Bănci și Asigurări

Cum au evoluat soldurile celor mai creditate sectoare la finalul lunii iunie 2023: Agricultura, construcţiile şi administraţia publică au prins cel mai mare elan al soldului finanţărilor, în timp ce la polul opus, creditarea populaţiei creşte cu cel mai mic ritm de până acum, de numai 2,2%

Autor: Mircea Nica

16.08.2023, 19:20 115

Ritmurile de creştere a soldului finanţărilor încep să se vadă printr-o pondere mai mare în totalul finanţărilor În acelaşi timp, slăbirea creditării din zona populaţiei se observă printr-o scădere semnificativă a ponderii soldului finanţărilor acordate de bănci acestui sector de la 36,6% în iunie 2022, la 33,9% în iunie 2023.

Agricultura, construcţiile şi administraţia publică sunt sectoarele care au prins cel mai mare elan în ceea ce priveşte soldul finanţărilor acordate de băncile locale la finalul lunii iunie 2023, comparativ cu finalul lunii iunie 2022, ajungând la ritmuri de creştere de peste 17%, iar în cazul construcţiilor peste 19%, potrivit datelor publicate de BNR.

Astfel, sectorul agriculturii, o zonă care a fost urmărită de băncile comerciale, dar şi de Uniunea Europeană prin intensificarea programelor de creditare sectorială, a ajuns la un sold al finanţărilor de 29,7 mld. lei la fi­nalul lunii iunie 2023, consemnând un a­vans consistent de 17,3% faţă de finalul lu­nii iunie 2023. Pe de altă parte, pon­derea sol­dului fi­nan­ţă­rilor acordate de bănci agri­culturii se află în continuare sub 5%, în ciu­da unei creşteri trep­ta­te de-a lungul ultimi­lor ani, până la o pon­dere de 4,8% la finalul lunii iunie 2023. Compa­rativ cu pon­derea finan­ţă­rilor agri­culturii din iu­nie 2023, creş­te­rea a fost de 0,3 puncte procentuale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO