Bănci și Asigurări

Alpha şi Eurobank, două dintre cele mai mari bănci greceşti, fuzionează pentru a face faţă crizei

Alpha Bank a fost înfiinţată în 1879 de omul de afaceri J.F. Costopoulos ca societate comercială de mici dimensiuni. În 1999, banca s-a remarcat prin achiziţia instituţiei de credit britanice Ionian Popular Bank, cu o istorie care porneşte din 1839. De-a lungul timpului, banca elenă s-a numit Bank of Kalamata, Banque de Credit Commercial Hellenique, Commercial Credit Bank, Credit Bank şi Alpha Credit Bank. Numele de Alpha Bank şi l-a primit în anul 2000. Cu 900 de sucursale, instituţia de credit este prezentă mai ales în Balcani, dar şi în Marea Britanie. Familia fondatoare deţine 9% acţiunile băncii.

Alpha şi Eurobank, două dintre cele mai mari bănci greceşti, fuzionează pentru a face faţă crizei

Autor: Bogdan Cojocaru

29.08.2011, 00:05 1055

Băncile elene EFG Eurobank şi Alpha Bank, locul doi şi trei ca mărime în Grecia, adoptă strategia siguranţei în număr intenţionând să fuzioneze pentru a lupta mai bine cu o criză a datoriilor suverane şi cea mai severă recesiune din ultimele patru decenii care au adus statul elen în pragul falimentului, scrie Reuters.

Cele două bănci ar putea anunţa astăzi acordul de fuziune, care va pune bazele celei mai mari bănci din sud-estul Europei din punctul de vedere al activelor. Grupul nou format va avea active de 150 de miliarde de euro, un portofoliu de opt milioane de clienţi şi depozite constituite de 80 de miliarde de euro. Autoritatea de Investiţii a Qatarului va deveni un acţionar important al noii entităţi.

Înţelegerea pare că vine la momentul oportun, în condiţiile în care grecii îşi retrag economiile din băncile elene din cauza scăderii nivelului de trai şi a neîncrederii.

Lovite de retrogradarea ratingurilor, de ieşirile de capital şi de creditele neperformante, acţiunile băncilor greceşti au căzut cu 55% de la începutul anului.

În ultimele 20 de luni, instituţiile de credit elene s-au confruntat cu retrageri fără precedent de capital din partea clienţilor, aceştia preferând să-şi ducă economiile în afara ţării sau să le păstreze "la saltea".

La fuziunea celor două bănci va participa substanţial Autoritatea de Investiţii a Qatarului, unul dintre acţionarii Alpha Bank, spun surse apropiate situaţiei, citate de Reuters. "Qatar va investi, probabil, mai mult în noua entitate într-un moment în care băncile elene se confruntă cu o lipsă de lichiditate, creş­terea costurilor de finanţare şi a pierderilor din creditare", spune un analist.

Pieţele privesc cu speranţă fuziunea, considerând că aceasta va ajuta băncile să facă faţă crizei. Eurobank nu a reuşit să treacă testele de stres efectuate la nivelul Uniunii Europene. Alpha Bank, care beneficiază de consilierea băncilor JP Morgan şi Citigroup în privinţa fuziunii, are o valoare de piaţă de 1,068 miliarde de euro. Capitalizarea Eurobank se situează la 1,017 miliarde de euro. Acţiunile Eurobank s-au prăbuşit cu 51% de la începutul anului, iar cele ale Alpha au picat cu 50%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO