Bănci și Asigurări

Ardaf se muta din sediul care a adus-o in pragul falimentului pentru a taia costurile

Ardaf se muta din sediul care a adus-o in pragul falimentului pentru a taia costurile
14.02.2010, 23:05 238

Ardaf, companie de asigurari controlata de grupul Generali PPF,si-a mutat sediul central din cladirea de pe Bulevardul Primaveriidin Capitala, a carei achizitie in 2005 i-a adus serioase problemefinanciare. Cladirea a fost vanduta in urma cu doi ani si, potrivitunor surse apropiate companiei, Ardaf platea o chirie lunara de100.000 de euro.

Angajatii din sediul central al asiguratorului isi desfasoaraacum activitatea pe cateva etaje inchiriate in cladirea companieide asigurari Generali, in apropiere de Piata Victoriei. Masura afost luata pentru a reduce costurile, potrivit oficialilorArdaf.

"Principala cauza a acestei decizii este faptul ca a expiratcontractul de inchiriere a cladirii. Aceasta actiune face partedintr-un proces de optimizare a cheltuielilor cu chiriile siinclude mai multe mutari (de unitati teritoriale - n. red.). Esteun proces pe care l-am inceput in 2009 si il vom continua in 2010",afirma Stanislav Uma, directorul general al Ardaf. Istoria cladiriidin Primaverii, fostul sediu al Bancii Columna, este lunga: dupafalimentul bancii in 2003, imobilul a fost achizitionat de omul deafaceri Ovidiu Tender, pe atunci actionar majoritar al Ardaf,pentru suma de 1,4 mil. dolari. In 2005 Ardaf cumpara cladirea dela Tender cu 6 mil. dolari, printr-un credit contractat de la BancaTransilvania. Peste un an asiguratorul se confrunta cu graveprobleme financiare, printre cauze numarandu-se si aceastainvestitie imobiliara, si este pus de Comisia de Supraveghere aAsigurarilor (CSA) sub administrare speciala. Procedura deadministrare speciala este cea mai importanta masura pe care opoate lua CSA pentru salvarea unei companii de asigurari, urmatorulpas fiind falimentul.

Asiguratorul a iesit din administrare speciala in 2007 dupainjectii de capital de cateva zeci de milioane de euro si a fostachizitionat de grupul Generali PPF, un joint-venture intreitalienii de la Generali si cehii de la PPF. Potrivit unor surseaproapiate companiei, in 2008 asiguratorul i-a vandut cladirea dinPrimaverii directorului general din acea perioada, Daniel Tudor(care a condus compania intre 2007 si 2009), iar apoi a inchiriat-ode la acesta pentru suma de 100.000 de euro pe luna.

In ultimii ani afacerile Ardaf au scazut (cu exceptia lui 2008),iar pierderile au depasit 118 mil. euro in perioada 2006-2009.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO