Bănci și Asigurări

Alianta dintre Dan Adamescu si austriecii de la Uniqa, pe cale sa ajunga in justitie

Alianta dintre Dan Adamescu si austriecii de la Uniqa, pe cale sa ajunga in justitie

Dan Adamescu, proprietarul Astra Asigurari

09.11.2008, 18:36 71

Omul de afaceri Dan Adamescu, proprietarul Astra Asigurari, sustine ca grupul austriac Uniqa, actionar cu 27% din Astra, a incalcat prin achizitia recenta a Unita contractul semnat cu Adamescu in urma cu trei ani, prin care orice achizitie pe piata asigurarilor trebuia realizata in parteneriat cu Astra, insa austriecii sustin ca nu mai au nicio obligatie fata de omul de afaceri.

Aceasta este prima disputa data publicitatii dintre un puternic om de afaceri roman si un grup cu capital strain.
"Prin aceasta achizitie, Uniqa Group Austria a incalcat obligatiile asumate fata de partenerul sau Nova Trade, asa cum acestea au fost convenite prin angajamentele contractuale semnate de cei doi parteneri. Astfel, potrivit acestor angajamente contractuale, Nova Trade si Uniqa au obligatia ca pentru orice achizitie in Romania a unei companii care activeaza pe aceeasi piata cu Astra sa actioneze impreuna ca parteneri egal indreptatiti", a precizat Nova Trade. Compania a mai spus ca urmeaza sa ia masurile legale necesare.
Acest parteneriat a fost incheiat in 2005, dupa ce Uniqa a preluat 27% din Astra de la Dan Adamescu pentru suma de 10 milioane de euro. In vara anului 2006 Andreas Brandstetter, membru in boardul Uniqa, spunea intr-o conferinta de presa ca orice achizitie a grupului austriac pe piata romaneasca va fi facuta in parteneriat cu Nova Trade. De asemenea, Uniqa intentiona sa cumpere pachetul majoritar al Astra. Uniqa si Adamescu au incheiat un contract de optiune de cumparare, prin care austriecii aveau dreptul, dar nu si obligatia, de a deveni actionari majoritari la Astra. In 2005, Astra avea afaceri de 47 mil. euro si o pierdere de 6 mil. euro, iar anul trecut a inregistrat afaceri de 110 mil. euro si o pierdere de
21 mil. euro.
Trei ani mai tarziu, adica saptamana trecuta, lucrurile s-au schimbat radical: Uniqa a anuntat ca nu va mai prelua Astra, deoarece nu s-a inteles la pret cu Adamescu, si in schimb a preluat integral asiguratorul Unita de la Vienna Insurance Group. Nova Trade sustine ca aceasta miscare incalca parteneriatul incheiat, potrivit caruia Uniqa nu avea dreptul sa devina actionar la o companie care intra in competitie cu Astra. Austriecii, in schimb, afirma ca nu mai au nicio obligatie fata de Nova Trade. "Nu suntem de acord cu continutul comunicatului publicat de Nova Trade astazi (ieri - n.r.) si ne reconfirmam declaratiile din conferinta de presa din 5 noiembrie.
Pe baza contractelor in vigoare nu exista nici o obligatie de a-l informa pe domnul Adamescu cu privire la incheierea afacerii Uniqa. Toate prevederile contractuale dintre Uniqa si Nova Trade au fost facute deja publice autoritatilor (locale si europene) si aceste contracte au stat la baza deciziilor si aprobarilor obtinute din partea acestora", au spus oficialii Uniqa.
De asemenea, Nova Trade spune ca Uniqa trebuie sa contribuie in continuare la dezvoltarea Astra, dupa ce saptamana trecuta austriecii au anuntat ca nu se vor mai implica in activitatea asiguratorului si ar putea chiar sa isi vanda participatia.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO