentru Garancia. Pretul este estimat la 500 de milioane de euro, compania fiind astfel evaluata la de 17 ori profitul estimat pentru 2007.
Grupul maghiar a trimis saptamana trecuta o informare catre Bursa de la Budapesta, prin care anunta ca a primit oferte pentru vanzarea a pana la 100% din actiunile diviziei de asigurari. Presa din Ungaria a scris ca in cursa pentru preluarea asiguratorului maghiar s-au inscris americanii de la AIG, elvetienii de la Z?rich Financial Services, olandezii de la Aegon, francezii de la Groupama si germanii de la Ergo. Niciuna dintre companii nu a comentat aceste informatii.
Presa maghiara relateaza ca AIG cauta o astfel de oportunitate de mai mult timp, iar preluarea OTP Garancia, al patrulea asigurator din Ungaria cu o cota de 9,8%, i-ar asigura o pozitie buna pe aceasta piata.
OTP Garancia a intrat pe piata locala prin preluarea unei societati de mici dimensiuni, Ceccar Romas, tranzactia fiind finalizata la sfarsitul lui 2005. Dupa preluare, compania de asigurari si-a schimbat numele in OTP Garancia. In 2006, societatea a inregistrat prime brute subscrise de circa
3,3 milioane de euro din asigurari de viata si generale, ocupand locul 26 pe o piata formata din 37 de companii.
Compania nu si-a publicat inca rezultatele pentru anul trecut, insa daca a crescut in ritm cu piata, cu 30%, afacerile OTP Garancia ar fi putut ajunge la 4,3 milioane de euro la sfarsitul anului trecut. Astfel, valoarea companiei ar putea fi in jur de 3-4 milioane de euro, daca se aplica pretul mediu din alte tranzactii recente din piata asigurarilor, de 0,8 -1 euro pentru un euro cifra de afaceri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO