Bănci și Asigurări

Analiştii financiari au redus în aprilie la 2,3% estimările privind creşterea economiei, de la 3% cât preconizau în martie, şi spun că în 12 luni cursul valutar va atinge 5,05 lei pentru un euro, inflaţia va ajunge la 8,43%, cel mai ridicat nivel de la debutul sondajului, iar indicele ROBOR la 3 luni se va situa la 5,41%

Adrian Codirlasu, CFA – Vicepresedinte al Asociatiei CFA Romania

Adrian Codirlasu, CFA – Vicepresedinte al Asociatiei CFA Romania

Autor: Cristina Bellu

26.05.2022, 09:34 1517

Analiştii financiari din cadrul asociaţiei CFA România estimează deprecierea leului până la un curs mediu de 5,0584 lei/euro în următoarele 12 luni, în timp ce rata anticipată a inflaţiei va înregistra o valoare medie de 8,43%, un nou maxim istoric înregistrat de la iniţierea sondajului, realizat lunar de CFA, de peste zece ani.

“Anticipatiile inflationiste au continuat sa creasca, rata prognozata a inflatiei atingand un maxim istoric al sondajului. In ceea ce priveste evolutia ratelor de dobanda, participantii la sondaj anticipeaza majorari suplimentare a ratei de dobanda de catre Banca Nationala in urmatoarele 12 luni”, spune Adrian Codirlasu, CFA – Vicepresedinte al Asociatiei CFA Romania.

Datele colectate de CFA în luna aprilie arată că, pentru orizontul de 6 luni,  peste 82% dintre analiştii incluşi în sondajul lunar anticipează un curs de 5,0048 lei/euro.

“Peste 82% dintre participantii anticipeaza o depreciere a leului in urmatoarele 12 luni, comparativ cu valoarea actuala, nefiind inregistrata nicio opinie de apreciere. Astfel valoarea medie a anticipatiilor pentru orizontul de 6 luni este de 5,0048 lei pentru un euro in timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este 5,0584 lei pentru un euro”, spun analiştii CFA.  

În ceea ce priveşte indicatorul de încredere Macroeconomica al CFA, acesta a ramas constant, la valoarea de 40,9 puncte, pe fondul evolutiei divergente ale celor doua componente ale indicatorului, spun analiştii.

Datele sondajului mai arată că deficitul bugetului de stat pentru anul 2022 a atins valoarea medie a anticipatiilor de 6,9%, în timp ce indicele ROBOR la 3 luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei contractate înainte de luna mai 2019, se va situa la 5,41% în următoarele 12 luni.

Totodată, pentru 2022, anticipaţiile de evoluţie in termeni reali a PIB sunt de plus 2,3%.

Este de remarcat reducerea, în continuare, a ponderii respondentilor care cred ca preturile proprietatilor imobiliare rezidentiale din marile orase vor creste in urmatoarele 12 luni (13,0%, cel mai mic nivel din noiembrie 2020), concomitent cu majorarea ponderii participantilor care considera ca pretul va scadea (47,8%, cea mai mare pondere din noiembrie 2020).

In acelasi timp, 73,9% dintre participantii la sondaj considera preturile proprietatilor rezidentiale din principalele orase ca fiind supraevaluate.  

Sondajul Asociatiei CFA Romania reprezinta un indicator prin intermediul caruia organizatia doreste sa cuantifice anticipatiile analistilor financiari cu privire la activitatea economica in Romania pentru un orizont de timp de un an.

Pe langa intrebarile necesare pentru calculul Indicatorului de Incredere Macroeconomica, sondajul evalueaza si anticipatiile, tot pentru un orizont de timp de un an, pentru rata inflatiei, ratele de dobanda, cursul de schimb EUR/RON, indicele bursier BET si conditiile macroeconomice globale.

 
 


 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO