Bănci și Asigurări

Alegerile prezidenţiale au avut un impact limitat asupra cursului şi bursei

Alegerile prezidenţiale au avut un impact limitat asupra...

Autor: Claudia Medrega

19.11.2014, 00:07 390

Impactul alegerilor prezidenţiale pe pieţele financiare a fost relativ neutru, cursul de schimb şi bursa înregistrând variaţii limitate în ultimele zile. Unii analişti avertizează însă că, pe termen scurt, persistă unele riscuri din cauza volatilităţii din sistemul politic, a eventualelor turbulenţe în cadrul majorităţii parlamentare.

Cursul de schimb leu/euro a oscilat în ultimele zile în jurul pragului de 4,43 lei/euro. Referinţa pentru euro a crescut ieri cu 1,1 bani, la 4,4353 lei, după ce luni, în prima şedinţă de după anunţarea rezultatelor alegerilor prezidenţiale, scăzuse cu 0,29 bani, la cel mai redus nivel începând din 5 noiembrie. Faţă de nivelul de la sfârşitul lunii octombrie, leul s-a depreciat cu 0,5% faţă de euro.

„Impactul imediat pe pieţele financiare a fost unul neutru, dar există uşoare riscuri pe termen scurt pe fondul volatilităţii din sistemul politic: decizia Înaltei Curţi cu privire la dosarul de incompatibilitate al preşedintelui ales, precum şi eventuale turbulenţe în cadrul majorităţii parlamentare. Însă, odată ce aceste variabile vor fi fixate, considerăm că pieţele financiare se vor stabiliza, iar perspectivele fun­damen­tale pentru activele din România rămân pozitive“, a declarat Mihai Pătrulescu, senior economist la UniCredit Ţiriac Bank.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO