Bănci și Asigurări

Allianz, Aviva si ING fac lobby la Guvern pentru pensiile private

13.07.2007, 19:54 18

Reprezentanti ai companiilor Allianz-Tiriac Pensii Private, Aviva Romania si ING Asigurari de Viata vor face saptamana viitoare lobby la Guvern pentru mentinerea calendarului de aplicare a pensiilor private obligatorii.
"Speram sa ne putem intalni cu ministrul muncii, cu cel al economiei si finantelor sau chiar cu premierul", a declarat pentru ZF Crinu Andanut, director general la compania de pensii a Allianz-Tiriac. Informatia a fost confirmata si de Bram Boon, director general al ING Viata, in timp ce reprezentantii Aviva nu au putut fi contactati.
Subiectul intalnirii va fi sustinerea startului la timp a sistemului de pensii private obligatorii, dupa ce sindicatele cerusera o amanare de minim doua luni. Conform calendarului actual, aderarea la fondurile de pensii obligatorii ar trebui sa inceapa in luna august si sa dureze pana aproape de finele anului, urmata de colectarea primelor contributii in luna ianuarie 2008.
Raspunsul Guvernului la cererea sindicatelor de amanare a pensiilor private va fi furnizat tot saptamana viitoare, conform unor estimari. O intarziere, spun companiile de pe piata pensiilor private, nu este de dorit chiar inainte de start.
"Suntem cu 4-5 ani in urma Bulgariei si cu 10 ani in urma celorlalte state din regiune in aplicarea pensiilor private. Nu ne mai putem permite inca o amanare", spune Andanut.
Bram Boon, seful ING Viata, este si presedintele Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR), un grup de lobby format de companiile implicate sau macar interesate de pensiile private. Desi ING face parte din grupul celor trei care va sustine startul la timp al pensiilor private, APAPR nu are inca un punct de vedere oficial si nu a reusit sa contracareze atacul sindicatelor, care cer amanarea.
Pe langa aceasta intarziere, sindicatele au cerut premierului si sustinerea modificarii legislatiei pensiilor private, pentru reducerea rolului Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) si pentru mai multe garantii incluse in legislatie.
Companiile de pe aceasta piata spun insa ca nu poate fi admisa o asemenea schimbare. "Ar fi a treia modificare a legislatiei si devine deja prea mult", afirma seful Allianz-Tiriac Pensii Private. La fel ca si Boon, el spune ca marii jucatori au facut deja investitii semnificative pentru a sustine startul sistemului si nu vor accepta usor o amanare sau o noua schimbare a regulilor jocului.
Investitiile necesare din partea companiilor interesate de startul pensiilor private obligatorii sunt de ordinul zecilor de milioane de euro. Multe companii au adus deja banii necesari si au facut investitiile pentru start, Allianz, Aviva si Ing fiind doar trei dintre ele. Cele trei companii vand deja pensii facultative (pilonul III) de mai bine de o luna si sunt in pregatiri avansate pentru a deveni administratori de pensii obligatorii (pilonul II).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO