Bănci și Asigurări

Asigurarea locuintelor ar putea fi obligatorie din 2007

Asigurarea locuintelor ar putea fi obligatorie din 2007

Potrivit unui proiect de lege, persoanele fizice vor fi obligate sa isi asigure locuintele aflate in proprietate personala impotriva dezastrelor naturale

03.10.2006, 19:39 15

Aproximativ 10% din cei 8,5 milioane de proprietari de case sau apartamente vor beneficia de subventionarea partiala sau totala a primei pentru asigurarea obligatorie a locuintei, a declarat consilierul ministrului administratiei si internelor, Radu Mircea Popescu.
"Este vorba de persoanele care beneficiaza de asistenta sociala de la stat, care se incadreaza in limitele venitului social. De asemenea, aici intra si unele dintre persoanele care locuiesc in mediul rural", a precizat Popescu, prezent la a treia editie a Forumului International al Riscurilor Catastrofice (ICAR Form).
El a precizat ca statul va acorda un imprumut in valoare de 300 de milioane de euro societatii care va incheia contractele de asigurare obligatorie a locuintelor.
"Suma va acoperi plata totala a primelor de reasigurare in primul an de functionare si partiala in urmatorii doi ani. In plus, imprumutul va capitaliza societatea", a spus Popescu.
Potrivit unui proiect de lege, persoanele fizice vor fi obligate sa isi asigure locuintele aflate in proprietate personala impotriva dezastrelor naturale.
Valoarea primei anuale se va situa intre 10 euro si 20 de euro, in functie de materialele utilizate si de tipul structurii unitatii locative.
Valoarea asigurata a unei locuinte nu va depasi 20.000 de euro, in timp ce nivelul minim se va situa la 10.000 de euro. Pentru cei care doresc sa isi asigure locuinta la o valoare mai ridicata, acestia vor avea posibilitatea sa incheie o polita facultativa. Pentru persoanele care nu au posibilitati financiare pentru achitarea primei de asigurare, statul va subventiona partial sau integral aceasta suma.
Popescu a amintit ca legea privind asigurarea obligatorie a locuintelor va intra in vigoare pana la finele lunii iunie 2007.
"In prezent, proiectul de act normativ a trecut de etapa dezbaterilor publice. In continuare vom avea discutii cu societatile de asigurare pentru a aduce completari documentului si il vom inainta Executivului spre aprobare. Ulterior, va fi dezbatut in regim de urgenta in Parlament", a afirmat consilierul. Potrivit datelor estimative ale Comisiei de Suprave-ghere a Asigurarilor, gradul de asigurare a locuintelor se situeaza la circa 10% din totalul unitatilor locative existente.
La randul sau, secretarul de stat in Ministerul Administratiei si Internelor (MAI), Paul Victor Dobre, a precizat ca desi initial s-a dorit intrarea in vigoare a legii la inceputul lui 2007, termenul a fost amanat. "Initial, s-a dorit ca actul normativ sa intre in vigoare la inceputul anului 2007, dar discutiile asupra textului de lege au necesitat o perioada de timp mai lunga decat cea prevazuta initial. Credem ca legea va intra in vigoare pana la finele lunii iunie 2007", a mai spus Dobre.
Nivelul estimativ al primei de reasigurare care va fi platit de societatea care va incheia contractele de asigurare obligatorie a locuintelor va fi disponibil spre sfarsitul acestui an, dupa incheierea negocierilor intre brokerii de profil si companiile de reasigurare.
"Vom mandata un numar de brokeri sa negocieze cu marii reasiguratori internationali in vederea stabilirii cuantumului primei de reasigurare. Sper ca discutiile sa se incheie pana la finele acestui an", a precizat Popescu.
El a mai spus ca societatea care va incheia contractele de asigurare obligatorie a locuintelor va plati reasiguratorului prima aferenta in functie de gradul de cuprindere a locuintelor in asigurare.
"Astfel spus, daca gradul de cuprindere se va situa la 50% din totalul locuintelor, prima de reasigurare va avea un anumit cuantum. Pe masura ce acest grad va creste, societatea va putea sa faca plati suplimentare in contul reasigurarii", a explicat Popescu.
El a precizat ca, indiferent de rezultatul negocierilor cu reasiguratorii internationali, cuantumul primei de asigurare care va fi platit de proprietarul de locuinta nu se va schimba.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO