Bănci și Asigurări

Analistii nu vad schimbari majore in rezultatele bancilor la 9 luni

Analistii nu vad schimbari majore in rezultatele bancilor la 9 luni
30.10.2006, 17:06 27

Principalele actiuni din sectorul bancar, BRD si Banca Transilvania, au adus de la inceputul anului printre cele mai ridicate randamente de pe Bursa, desi bancile si-au incetinit considerabil ritmul de crestere anul acesta,
Profiturile raportate la jumatatea anului de BRD si Banca Transilvania au fost cu 7%, respectiv 16% mai mari decat in perioada precedenta din 2005.
"Nu ma astept la cresteri spectaculoase in ceea ce priveste rezultatele la noua luni raportate de banci. Cred totusi ca Banca Transilvania va inregistra rate de crestere mai ridicate decat BRD", spune Adrian Zoicas-Ienciu, analist la Broker Cluj.
In asteptarea rezultatelor la noua luni ce urmeaza sa fie raportate de banci in urmatoarea perioada, analistii se asteapta ca in continuare bancile sa-si piarda din atractivitate, previzionand ca acestea isi vor reduce ratele de crestere, pe fondul concurentei mai mari si a conditiilor restrictive de pe piata creditelor.
"Pe termen mediu si lung se justifica preturile la care sunt cotate actiunile din sectorul bancar, dar ratele de apreciere nu vor mai fi asa de mari. Bancile si-au incetinit cresterea pe fondul concurentei mai aprige. S-a cam dus perioada de expansiune bruta a acestora, s-au cam trasat liniile la cotele de piata", spune Ienciu.
"La acestea se adauga si conditiile mai restrictive de pe piata, prin normele BNR, care se rasfrang asupra creditului de consum. Trendul e de crestere, nu pune nimeni la indoiala acest lucru, dar pe termen scurt am putea asista la marcari de profit pe actiunile din sectorul bancar. Surprize mari pot veni mai ales din concentrari", a adaugat el.
Actiunile Bancii Transilvania si BRD au inchis saptamana in scadere cu 0,9%, respectiv 2,1%. La aceste cotatii, cele doua banci sunt evaluate cu multipli de 6-7, aproape de media celorlalte banci din Europa Centrala si de Est, dar mult peste marile institutii financiare din Europa Occidentala.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO