Bănci și Asigurări

Alpha-Bancpost: din două bănci slăbite de criză iese o bancă nouă de locul 3. Analiză ZF - VIDEO

Autor: Razvan Voican

30.08.2011, 00:09 4202

Alpha Bank şi Bancpost, două bănci româneşti cu capital elen care de la începutul crizei au avut nevoie de injecţii succesive de bani noi pentru a se lupta cu creditele neperformante, se vor consolida într-un nou jucător de top 3 în urma fuziunii anunţate ieri la Atena prin care Alpha Bank Grecia va absorbi Eurobank - acţionarul majoritar al Bancpost.

Viitoarea a treia bancă din România va avea drept acţionar cea mai mare bancă din Grecia, cu active de 151 mld. euro, respectiv un grup situat pe locul 23 în clasamentul bancar al zonei euro.

De asemenea, va avea în spate un holding din bogatul emirat Qatar, care are şi alte interese

economice în România, mai ales după deschiderea liniei aeriene directe Doha-Bucureşti.

Fuziunea din Grecia reprezintă un eveniment realizat după multe tatonări sub presiunea crizei, care ar putea încuraja şi alte mişcări de acest tip în sistemele bancare naţionale din ţările cele mai afectate de problema datori­ilor suverane.

La nivel local, ambele bănci înregistrau pierderi la jumătatea anului după standardele româneşti de contabilitate, iar cotele de piaţă după active erau în scădere. Acţionarii le-au susţinut constant cu capital şi finanţare, însă inevitabil afacerile au fost afectate de criza dramatică din Grecia.

EFG Eurobank, acţionarul majoritar al Banc­post, a avut o pierdere netă de 3,5 milioane de euro din operaţiunile din România în trimestrul al doilea după IFRS, comparativ cu un câştig de 8,6 milioane de euro în aceeaşi perioadă din 2010. Cumulat pe primele şase luni, pierderea a fost de 4,6 milioane de euro.

Creditele acordate s-au menţinut la 3,4 miliarde euro, în timp ce soldul depozitelor atrase de la clientelă s-a majorat cu aproape 9%, până la circa 1,9 miliarde euro.

În schimb, Alpha Bank a raportat pe S1 un profit brut de 5,4 milioane de euro, în scădere cu 77%, în condiţiile în care în T1 avusese o pierdere de 5,7 milioane de euro.

Banca are depozite atrase de 1,3 mld. euro, în timp ce creditele acordate ajung la 3,3 mld. euro. Soldul depozitelor a scăzut cu 4,2% faţă de iunie 2010, iar cel al creditelor s-a micşorat cu 16%.