Bănci și Asigurări

Alpha Bank e hotarata sa creasca organic

15.09.2004, 00:00 17



Alpha Bank Romania va investi, in urmatorii doi ani, peste 35 de milioane de euro pentru dezvoltare retelei teritoriale si implementarea unui nou sistem informatic, a declarat marti presedintele Consiliului de Administratie, Eleftherios ioannou.



investitia este prevazuta in planul de dezvoltare a bancii intocmit de noua conducere executiva. In urma cu cateva luni conducerea bancii a fost reorganizata, prin separarea functiei executive de cea administrativa. Astfel in functia de presedinte executiv a fost numit Christos Giampanas, fost director al Diviziei Corporate din Aplha Bank Grecia. Divizia Corporate a bancii din Romania va fi coordonata de Evangelos Kalamakis, care ocupa functia de vicepresedinte executiv.Ceilalti membri ai consiliului sunt Radu Gratian Ghetea, prim vice presedite executiv si Sergiu Oprescu, vicepresedinte executiv.



Giampanas a anuntat ca obiectivul noii conduceri este sa continue dezvolarea bancii. "Avem target sa crestem, dar acest lucru este din ce in ce mai dificil, in conditiile in care concurenta in sistem se ascute. Vom creste organic, asa cum am facut-o in ultimii zece ani. Nu avem in plan nici o achizitie, dar ramanem atenti la ce se intampla in piata; sistemul bancar romanesc este in plin proces de consolidare", a declarat Giampanas.



In prezent, Alpha Bank detine o cota de piata de 3,5% din punctul de vedere al activelor detinute si o pondere de 5% din totalul creditelor acordate in sistemul bancar romanesc. Oficialii bancii sustin ca pe segmentul creditarii in vlauta, Alpha Bank detine o cota de 8%.



Planul de dezvoltarea prevede intensificarea actvitatii atat pe segmentul de retail, cat si pe cel al clientilor corporate. In lupta pe segmetul de retail, Alpha se bazeaza pe experienta bancii mama, care detine primul loc in acest domeniu in Grecia. Aceasta se va concretiza prin importul de noi produse si servicii, care au fost dezvoltate deja de grupul elen. Primele noi produse vor fi lansate in lunile urmatoare si vor acoperi atat domeniul de creditare, cat si pe cel de economisire. De altfel, si noul serviciu de internet banking va avea aplicatii destinate clientilor persoane fizice.



Divizia corporate are in prezent 115 grupuri de clienti, care reprezinta peste 200 de firme. Activele acestei divizii se ridica la 500 de milioane de euro, banca lucrand atat cu intreprinderile mici si mijlocii cat si cu marile companii. Pricipalele domenii in care banca a investit sunt imobilliar, alimentar si al bauturilor, sectoare care au mare potential de deavoltare in opinia oficialilor bancii.



Alpha Bank opereaza in prezent o retea teritoriala de 19 unitati si intentioneaza sa deschida alte trei sucursale, pana la sfarsitul acestui an.



In prima jumatate a anului, banca si-a majorat capitalul social cu 240,5 miliarde lei, prin incorporarea rezervelor constituite din profit, pana la echivalentul a 71 de milioane de euro. "Pricipalele surse de finantare a acestor investitii vor fi, ca si pana acum, capitalizarea profitului, iar daca aceasta nu este sficienta, se va apela si la aporturi de la actionari", a precizat Ghetea.



Activele totale ale Alpha Bank Romania au atins, la sfarsitul lunii iulie, 641 milioane euro, in crestere cu 20% fata de finele anului 2003, in vreme ce profitul inainte de impozitare a crescut cu 73%, la 13 milioane euro.



Anul trecut, banca a raportat un profit net de 483,5 miliarde lei (11,7 milioane de euro).
liviu.chiru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO