Bănci și Asigurări

Alpha: Putem sa creditam mai putini clienti sub noile norme

Alpha: Putem sa creditam mai putini clienti sub noile norme

Sergiu Oprescu spune ca normele de creditare ii aduc volume mai mari de imprumuturi acordate, insa unui numar mai mic de clienti

24.05.2007, 19:05 22

Dupa o saptamana in care a acordat credite conform normelor proprii, Alpha Bank constata o scadere a numarului de clienti care se califica pentru a obtine finantari.
Grecii de la Alpha Bank au inceput de la jumatatea lunii creditarea pentru persoane fizice dupa norme proprii, fiind singurul jucator care a obtinut pana acum avizul BNR.
"Cu noile norme pierdem din numarul de clienti care se califica pentru a obtine credite. In schimb, vedem o crestere a volumului de credite acordate, intrucat clientii cu venituri mari pot obtine imprumuturi mai mari", a explicat pentru ZF Sergiu Oprescu, presedintele executiv al Alpha Bank.
Impactul asupra numarului de clienti eligibili se resimte mai puternic in provincie, unde majoritatea celor interesati sa contracteze credite au venituri sub media pe economie.
Desi postura Alpha Bank de singur jucator cu norme proprii aprobate de BNR i-a nemultumit pe ceilalti bancheri comerciali, Oprescu afirma acum ca de fapt competitorii care respecta in continuare normele BNR sunt cei care au un "avantaj competitiv". In forma aprobata de BNR, Alpha deduce un cos de subzistenta de 735 de lei (pentru o familie de trei persoane) pentru a stabili venitul net lunar al clientilor. In aceste conditii, clientii cu venituri mici sunt dezavantajati.
Alpha Bank a obtinut in primul trimestru un profit brut de 6,57 milioane de euro, in scadere comparativ cu rezultatul din primele trei luni ale anului trecut, pe fondul cheltuielilor semnificative cu extinderea retelei.
"Profitul obtinut depaseste bugetul cu 5%, pentru ca stiam ca anul acesta trebuie sa facem fata unei expansiuni agresive prin deschiderea a 55 de sucursale, iar pe de alta parte cele 40 de unitati inaugurate in 2006 nu au ajuns inca la brake even", a declarat pentru ZF Sergiu Oprescu, presedintele executiv al Alpha Bank. Totusi, castigul realizat in primul trimestru este cu circa 7% mai mic decat cel obtinut in primele trei luni din 2006. De altfel, pentru intregul an 2007 este asteptat un profit similar sau chiar mai mic cu cel obtinut in 2006, de circa 30 de milioane de euro (profit brut).
De la inceputul anului, banca a inaugurat noua unitati, ajungand sa opereze 79 de sucursale si agentii. In primavara, banca-mama -Alpha Bank Grecia- a anuntat un plan ambitios de expansiune pe piata locala, care prevedere largirea retelei la 300 de unitati si dublarea cotei de piata la 10%, pana in 2010.
Banca a raportat la sfarsitul lui martie active totale de 2,47 miliarde de euro, in crestere cu 17% fata de decembrie trecut.

Bancherii fac plangere la BNR pentru norme

Bancherii strang randurile in disputa cu BNR privind normele de creditare a persoanelor fizice si se reunesc vineri intr-o AGA a Asociatiei Romane a Bancilor (ARB) pentru a adopta un document cu toate problemele intampinate pana acum si care care sa fie trimis conducerii BNR.
Initial, Consiliul de Administratie al ARB propusese o sedinta de lucru in care sa fie discutate problemele legate de elaborarea si avizarea normelor, insa in urma consultarii bancilor membre s-a hotarat convocarea AGA care sa dea mai multa greutate punctului de vedere comun care va fi adresat BNR. La inceputul lunii mai, reprezentantii ARB au avut o intalnire cu Florin Georgescu, prim-viceguvernator al BNR, si cu Nicolae Cinteza, directorul Directiei Supraveghere din BNR, pentru a discuta aceleasi probleme.
In urma intalnirii, BNR le-a transmis bancherilor o lista cu deficientele din proiectele de norme primite pana la acea data.
Ulterior, doar Alpha Bank a primit aprobare pentru a credita persoanele fizice dupa norme proprii, multe alte banci continuand sa astepte avizul bancii centrale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO