Bănci și Asigurări

Alpha Bank si-a dublat profitul brut pe primul trimestru, la 17 mil. euro

29.05.2008, 20:41 12

Alpha Bank, filiala locala a unuia dintre grupurile elene de top, a obtinut in primul trimestru un profit brut de 17 milioane de euro, dublu fata de cel inregistrat in aceeasi perioada a anului trecut.
Portofoliul de credite al Alpha Bank a urcat la 3,02 miliarde de euro, in crestere cu 91% fata de martie anul trecut, potrivit datelor publicate la Atena de banca-mama.
Cea mai rapida crestere au inregistrat-o creditele ipotecare: dupa un salt cu 184%, soldul a urcat la 375 de milioane de euro. Ritmul inalt de crestere este insa influentat si de baza de comparatie redusa. Alpha are in portofoliu circa 9.000 de credite ipotecare, fata de 5.000 cate avea in urma cu un an. In primavara anului trecut, Alpha a fost primul jucator din sistem care a obtinut de la BNR avizul pentru utilizarea normelor proprii la creditarea persoanelor fizice.
Grecii au redus atunci avansul standard cerut la creditele imobiliare de la 25% la 15% din valoarea investitiei si au ridicat gradul de indatorare acceptat pana la 65% din veniturile clientului. La inceputul acestui an banca a obtinut acordul BNR pentru o noua versiune a normelor, prin care gradul maxim de indatorare a fost ridicat la 70% din venitul net disponibil al clientului.
Creditele de consum au urcat la 370 de milioane de euro in martie, fiind astfel cu 150% peste nivelul de la sfarsitul primului trimestru din 2007.
Pe zona corporate, finantarile au inregistrat o crestere cu 75%, insa plecand de la o baza mare, astfel ca soldul a ajuns la aproape 2,28 de miliarde de euro.
Depozitele au urcat mult mai incet, marcand o crestere cu numai 20%, pana la 1,08 miliarde de euro. Numarul conturilor de depozit a urcat cu 27% in aceasta perioada, pana la 279.000 de conturi.
Grecii au continuat extinderea retelei teritoriale, deschizand in primul trimestru 51 de noi agentii. Astfel, banca a ajuns sa opereze 176 de agentii si sucursale, iar pana la sfarsitul anului numarul acestora ar trebui sa ajunga la 200.
Investitiile in extinderea retelei au alimentat o crestere cu 165% a cheltuielilor operationale, care au urcat pana la 38,5 milioane de euro. Chiar si in aceste conditii, profitul operational (diferenta intre veniturile realizate si cheltuielile operationale si deprecierea) a urcat cu aproape 63%, pana la 35 de milioane de euro.
Potrivit planului de dezvoltare publicat de grup in 2007, filiala locala va mai deschide inca 180 de unitati in urmatorii doi ani, astfel ca pana la sfarsitul anului 2010 va ajunge la o retea de 300 de unitati.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO