Bănci și Asigurări

Alpha Bank isi revizuieste de la 40% la 30% estimarea privind cresterea pietei bancare

Alpha Bank isi revizuieste de la 40% la 30% estimarea privind cresterea pietei bancare

Sergiu Oprescu, presedintele executiv al Alpha Bank Romania: Nu mai exista efervescenta de anul trecut, cand multi isi ipotecau casele ca sa cumpere autovehicule scumpe. Oamenii au constientizat riscurile unor fluctuatii de curs sau de dobanda.

14.04.2008, 19:42 13

Potentialul de crestere vine insa dinspre creditele pentru infrastructura, dar si pe partea de cofinantare a fondurilor structurale, spune Sergiu Oprescu, presedintele executiv al Alpha Bank Romania, a sasea banca din sistem dupa valoarea activelor detinute.
"Anul trecut estimasem un ritm de crestere a pietei de 40%, insa trebuie sa ne asteptam la o incetinire, la 30%", a spus Sergiu Oprescu intr-un interviu acordat ZF.
Incetinirea s-ar datora unei cereri mai mici de finantari pe zona de retail. Seful Alpha Bank spune ca in primul trimestru creditele de valoare mare, acordate cu garantii ipotecare, au mers mai slab decat anticipase, in schimb imprumuturile pentru consum au urcat peste valorile planificate.
"Poate fi vorba despre un efect de amanare a deciziei de contractare a creditului, pe fondul volatilitatii ridicate a cursului din partea a doua a anului trecut", apreciaza Oprescu. El considera totusi ca se poate vorbi si despre o atitudine mai prudenta a clientilor.
"Nu mai exista efervescenta de anul trecut, cand multi isi ipotecau casele ca sa cumpere autovehicule scumpe. Oamenii au constientizat riscurile unor fluctuatii de curs sau de dobanda."
La Alpha Bank vanzarile de credite ipotecare au coborat in unele orase cu pana la 40% in primele doua luni ale anului, pe fondul variatiei sezoniere, dar si al unei reticente a clientilor de a se imprumuta, dupa episodul de depreciere puternica a leului din toamna trecuta. Potrivit datelor BNR, cresterea creditului neguvernamental a incetinit usor in februarie, ritmul anual coborand la 53,6%, fata de 55,5% in ianuarie, dinamica fiind alimentata de finantarile in valuta.
Pe de alta parte, seful Alpha Bank spune ca dupa incetinirea din primele luni ale anului, creditele de retail cu garantii ipotecare au aratat in prima parte a lui aprilie o accelerare a ritmului de crestere, astfel ca ramane de vazut cum va evolua piata in continuare. Aceasta si in conditiile in care el se asteapta si la o stabilizare a cursului in intervalul 3,6-3,9 lei pentru un euro, ceea ce va permite inclusiv refacerea increderii populatiei.
"Sunt si alte segemente care vor solicita. Creditele pentru infrastructura sunt practic inexistente si mai sunt si creditele pentru cogenerare a fondurilor europene, ambele cu potential mare de crestere", apreciaza Oprescu.
In alta ordine de idei, el spune ca intreaga piata isi va muta anul acesta atentia dinspre zona creditarii inspre cea a economisirii.
Dupa ce turbulenetele care au zdruncinat pietele internationale din vara trecuta au scumpit finantarile din strainatate, bancherii romani constata acum ca este mai ieftin sa atraga fonduri pe plan local.
"Suntem la punctul de inflexiune la care piata trebuie sa constientizeze ca dezvoltarea sistemului bancar trebuie sa fie cuplata la economisire". In ultimii ani, bancile si-au crescut bilanturile prin expansiunea agresiva a creditelor, pe care le-au finantat prin imprumuturi atrase de la actionari sau de pe pietele straine, in conditiile in care potentialul intern de economisire a fost destul de slab.
In plus, cererea a fost mai mare pentru creditele in valuta, percepute ca fiind mai ieftine datorita diferentialului de dobanda, dar si tendintei de apreciere a leului din anii precedenti.
Si guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, i-a atentionat recent pe bancheri ca a venit momentul sa fie mult mai atenti cu atragerea de resurse in lei, in conditiile in care excesul de lichiditati din sistem se diminueaza rapid.
Sergiu Oprescu noteaza insa ca in primul trimestru economisirea populatiei a evoluat foarte slab. "Acest lucru explica probabil de ce majoritatea bancilor au inceput sa promoveze puternic produsele de economisire".
In ultimele saptamani, tot mai multe banci, plecand de la jucatori de top pe retail precum Raiffeisen sau Bancpost, pana la actori de talie mica au dus dobanzile la depozitele in lei pe palierul de 10% pe an, in incercarea de a atrage mai multe fonduri de la clientela.
Miscarea vine in contextul in care BNR a majorat dobanda de politica monetara la 9,5% pe an in martie, raspunzand astfel acumularii unor presiuni inflationiste importante.
Castigul adus in termeni reali de depozitele bancare este insa destul de modest cel putin pe termen scurt, in conditiile in care analistii si chiar banca centrala considera ca inflatia anuala va ramane la niveluri apropiate de 8%, cel putin pe parcursul trimestrului doi. Totusi, avand in vedere ca prognozele indica scaderea inflatiei spre 6% pana la sfarsitul anului, nivelul actual al dobanzilor pare mai atractiv.
Seful Alpha Bank spune ca va incerca sa isi asigure o diferentiere prin produsele de economisire promovate. Banca are in portofoliu depozite cu dobanda variabila, care urca odata cu cresterea maturitatii sau certificate de depozit cu cupon, care permit retragerea de fonduri inainte de ajungerea la maturitate, fara sa se piarda dobanda acumulata pentru intreaga suma. In viitorul apropiat banca va lansa si un cont de economii, la care dobanda va creste in functie de valoarea soldului.
Oprescu isi mentine planurile de crestere a profitului fata de anul trecut, desi spune ca tintele sunt "ambitioase". Banca va continua sa isi extinda reteaua teritoriala conform planului, urmand sa deschida inca 75 de unitati, pentru a depasi 200 de locatii la sfarsitul lui 2008. In paralel vor fi dezvoltate insa si canalele alternative de distributie, Alpha avand incheiate parteneriate cu peste 120 de brokeri de credite la nivelul intregii tari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO